Μενού Κλείσιμο

Τροχόπουλος Μάρκος

• Έτος Γεννήσεως: 1968
• Επάγγελμα: Χειρουργός Οφθαλμίατρος
• Τόπος Καταγωγής: Βέροια, Ημαθία, Μακεδονία, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελλάδα

O Μάρκος Τροχόπουλος γεννήθηκε στη Βέροια το 1968. Είναι γιος του Νικόλαου Τροχόπουλου με καταγωγή από τον Πόντο και της Μαρίας Βάσσου με καταγωγή από την Κοζάνη. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εξειδικεύθηκε σαν Χειρουργός Οφθαλμίατρος στο Νοσοκομείο της Κατερίνης και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Σήμερα διατηρεί δύο ιδιωτικά ιατρεία, επί της οδού Κ. Καραμανλή 137 στην περιοχή Χαριλάου και επί της οδού Β. Ηρακλείου 26, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της ESCRS (European Society of Cataract and Refractive Surgery-Ευρωπαϊκής Ένωσης Χειρουργικής Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής). Έχει εξειδικευθεί στη θεραπεία των ρυτίδων του προσώπου με τη χρήση βουτυλικής αλλαντοτοξίνης (botox), στο Λονδίνο της Αγγλίας.

Οι ρίζες του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, βρίσκονται στην Κερασούντα και την Τραπεζούντα του Πόντου. Η ιστορία του Ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου, αρχίζει με το πέρασμα από το μύθο στην αλήθεια, με την Αργοναυτική εκστρατεία και τις πρώτες εγκαταστάσεις των Ελλήνων αμέσως μετά τον Τρωικό πόλεμο (1100 π.Χ.). Από το 1100 π.Χ. έως το 1923 μ.Χ., ένα διάστημα 3.000 χρόνων, ο Πόντος υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα τμήματα του ελληνισμού, όπου οι κάτοικοι της περιοχής αυτής τόσο στα χρόνια της αρχαιότητας και του Μ. Αλεξάνδρου όσο και της ρωμαιοκρατίας και του Βυζαντίου και της τουρκοκρατίας (1461-1922) δεν έπαυσαν να διατηρούν αλώβητη την εθνική τους συνείδηση και κατόπιν την ορθόδοξη χριστιανική τους Πίστη. Ο Πόντος υπήρξε στην αρχαιότητα πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού αλλά και βασίλειο επί Μιθριδάτη. Μέχρι το 1923 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που ακολούθησε κατ’ επιταγή της Συνθήκης της Λωζάνης κατοικούνταν, σε σημαντικό ποσοστό, από ελληνόφωνους χριστιανικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Ο Πόντος, το παραλιακό τμήμα της Β.Α. Μ. Ασίας, που απλώνεται από την περιοχή της Σινώπης ως το ανατολικό άκρο του Ευξείνου Πόντου (Βατούμ), είχε το 1918 2.048.000 κατοίκους, από τους οποίους 697.000 ήταν Έλληνες Ορθόδοξοι.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ονομαζόταν Παναγιώτης Τροχόπουλος και γεννήθηκε το 1912 στον Πόντο. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρογονικές εστίες τους, το 1922, ήρθε με την οικογένειά του στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στα Ιωάννινα. Ο ίδιος σπούδασε στην Εμπορική Σχολή και στη συνέχεια, μετά το 1930, πήγε και εγκαταστάθηκε στη Βέροια Ημαθίας. Σ’ αυτόν το νέο τόπο ο Παναγιώτης Τροχόπουλος ανέδειξε όλες τις ικανότητές του και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής (1941-1944) έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, υπηρετώντας στις τάξεις του Ε.Λ.Α.Σ, με το βαθμό του λοχαγού. Ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (Ε.Λ.Α.Σ.) ήταν το στρατιωτικό σκέλος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου κατά τη Τριπλή κατοχή της Ελλάδας. Ιδρύθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1942. Τη διοίκηση του ΕΛΑΣ ασκούσε απευθείας η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ ως τη συγκρότηση Γενικού Στρατηγείου (Μάιος 1943) με τριμελή διοίκηση από τους: στρατηγό Στέφανο Σαράφη ως στρατιωτικό αρχηγό, Άρη Βελουχιώτη ως αρχηγό των ανταρτών (“καπετάνιο”) και Ανδρέα Τζήμα (Βασίλης Σαμαρινιώτης), ως πολιτικό καθοδηγητή. Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΑΣ τοποθετήθηκε με την ίδια απόφαση ο στρατηγός Νεόκοσμος Γρηγοριάδης. Ο ΕΛΑΣ, οι ένοπλες δυνάμεις που υπάγονταν στο Γενικό Στρατηγείο αριθμούσαν το καλοκαίρι του 1943 γύρω στους 10.000 άνδρες, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1944 η συνολική δύναμη του ΕΛΑΣ ήταν 48.940 αξιωματικοί και οπλίτες (δεν συμπεριλαμβάνονται ο ΕΛΑΣ Αθήνας, Σάμου και Μυτιλήνης). Οι κυρίως στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΕΛΑΣ (που περιορίζονταν αρχικά σε παρενοχλήσεις, δολιοφθορές κ.λ.π.) άρχισαν με την κορυφαία αντιστασιακή επιχείρηση της γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου 1942 που εκτελέστηκε σε συνεργασία με τις δυνάμεις του ΕΔΕΣ και με τη βοήθεια Βρετανών σαμποτέρ. Με τη συμφωνία της Καζέρτας (26 Σεπτεμβρίου 1944), η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που προήλθε από τη Συμφωνία του Λιβάνου (20 Μαΐου 1944), έθεσε τον ΕΛΑΣ υπό τις διαταγές του Βρετανού στρατηγού Σκόμπυ, ο οποίος ορίστηκε διοικητής όλων των ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα. Η αναγκαιότητα του αφοπλισμού και της άμεσης διάλυσης του ΕΛΑΣ μετά την απελευθέρωση αποτέλεσε το επίμαχο ζήτημα που οδήγησε στη σύγκρουση του Δεκεμβρίου 1944 (Δεκεμβριανά).

Ο Παναγιώτης Τροχόπουλος σαν λοχαγός του Ε.Λ.Α.Σ., ήταν ένας εκ των διοργανωτών της μάχης της Κατερίνης, την άνοιξη του 1942. Ο ίδιος έμεινε για διάστημα τριών ετών «αντάρτης» στο βουνό και μετά τα Δεκεμβριανά του 1944 και την υπογραφή της Βάρκιζας δεν παρέδωσε τον οπλισμό του, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να σταλεί εξορία στη Γυάρο και στη Μακρόνησο.

Το 1941 ο Παναγιώτης Τροχόπουλος παντρεύτηκε με την Κυριακή Παπασάββα. Το ζευγάρι από τον γάμο του απέκτησε πέντε παιδιά, τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι. Τον Νικόλαο, πατέρα του βιογραφούμενου, τη Νίκη το 1944, το Γιώργο το 1951, τον Κώστα το 1953 και τον Δημήτρη το 1955.

Το 1951 ο Παναγιώτης Τροχόπουλος ασχολήθηκε και πάλι με το εμπόριο φτάνοντας στη μεγάλη του ακμή την περίοδο 1967-1974 και έχοντας ανοίξει διάφορα καταστήματα στη Βέροια. Ο παππούς Παναγιώτης κατά τη διάρκεια της ζωής του έγραψε δύο μυθιστορήματα, τα οποία έχουν εκδοθεί.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Νικόλαος Τροχόπουλος, γεννήθηκε στη Βέροια το 1942. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο και Γυμνάσιο Βέροιας και μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε στις κομπίνες (θεριζοαλωνιστικές μηχανές) από το 1960 έως το 1987.

Ο Νικόλαος Τροχόπουλος παντρεύτηκε με τη Μαρία Βάσσου, με καταγωγή από την Κοζάνη, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας και του ομώνυμου νομού. Είναι πόλη κτισμένη ανάμεσα στις οροσειρές του Βερμίου, του Mπούρινου και των Πιερίων, 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της λίμνης του Πολύφυτου, σε υψόμετρο 720 μέτρων. Η Κοζάνη διαθέτει σημαντικά αξιοθέατα, όπως είναι η Kοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης, το Λαογραφικό, Ιστορικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κοζάνης, που στεγάζεται σε Αρχοντικό της πόλης και το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας, ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου του 17ου αιώνα με τις σημαντικές τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το καμπαναριό-σύμβολο της Κοζάνης. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου, η Πανδώρα, είναι η παλαιότερη στην Ελλάδα και συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις και εορτές της πόλης. Η πόλη είναι γνωστή για τη συνεισφορά της στην ηλεκτρική ενέργεια της χώρας και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού εργάζεται στα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔEH (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού). Η περιοχή της Κοζάνης είναι η μοναδική κροκοκαλλιεργούμενη περιοχή της χώρας.

Ο Νικόλαος και η Μαρία Τροχοπούλου, το γένος Βάσσου, απέκτησαν από τον γάμο τους δύο παιδιά. Τον Παναγιώτη και τον βιογραφούμενο Μάρκο.

Ο Παναγιώτης Τροχόπουλος γεννήθηκε στη Βέροια το 1967, είναι Καρδιολόγος και ζει στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος είναι ένας ιδιαίτερα ευφυής και χαρισματικός άνθρωπος, που έχει στρέψει τις ερευνητικές του προσπάθειες στην Καρδιολογία, σε τομείς με πολύ μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Το 1986, ο πατέρας του βιογραφούμενου, Νικόλαος Τροχόπουλος, ανακάλυψε ότι είχε μία σπάνια ασθένεια, τη σαρκοείδωση, ασθένεια που προέρχονταν από το άγανο του σιταριού. Τούτο είχε σαν αποτέλεσμα να διακόψει την εργασία του στις κομπίνες και να μεταναστεύσει στη Νότιο Αφρική, όπου εκεί άνοιξε super market. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στη ξενιτιά άνοιξε συνολικά τρία super market. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1996 και από τότε ασχολείται με αγροτικές καλλιέργειες.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά της μητέρας του, ονομαζόταν Μάρκος Βάσσος και γεννήθηκε το 1911. Εργάστηκε ως σωφρονιστικός υπάλληλος και υπήρξε ένας ικανός άνθρωπος, με καλή ψυχή και χαμηλών τόνων.

Ο Μάρκος Βάσσος παντρεύτηκε με την Ευθυμία και το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του τέσσερα παιδιά, τρία κορίτσια και ένα αγόρι. Τον Θανάση το 1937, την Αικατερίνη το 1942, τη μητέρα του βιογραφούμενου Μαρία το 1944 και την Ευτέρπη το 1947.

Ο βιογραφούμενος, Μάρκος Τροχόπουλος, γεννήθηκε το 1968 στη Βέροια, πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας. Είναι κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου και γνωστή για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική στις παλαιές γειτονιές της και τις πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες της. Μία από τις αρχαιότερες πόλεις στην Ευρώπη, επονομάζεται και μικρή Ιερουσαλήμ, καθώς εκτός από τις εκκλησίες διαθέτει και μοναδικές συλλογές βυζαντινών εικόνων. Ιδιαίτερα φημισμένος είναι ο ναός της Αναστάσεως του Σωτήρος ή αλλιώς «η Εκκλησία του Χριστού». Άλλοι σημαντικοί ναοί είναι ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (13ος αιώνας), ο ναός των αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης (16ος αιώνας) και ο ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου (11ος αιώνας), μεταξύ των λοιπών βυζαντινών κτισμάτων. Χαρακτηριστικό της πόλης το παραδοσιακό γλυκό έδεσμα ρεβανί. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Βέροια είναι κόρη του Ωκεανού και της Θέτιδος ή κόρη του Άδωνη και της Αφροδίτης. Γνωστή από την κλασική εποχή (ο Θουκυδίδης έγραψε για την πόλη), η Βέροια μεγάλωσε στις ελληνιστικές και ρωμαϊκές εποχές. Ο Απόστολος Παύλος και ο Σίλας κήρυξαν στη Βέροια (σώζεται μέχρι και σήμερα το «Βήμα του Αποστόλου Παύλου»). Η σπουδαιότερη και ενδοξότερη εποχή του παρελθόντος της Βέροιας είναι κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και συγκεκριμένα στη διάρκεια της βασιλείας της τελευταίας δυναστείας των Μακεδόνων, των Αντιγονιδών, η καταγωγή της οποίας ήταν από αυτή την πόλη. Η παρακμή της πόλης άρχισε κατά τους πρώτους Βυζαντινούς χρόνους, εξαιτίας των επιδρομών των σλαβικών φύλων. Ωστόσο, κατά τους μέσους Βυζαντινούς χρόνους απέκτησε μεγάλη σημασία και το 985 καταλήφθηκε από τους Βουλγάρους. Το 1434 περιήλθε οριστικά στην Κατοχή των Τούρκων και στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας εγκαταστάθηκαν Μουσουλμάνοι και Εβραίοι. Η πόλη απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό στις 16 Οκτωβρίου του 1912. Σημαντικά αξιοθέατα της Βέροιας είναι το Βήμα του Αποστόλου Παύλου και ο αρχαιολογικός χώρος του Άγιου Παταπίου. Σε μικρή απόσταση από τη Βέροια βρίσκεται η Βεργίνα, κτισμένη γεωγραφικά στη θέση των αρχαίων Αιγών, στην οποία έκανε ανασκαφές ο εξαίρετος αρχαιολόγος Μανώλης Ανδρόνικος, όπου και ανακάλυψε τον αρχαίο τάφο του Βασιλιά Φιλίππου B΄. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σύγχρονο υπόγειο μουσείο της Βεργίνας με τους Βασιλικούς τάφους και εκθέματα από ολόκληρη την ιστορία της Μακεδονίας.

Ο Μάρκος Τροχόπουλος έζησε τα μαθητικά του χρόνια στη Βέροια, ενώ αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του στο Υγειονομικό, στην Άρτα και τη Βέροια και απολύθηκε από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας το 1996. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως Ιατρός υπόχρεος υπηρεσίας υπαίθρου στο Γ.Ν. Γουμένισσας του νομού Κιλκίς (στο παιδιατρικό τμήμα του νοσοκομείου (1996-98) και στο Π.Ι. Φανού Κιλκίς (1998-1999). Στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Οφθαλμολογία για δύο χρόνια στο Γ.Ν. Κατερίνης (1999-2001) και για δύο επιπλέον χρόνια στο Γ.Π.Ν. Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης (2004-2006). Ο ίδιος συμμετείχε στην επίσημη μετάφραση της 10ης Αναθεωρημένης Έκδοσης της «Διεθνούς Ταξινόμησης Νόσων και Αιτιών Θανάτου» (I.C.D. 10) της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Ο βιογραφούμενος παρακολούθησε με επιτυχία το πρόγραμμα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με τίτλο: «Η χρήση του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή-Εφαρμογές και χρήση του Internet». Ο ίδιος έχει λάβει μέρος στα Πανελλήνια Συνέδρια Οφθαλμολογίας και είναι μέλος της ESCRS (European Society of Cataract and Refractive Surgery-Ευρωπαϊκής Ένωσης Χειρουργικής Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής). Είναι κάτοχος του διπλώματος Τοπογραφία και Wavefront και κάτοχος του διπλώματος Fellowship in Lasik and Epi-lasik, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (ΒΕΜΜΟ) τον Ιανουάριο του 2007. Επίσης, εξειδικεύθηκε στη θεραπεία των ρυτίδων του προσώπου με τη χρήση βουτυλικής αλλαντοτοξίνης (botox), στο Λονδίνο της Αγγλίας.

Στα ιατρεία -με νέας τεχνολογίας εξοπλισμό- του Μάρκου Τροχόπουλου μπορούν να γίνουν οι περισσότερες από τις κλινικές οφθαλμολογικές εξετάσεις: χορήγηση γυαλιών για διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός και τους συνδυασμούς τους). Επίσης με τη χρήση σκιασκοπίας και κυκλοπληγίας (πολύ χρήσιμη εξέταση για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας), διερευνάται η πιθανότητα αμβλυωπίας («τεμπέλικο μάτι») και η ανεύρεση «ψευδομυωπίας» και λανθάνουσας υπερμετρωπίας. Διενέργεια βυθοσκόπησης μετά από μυδρίαση, για την ανακάλυψη παθήσεων του βυθού του οφθαλμού (ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδος, αγγειακών παθήσεων, μεμβρανών αμφιβληστροειδούς, παρακολούθηση σακχαρώδους διαβήτη και υπέρτασης). Φωτογράφηση προσθίων μορίων (παθήσεις κερατοειδούς, πτερύγιο, σπίλοι επιπεφυκότα και ίριδος, καταρράκτης), αλλά και εκτίμηση παθολογικών καταστάσεων οπτικού νεύρου (γλαύκωμα). Διερεύνηση γλαυκώματος (τονομέτρηση, γωνιοσκοπία, μέτρηση κεντρικού πάχους κερατοειδούς) και τέλεση οπτικών πεδίων (μέσω του περιμέτρου Medmont M700, με θόλο για την αποφυγή κλειστοφοβίας στον ασθενή). Τοπογραφία κερατοειδούς για την ανεύρεση κερατοκώνου, warpage κατώτερου κερατοειδούς από χρήση φακών επαφής και άλλων ανωμαλιών της πρόσθιας επιφάνειας του κερατοειδούς (μέσω της καμπυλομετρικής τοπογραφίας Tomey-TMS 4a). Με τη χρήση Schirmer test και ΒUT (brake up time test) διαγιγνώσκεται η ύπαρξη και η βαρύτητα της ξηροφθαλμίας. Μέσω συνεργασίας με διαγνωστικά κέντρα, γίνονται οι ακόλουθες εξετάσεις: φλουροαγγειογραφία (για την παρακολούθηση σακχαρώδους διαβήτη, ηλικιακής εκφύλισης ωχράς κηλίδος-ΗΕΩ και αγγειακών καταστάσεων του αμφιβληστροειδούς), τομογραφία (OCT και HRT) αμφιβληστροειδούς και οπτικού νεύρου (για διάγνωση και παρακολούθηση σε γλαύκωμα, ΗΕΩ, οπή ωχράς, κυστεοειδούς οιδήματος ωχράς κηλίδος, επιαμφιβληστροειδικής μεμβράνης). Επίσης, σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά θεραπευτήρια πραγματοποιούνται τα ακόλουθα: διαθλαστική χειρουργική (για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού), με τη χρήση Excimer Laser, χειρουργική καταρράκτη με τη χρήση υπερήχων (φακοθρυψία), yag laser capsulotomy σε δευτερογενή καταρράκτη, argon laser για θεραπεία αλλοιώσεων σε σακχαρώδη διαβήτη, χειρουργική πτερυγίου και χαλαζίου, διασύνδεση κολλαγόνου (cross linking για θεραπεία κερατοκώνου), SLT-selective laser trabeculoplasty για θεραπεία γλαυκώματος. Στο πεδίο της ιατρικής αισθητικής, ο ιατρός Μάρκος Τροχόπουλος είναι εξειδικευμένος στη θεραπεία των ρυτίδων του προσώπου (μέτωπο, πόδι της χήνας και μεσόφρυο), μέσω της χρήσης ενέσιμης βουτυλικής αλλαντοτοξίνης (Botox).