Μενού Κλείσιμο

Κασίδης Γεώργιος

Ο Γεώργιος Κασίδης είναι γεννημένος το 1978 στον Τύρναβο και έχει καταγωγή από την Αβδέλλα, ένα βλαχοχώρι του νομού Γρεβενών. Είναι γιος του Απόστολου Κασίδη και της Αικατερίνης Γκατζούλη.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, Αθανάσιος Κασίδης, γεννήθηκε το 1905 στην Αβδέλλα Γρεβενών, ένα ορεινό χωριό της Πίνδου, χτισμένο σε υψόμετρο 1.300 μ., σε μία από τις πλαγιές της Βασιλίτσας και στα γεωγραφικά όρια του Εθνικού Δρυμού Βάλια Κάλντα. Η Αβδέλλα είναι η ιδιαίτερη πατρίδα των αδελφών Μανάκια, Μίλτου και Γιάννη, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι Έλληνες κινηματογραφιστές και η πρώτη ταινία των Βαλκανίων γυρίστηκε στο χωριό αυτό με θεματολογία τη ζωή των νομάδων βλάχων.

Ο παππούς Αθανάσιος ήταν κτηνοτρόφος και έμπορος κρεάτων και ζώων. Παντρεύτηκε την Ευγενία Πιάχα, κόρη Αβδελλιωτών εμπόρων, και μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά: τα δίδυμα αδέρφια Απόστολο και Χρήστο το 1939, τη Βασιλική, τον Περικλή και ένα άλλο που χάθηκε πρόωρα και δεν έμεινε το όνομά του. Θείος του ήταν ο Α. Κασίδης που παρέλασε και αυτός νικητής μαζί με τον Ελληνικό Στρατό στα Ιωάννινα, όταν κατακτήθηκε το Μπιζάνι το 1911, μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές Αβδελλιώτες κυρατζήδες που λειτούργησαν σαν μεταγωγικό με τα μουλάρια τους.

Ο πατέρας του, Απόστολος, ακολούθησε από πολύ νωρίς τη νομαδική ζωή των γονιών του μέχρι το 1960, οπότε και εγκαταστάθηκε στον Τύρναβο. Εκεί το 1965 άνοιξε κρεοπωλείο με τον αδελφό του Χρήστο με την επωνυμία «Οι Δίδυμοι». Το κατάστημα εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα από τον Αθανάσιο Κασίδη, πρώτο ξάδελφο του Γεώργιου Κασίδη. Παντρεύτηκε το 1971 την Αικατερίνη Γκατζούλη, γεννημένη το 1953 στην Αβδέλλα Γρεβενών. Οι γονείς της ήταν ο Στέργιος Γκατζούλης με καταγωγή από την Αετιά, ένα μικρό χωριό κουπατσαραίων στην περιοχή των Γρεβενών και η Βασιλική Καραγιάννη με καταγωγή από την Αβδέλλα.

Από τον γάμο του Απόστολου με την Αικατερίνη ήρθαν στον κόσμο τρία παιδιά: η Ευγενία, ο Αθανάσιος και ο Γεώργιος. Η Ευγενία, γεννημένη το 1975, με σπουδές χημικού μηχανικού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακές σπουδές στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, απασχολείται με τον σύζυγό της Χρυσόστομο Ψωμά, από τη Θεσσαλονίκη, χημικό μηχανικό στο επάγγελμα, στην οικογενειακή επιχείρηση. Έχουν μαζί δύο παιδιά, τον Δημήτρη και τον Απόστολο. Ο Αθανάσιος, γεννημένος το 1976, είναι παντρεμένος με την Ασπασία Θώμου από την Ελασσόνα. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Απόστολο και την Άννα Μαρία.

Ο βιογραφούμενος παντρεύτηκε το 2019 την Ευαγγελία Κόκκα με καταγωγή από την Ελάτεια Λάρισας, ένα σαρακατσάνικο χωριό του Δήμου Τεμπών, χτισμένο στους πρόποδες του όρους Όσσα (Κίσσαβος). Την άνοιξη του 2021, με τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ήρθε στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, ο Απόλλωνας.

Ο Γεώργιος Κασίδης ακολουθώντας τη μακρόχρονη οικογενειακή παράδοση, ιδρύει μαζί με τον αδελφό του Αθανάσιο το 2005 την εταιρεία «ΚΑΣΙΔΗΣ ΑΕ», μια πρότυπη και σύγχρονη μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος με έδρα τον Τύρναβο Λάρισας. Το 2014 απέκτησαν ένα βιομηχανικό σφαγείο στην περιοχή του Μεσοχωρίου του Δήμου Ποταμιάς στην επαρχία Ελασσόνας, το οποίο μετονόμασαν το 2019 σε «ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ». Το ίδιο έτος εγκαινιάστηκε η νέα γραμμή τεμαχισμού αιγοπρόβειου κρέατος με παγκόσμια πρωτοτυπία στο σύστημα ιχνηλασιμότητας.

Το 2021 ο Όμιλος «Κασίδη» προχώρησε στην υλοποίηση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος στα πλαίσια μιας ολιστικά βιώσιμης προσέγγισης, όπως, η δημιουργία μονάδας βιοαερίου που θα ολοκληρωθεί το 2022, η εγκατάσταση μονάδας βιώσιμης συσκευασίας με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας, η έναρξη του προγράμματος “farm to fork” σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η κατασκευή υπερσύγχρονων σταβλικών εγκαταστάσεων σε μια έκταση 400 στρεμμάτων στην Ποταμιά. Εκεί, πάντα με την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα “Best Practices” σχετικά με την ευζωία και τη διατροφή των ζώων.

Επίσης, το 2021 στην οικογενειακή εταιρεία προστέθηκαν και τα βιομηχανικά σφαγεία Λαγκαδά. Σήμερα, ο Όμιλος απασχολεί περισσότερα από 400 άτομα μόνιμο προσωπικό και έχει υποκαταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Καβάλα. Είναι ένας από τους κορυφαίους και δυναμικά εξελισσόμενους ομίλους του κλάδου, ενώ πολύ σημαντική είναι και η εξαγωγική του δραστηριότητα, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τα ελληνικά προϊόντα κρέατος στις αγορές του εξωτερικού.

Όραμα των αδελφών Κασίδη είναι, σε μια εποχή όπου έχουν εισβάλλει στην διατροφή μας γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τεχνητό κρέας εργαστηρίου, εκτυπωμένες μπριζόλες και πλαστικοποιημένες τροφές, να διατηρήσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά «παντρεύοντας» τον αγνό-παραδοσιακό τρόπο εκτροφής με τις πιο σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, με γνώμονα πάντα την «αειφόρο διατροφή» για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων, με το ελάχιστο έως μηδαμινό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς και να αναδείξουν τα ανώτερα χαρακτηριστικά της ποιότητας της περιοχής σε ολόκληρο τον κόσμο.