Μενού Κλείσιμο

Φρυγανιώτης Αθανάσιος

O Αθανάσιος Φρυγανιώτης είναι γιος των εκπαιδευτικών Πέτρου και Χαρίκλειας Φρυγανιώτη, ιδρυτών των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη το 1953 στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το πολύπλευρο και πολυσύνθετο έργο τους συνεχίζει σήμερα ο ίδιος μαζί με τη σύζυγό του Ευφημία και τα παιδιά τους, Πέτρο και Χαρίκλεια Φρυγανιώτη, όντας εκπαιδευτικοί και οι ίδιοι, με αγάπη και αφοσίωση προς το Παιδί και την Εκπαίδευσή του.

Τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη με νεανική φρεσκάδα, μακρόχρονη εμπειρία και ωριμότητα, διανύουν την έβδομη δεκαετία της ύπαρξής τους, διατηρώντας ισχυρή την παρουσία και την προσφορά τους στην Εκπαίδευση. Ο ιδρυτής τους Πέτρος Φρυγανιώτης και η σύζυγός του Χαρίκλεια, δάσκαλοι και οι δυο, γεμάτοι αγωνία και διάθεση, μετουσίωσαν σε πράξη το όνειρό τους για μια καλύτερη ποιότητα στην Εκπαίδευση. Το 1953, «έστησαν» το πρώτο σχολείο με το όνομα «Ο Μέγας Αλέξανδρος» (Περιοχή Βαλσαμή-Νεάπολη). Δεν επαναπαύτηκαν όμως. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1958, μετέφεραν το σχολείο σε μεγαλύτερο οίκημα. Το Νηπιαγωγείο «Τα Μελισσόπουλα» και έξι ολοκληρωμένες τάξεις του Δημοτικού, αποτελούσαν πια τα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη (Περιοχή Ρουμανικά-Νεάπολη). Έχοντας ζωντανό το όραμα για ένα πιο σύγχρονο σχολείο, σχεδίασαν το 1968 την ανέγερση ενός πρότυπου Εκπαιδευτηρίου. Μετά από τρία χρόνια, το 1971, σ’ ένα υγιεινό περιβάλλον 4000 τ.μ., στο καταπράσινο Ρετζίκι, ήταν έτοιμα να φιλοξενήσουν τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη.

Την αγάπη προς το παιδί, τη συνέπεια στο εκπαιδευτικό έργο και την αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον στην Παιδεία -αξίες που τους οδηγούσαν μια ολόκληρη ζωή- άφησαν κληρονομιά και παρακαταθήκη στον γιο τους Αθανάσιο και στη σύζυγό του Ευφημία, καθώς και στα εγγόνια τους Πέτρο και Χαρίκλεια, εκπαιδευτικούς. Όλοι μαζί συνεχίζουν συστηματικά, δυναμικά και αδιάλειπτα τον προσανατολισμό που έδωσαν οι ιδρυτές και το 1996 μεταφέρουν το Νηπιαγωγείο, ως αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα, σε ένα υπερσύγχρονο ανεξάρτητο κτίριο, δίπλα στο Δημοτικό. Η διάθεση για προσφορά δεν σταματά εκεί και το νέο μεγάλο βήμα πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2001. Το Γυμνάσιο-Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, υπερσύγχρονο σε αρχιτεκτονικές αντιλήψεις αλλά και στελεχωμένο με το κατάλληλα επιλεγμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, λειτουργεί με τα πιο σύγχρονα και πρωτοποριακά προγράμματα Εκπαίδευσης. Θέλοντας να προσφέρουν την καλύτερη Εκπαιδευτική Εμπειρία, που να ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα των παιδιών της προσχολικής ηλικίας, την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου περιεκτικού και εξειδικευμένου προγράμματος, μετέφεραν τον Σεπτέμβριο του 2007 τον Παιδικό Σταθμό σε αυτόνομο, υπερσύγχρονο κτίριο, δίπλα στο Νηπιαγωγείο. Μια αποστολή γεμάτη προκλήσεις, με πρώτο μέλημα να ταιριάζει στα παιδιά του Σήμερα και στον κόσμο του Αύριο.

Σύμφωνα με τον βιογραφούμενο Αθανάσιο Φρυγανιώτη, «είναι δύσκολο για μας να περιγράψουμε μέσα σε λίγες γραμμές, την πολυσύνθετη προσπάθειά μας, για να καλλιεργήσουμε πνευματικά, μορφωτικά και ηθικά τα παιδιά μας. Οι στόχοι μας υπαγορεύονται από την αγάπη, τον ανθρώπινο χαρακτήρα και την επιστημονική πληρότητα. Η ελεύθερη σκέψη, η κριτική ικανότητα, το δημιουργικό πνεύμα, ο σεβασμός για το περιβάλλον και τον άνθρωπο αποτελούν κατευθυντήριες έννοιες της σχολικής καθημερινότητας στα Εκπαιδευτήριά μας. Προσφέρουμε στους μαθητές μας υψηλής ποιότητας παιδεία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε παιδιού. Επιδιώκουμε με κάθε τρόπο να αναγνωρίσουμε και να αναδείξουμε τις ιδιαίτερες ικανότητες του κάθε μαθητή. Για μας το παιδί δεν είναι θεατής, αλλά ενεργός συμμέτοχος στην Εκπαιδευτική διαδικασία. Προετοιμάζουμε σκεπτόμενους πολίτες που με τις γνώσεις και το ήθος τους θα είναι έτοιμοι να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις των καιρών. Το φιλικό και ζεστό περιβάλλον των Εκπαιδευτηρίων μας, αποτελεί πάντα σημαντικό παράγοντα στην υλοποίηση των στόχων μας. Με ιδιαίτερη στοργή και ενδιαφέρον σκύβουμε στις ανησυχίες και τις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων, οπλίζοντάς τους με δύναμη και αισιοδοξία για τη ζωή. Πιστεύουμε ότι κάθε μορφωτικό αγαθό μπορεί να βλαστήσει μόνο μέσα από σχέσεις υγιείς και ευτυχισμένες, σχέσεις εμπιστοσύνης που μόνο στο οικογενειακό περιβάλλον που προσφέρουμε μπορούν να καλλιεργηθούν και με την προσωπική μας φροντίδα να καρποφορήσουν. Με συνέπεια και υπευθυνότητα, μετατρέπουμε την πολυετή εμπειρία μας σε πολύτιμο υλικό για την πραγματοποίηση των οραμάτων μας. Τούτο αποτελεί για μας μια πρόκληση και για την ελληνική οικογένεια μια πρόσκληση. Στα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη πιστεύουμε ότι μια πραγματική κοινωνία πολιτών επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την ευαισθητοποίηση, την αγάπη, τον ανθρώπινο χαρακτήρα και την επιστημονική πληρότητα, σε ζητήματα περιβαλλοντολογικά, κοινωνικά και κυρίως μέσα από την ψυχική προσφορά, την αγάπη και τον σεβασμό για τον άνθρωπο. Η αποστολή και ο στόχος μας είναι κάθε μαθητής μας, από τα πρώτα κιόλας βήματά του στο Σχολείο μας, μέχρι και την αποφοίτησή του, μέσα από την υψηλής ποιότητας παρεχόμενη παιδεία να αποκτήσει ελεύθερη σκέψη, κριτική ικανότητα, δημιουργικό πνεύμα και όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια που θα τον οδηγήσουν ως σκεπτόμενο πολίτη με γνώσεις και ήθος να γνωρίσει και να σέβεται όσο καλύτερα γίνεται το φυσικό περιβάλλον, να πάρει μαθήματα ζωής μέσα από φιλανθρωπικές δράσεις και επισκέψεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα και γενικότερα σε χώρους όπου υπάρχει μοναξιά και ανάγκη, να σκύβουν στις ανησυχίες και στις αναζητήσεις των νέων ανθρώπων με ιδιαίτερη στοργή και ενδιαφέρον, οπλίζοντάς τους με δύναμη και αισιοδοξία για τη ζωή και να προσφέρουν γενναιόδωρα την αγάπη τους προσβλέποντας σε μια καλύτερη, πιο ανθρώπινη κοινωνία».

Στα Εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη η δράση, η συμμετοχή και το ενδιαφέρον για τις ανάγκες των συνανθρώπων μας βρίσκονται στον πυρήνα του Εκπαιδευτικού έργου. Όπως αναφέρει ο βιογραφούμενος, «στεκόμαστε με σεβασμό προς τους συνανθρώπους μας, υποστηρίζουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, βοηθάμε για την παροχή ίσων ευκαιριών, σεβόμαστε το περιβάλλον που κληρονομήσαμε, βελτιώνουμε το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής, δημιουργούμε νέους φίλους. Πιο συγκεκριμένα, γινόμαστε ανάδοχοι παιδιών της Actionaid, υποστηρίζουμε τα προγράμματα της Unicef, ενισχύουμε την Τράπεζα αίματος των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, συνδράμουμε στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, ενισχύουμε την Ορθόδοξη εξωτερική Ιεραποστολή, υποστηρίζουμε συλλόγους, ιδρύματα και φορείς, μεταξύ άλλων: «ΣΤΟΡΓΗ», Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»- το Παιδιατρικό και Παιδοχειρουργικό-, τμήματα των Νοσοκομείων «Παπαγεωργίου» και «ΑΧΕΠΑ», ΠΑΠΑΦΕΙΟ, «ΜΕΛΙΣΣΑ», «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», «ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΦΙΛΥΡΟΥ», «ΑΜΥΜΩΝΗ»-«ΣΥΖΩΗ», «ΜΑΚΕ A WISH», «ΕΛΠΙΔΑ». Κάθε βοήθεια είναι ανεκτίμητη, για τα παιδιά που μας χρειάζονται και βασίζονται σε μας! Γιατί άλλη χαρά δεν είναι μεγαλύτερη, από τη χαρά της προσφοράς».

Κάθε χρόνο, οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη καταγράφουν επιτυχίες πολύ μεγαλύτερες από τα ποσοστά επιτυχόντων του ΥΠΕΠΘ, στις Σχολές προτίμησής τους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και σε Κορυφαία Πανεπιστήμια του Εξωτερικού και παράλληλα σημειώνουν διακρίσεις τόσο σε Πανελλήνιο επίπεδο όσο και σε Παγκόσμιο και σε Πανευρωπαϊκό σε μαθητικούς διαγωνισμούς. Και τούτο γιατί όλοι και ο καθένας ξεχωριστά προσπαθούν με συνέπεια και ανταποκρίνονται στην ολοκληρωμένη προετοιμασία που προσφέρει το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη. Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων με την πολύχρονη εμπειρία τους, τη σωστή προπαρασκευή των μαθητών όλα τα χρόνια της μαθητικής τους ζωής, με φροντιστηριακές ώρες διδασκαλίας, με εξετάσεις προσομοίωσης, με κατάλληλα σχολικά βοηθήματα συμβάλλουν καθοριστικά στις επιτυχίες των αποτελεσμάτων. Τέλος, αξίζει να συγχαρεί κανείς όλους τους Γονείς για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν όλα αυτά τα χρόνια στο Σχολείο, στους Εκπαιδευτικούς, στους Συνεργάτες και στις Εκπαιδευτικές Αρχές του Αθανάσιου, της Ευφημίας, του Πέτρου και της Χαρίκλειας Φρυγανιώτη. Γι’ αυτό και εκείνοι «…Δεν αναζητούν το μέλλον … το Δημιουργούν!»