Μενού Κλείσιμο

Ποταμιά Λάρισας

H Ποταμιά είναι ένα γραφικό χωριό κοντά στην Αγιά της Λάρισας με πολύ πράσινο και τρεχούμενα νερά. Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Μαυροβούνι περιβάλλεται από πλατανοδάση και καστανοδάση και διασχίζεται από το ρέμα της Γρούβιανης και άλλα μικρότερα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 262 μόνιμους κατοίκους που αυξάνονται πολύ την περίοδο του καλοκαιριού.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η πλακόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, τα ταβερνάκια και τα καφενεία που αποτελούν τόπο συνάντησης για τους κατοίκους αλλά και ανάσα δροσιάς και ανάπαυλας για τους επισκέπτες. Σε πολλά σημεία βρίσκονται πετρόχτιστες βρύσες με κρυστάλλινα νερά που φτάνουν από τις πηγές.

Η φυσική ομορφιά της Ποταμιάς συνδυάζει το καταπράσινο τοπίο με ρυάκια, ποταμάκια, καταρράκτες και θαυμάσια διαμορφωμένους χώρους αναψυχής. Κοντά στο χωριό, στον δρόμο Αγιάς-Αγιοκάμπου, σε μια τοποθεσία «πνιγμένη» από τα πλατάνια, στέκει ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι που κατασκευάστηκε το 1858 από ντόπια ασβεστολιθικά πετρώματα για να ενώνει την Αγιά με τα παράλια.

Ο σύλλογος γυναικών της Ποταμιάς έχει δημιουργήσει ένα λαογραφικό μουσείο που φιλοξενεί διάφορα αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων περασμένων εποχών και από τα εργαλεία της δουλειάς τους.

Φωτό: https://www.facebook.com/Ποταμιά-Αγιάς-369497163121174 (by Grigoris Boutlas)