Μενού Κλείσιμο

Μεσοχώρι Λάρισας

Το Μεσοχώρι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 150 μέτρων και απέχει 22 χιλιόμετρα από την Ελασσόνα, ενώ από το κέντρο του διέρχεται ο παλιός δρόμος Λάρισας – Ελασσόνας. Κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 551 κατοίκους, οι οποίοι έχουν ως κύρια δραστηριότητά τους την παραγωγή καπνών και την κτηνοτροφία.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Μυλογούστα από τη φράση «Μύλοι της Αυγούστας», αφού στην περιοχή υπήρχαν νερόμυλοι που ανήκαν στη Ρωμαία Αυγούστα και υπολείμματά τους σώζονται μέχρι σήμερα.

Τραγική στιγμή στην ιστορία του χωριού είναι η ομαδική εκτέλεση 12 κατοίκων του από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής, στις 16 Φεβρουαρίου 1943, μαζί με άλλους 118 από το Δομένικο και 5 από το Δαμάσι.

Ο κεντρικός ναός του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές μετά τον σεισμό που έπληξε την περιοχή τον Μάρτιο του 2021. Σημεία ενδιαφέροντος στο Μεσοχώρι είναι η πηγή στη θέση Βρυζόστι και η γέφυρα που οδηγεί στο γειτονικό χωριό Βλαχογιάννι.

Το πανηγύρι του χωριού γίνεται του Αγίου Πνεύματος και συνοδεύεται από μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν επισκέπτες από τα γύρω χωριά. Επίσης, κάθε χρόνο στην εορτή των Θεοφανείων ο Μορφωτικός Σύλλογος του χωριού αναβιώνει τα Λουκατσάρια, όπου κάτοικοι κάθε ηλικίας ντυμένοι με παραδοσιακές στολές χορεύουν και τραγουδούν.

Φωτό: https://www.elassona.com.gr/m_eparxia/mesoxori