Μενού Κλείσιμο

Ελάτεια Λάρισας

Η Ελάτεια είναι χτισμένη στους πρόποδες της δυτικής πλευράς του Κισσάβου (Όσσα) στο βορειοανατολικό άκρο του Θεσσαλικού κάμπου. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Τεμπών και απέχει 25 χιλιόμετρα από τη Λάρισα.

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν Σαρακατσαναίοι κτηνοτρόφοι που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Οικισμός με το ίδιο όνομα υπήρχε και στους αρχαίους χρόνους που έλεγχε μάλιστα τα στενά των Τεμπών μαζί με τους Γόννους.

Στην Ελάτεια λειτουργεί το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής, σε οικήματα της οικογένειας Συρμακέζη που χρονολογούνται από το 1870. Το Μουσείο αποτελεί έναν πολυχώρο προσομοίωσης των παραδοσιακών αγροτικών δραστηριοτήτων μέσα από εκθέματα και οπτικοακουστικές προβολές. Οι χώροι περιλαμβάνουν το κυρίως οίκημα με τα υπνοδωμάτια, το μαγειριό, την τραπεζαρία και το καθιστικό, τον παλιό στάβλο με όλο τον γεωργικό εξοπλισμό της εποχής και χώρους εξοπλισμού οικιακών εργασιών, όπως το ζύμωμα του ψωμιού και η αποθήκευση των σιτηρών, το εξωτερικό δωμάτιο του παππού και αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας 80 ατόμων. Στον εξωτερικό χώρο με το πλακόστρωτο, τις πέργκολες και τα δέντρα βρίσκεται και το παραδοσιακό πέτρινο πηγάδι.

Φωτό: https://www.facebook.com/exploringelateia/