Η Αδαμαντία (Ντία) Τζανετέα γεννήθηκε στη Σπάρτη, όπου διαμένει μέχρι σήμερα. Είναι Πτυχιούχος Ελληνικής Φιλολογίας του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει έντονη ενασχόληση με την πολιτική ζωή. Είναι έγγαμη και έχει αποκτήσει έναν γιο. Από το 2010 είναι εκλεγμένη Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.
Η καταγωγή της βιογραφούμενης από τη μεριά του πατέρα της είναι από τα Τσέρια της Μεσσηνιακής Μάνης, ένα ορεινό χωριό, στο οποίο όλοι είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Η οικογένεια έφθασε από το Οίτυλο στη Σοχά Σπάρτης. O παππούς της, Βασίλειος Τζανετέας, ήταν αγρότης στο επάγγελμα. Από τον γάμο του με την Αδαμαντία Μηνακάκη απέκτησε τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια και μία κόρη. Το 1915 γεννήθηκε ο Αντώνιος, ο πατέρας της και αδέρφια του ήταν ο Χαράλαμπος Τζανετέας, ο Δήμος Τζανετέας και η Παναγιώτα Τζανετέα-Γεωργοπούλου. Ο παππούς της είχε πάρει μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους. O πατέρας της ασχολήθηκε ελάχιστα με τα αγροτικά, αλλά κατά κύριο λόγο ήταν επιχειρηματίας. Αρχικά, είχε ένα εργοστάσιο εξαγωγής εσπεριδοειδών και στη συνέχεια είχε το πρώτο στεγνοκαθαριστήριο στην πόλη της Σπάρτης, τα«Βαφεία-Στεγνοκαθαριστήρια Τζανετέα». Ήταν ένας πολύ καλλιεργημένος άνθρωπος. Είχε τελειώσει το Σχολαρχείο, ήταν πολύ κοινωνικός, φιλότιμος και άνθρωπος της προσφοράς. Παντρεύτηκε τη Μαρία Ζωγράφου με καταγωγή από τις Αμύκλες, η οποία ήταν κόρη του Νικολάου Ζωγράφου και της Βασιλικής, το γένος Χρηστάκου.
Ο παππούς της βιογραφούμενης, Νικόλαος Ζωγράφος, ήταν μεγαλοκτηματίας στις Αμύκλες και είχε έξι παιδιά, τρία αγόρια και τρία κορίτσια. Τα παιδιά ήταν η μητέρα της, Μαρία, η οποία γεννήθηκε το 1927, η Παναγιώτα Ζωγράφου, η Γιαννούλα Ζωγράφου, ο Περικλής Ζωγράφος, ο Αντώνης Ζωγράφος και ο Σταύρος Ζωγράφος. Ο παππούς Νικόλαος εργαζόταν στην Αμερική, όπου είχε μεταναστεύσει στις αρχές του 20ού αιώνα. Ερχόταν πίσω, αγόραζε γη και ξαναέφευγε, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε οικογένεια η οποία έμενε στην Ελλάδα και αυτός την φρόντιζε από το εξωτερικό. Στην οικογένεια των Ζωγράφων, την περίοδο μετά την Επανάσταση του 1821, συναντάμε τον παπά-Δαμηλάτη, ο οποίος ήταν από την Αρτεμισία. Υπήρξε ο τελευταίος παπάς στον Άγιο Δημήτριο του Μυστρά, πριν μεταφερθεί η Μητρόπολη στη Σπάρτη το 1837. Ήταν επίσης πολύ καλός ζωγράφος και αγιογράφος και εξαιτίας αυτού, ο κόσμος συνήθιζε να τον αποκαλεί «ζωγράφο» με αποτέλεσμα το επώνυμο Δαμηλάτης με τα χρόνια να γίνει «Ζωγράφος». Ο παπάς είχε τέσσερα παιδιά, δύο κόρες και δύο γιους. Και τα τέσσερα παιδιά του κατέληξαν στην Καλαμάτα και δημιούργησαν μια μεγάλη καπνοβιομηχανία με το όνομα «Δαμηλάτη». Από τον παπά προέρχεται και η γνωστή υψίφωνος Λέλα Ζωγράφου-Νησιώτη, η οποία έζησε από το 1922 έως το 1995.
Οι γονείς μετά τον γάμο τους απέκτησαν δύο κόρες, τη Βασιλική και την Αδαμαντία (Ντία). Η Βασιλική έχει τελειώσει Αρχιτεκτονική και εργάζεται στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.
Η Αδαμαντία γεννήθηκε στη Σπάρτη και τελείωσε τον κύκλο σπουδών της στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Σπάρτη. Έπειτα, πήγε στη Φλωρεντία, όπου σπούδασε Ιταλική Φιλολογία στο εκεί Πανεπιστήμιο. Συνέχισε τις σπουδές της στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Εργάστηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε σχολεία της Λακωνίας. Σήμερα, διαμένει με την οικογένειά της στη Σπάρτη.
Την περίοδο του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, από το 1994 έως το 2010, εκλεγόταν συνεχώς Νομαρχιακή Σύμβουλος και διετέλεσε, επί πολλά έτη, Αντινομάρχης, υπεύθυνη για θέματα Πολιτισμού, Παιδείας, Τουρισμού, Νεολαίας, Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής. Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης του Νομού Λακωνίας (ΟΠΑΝΑΛ). Έχει επιδείξει μεγάλη δραστηριότητα στην προσπάθεια για αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής του τόπου. Διοργάνωσε τα «ΕΥΡΩΤΕΙΑ», εκδηλώσεις ανάδειξης του ιστορικού ποταμού και ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος με τη συμμετοχή των μαθητικών κοινοτήτων και τη δημιουργία Λευκώματος, τα «ΚΑΣΤΡΕΙΑ». Δημιούργησε DVD για τα μοναστήρια της Λακωνίας και συντέλεσε στη συμμετοχή του ΟΠΑΝΑΛ σε πλήθος εκδηλώσεων, συνεδρίων και εκπαιδευτικών ανταλλαγών σε συνεργασία με τη Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Διετέλεσε Μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήταν εκλεγμένο μέλος στην ΕΝΑΕ (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας). Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγρότοπου Μουστού (απόφαση 3946/3-7-2009). Διετέλεσε μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας. Το 2007 συμμετείχε στις εθνικές εκλογές ως υποψήφια βουλευτής. Στις Περιφερειακές Εκλογές του Νοεμβρίου 2010 εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας με τον συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη «Νέα Πελοπόννησος» και οι πολίτες της Λακωνίας με την ψήφο τους ανανέωσαν τη θητεία της για άλλα πέντε χρόνια στις εκλογές του Μαΐου 2014. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Aντιπεριφερειάρχης παρέδωσε στους πολίτες της Λακωνίας μεγάλα έργα: Λιμενικά έργα (Λιμάνι Γυθείου, Μαρίνα Μονεμβασίας, Αλιευτικά καταφύγια), Οδικοί Άξονες (Άγιος Φωκάς– Νεάπολη, Γύθειο-Αρεόπολη–Γερολιμένα, Παράκαμψη Σπάρτης, Φωκιανός-Κυπαρίσσι κλπ), Κτιριακές υποδομές (Μουσικό Σχολείο Σπάρτης, Δεύτερο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, Νηπιαγωγείο Μονεμβάσιας, Κατασκευή Νοσηλευτικής Μονάδας Νοσοκομείου Σπάρτης), Πολιτισμός (ολοκλήρωση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, αποκατάσταση του Κάστρου των Βατίκων κλπ). Εξασφάλισε τη χρηματοδότηση και δημοπράτησε τη Νέα Είσοδο Σπάρτης (Επέκταση Λυκούργου) και τον οδικό Άξονα Γέφυρα Πόρου-Παράκαμψη Γερακίου καθώς και για το Γήπεδο ΕΠΣ Λακωνίας, Γήπεδο Νεάπολης, Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης κλπ.
Ακόμα, η βιογραφούμενη έχει έντονη κοινωνική δράση, καθώς είναι ιδρύτρια και επίτιμη Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Λακωνίας, ενός πολιτιστικού συλλόγου με μεγάλη δραστηριότητα στα πολιτιστικά δρώμενα του Νομού Λακωνίας καθώς και σημαντικό φιλανθρωπικό έργο. Είναι μέλος του Συνδέσμου Φιλολόγων καθώς και της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Φιλοσοφικού Ινστιτούτου «Χείλων o Λακεδαιμόνιος».
Τιμήθηκε για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο με τον Μεγαλόσταυρο της Χιλιετηρίδος του Οσίου Νίκωνος, που αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση της Ι. Μητροπόλεως μαζί με τον δίκαιο έπαινο της τοπικής Εκκλησίας για την προσφορά και την στήριξή της στο έργο της. Το Ινστιτούτο «Όμοιοι της Μάνης» την ανακήρυξε επίτιμο μέλος του ως επιβράβευση του δυναμικού και ουσιαστικού έργου της στη Λακωνία και ιδιαίτερα στη Μάνη, αλλά και για την ανέφελο και σεμνή παρουσία της κατά την πολυετή ενασχόλησή της με τα κοινά.
Σε προσωπικό επίπεδο, η βιογραφούμενη είναι παντρεμένη από το 1999 με τον Παναγιώτη Παπαλεξανδράκο, ο οποίος είναι Ιατρός Αλλεργιολόγος, πρώην Ταξίαρχος του υγειονομικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι λάτρης της Ιστορίας και γενικότερα του διαβάσματος, αρωγός σε όλες τις κινήσεις της βιογραφούμενης. Η καταγωγή του είναι από Κόκκινα Λουριά Γυθείου. Έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Αντώνη Παπαλεξανδράκο, ο οποίος γεννήθηκε το 2005.
Η Αδαμαντία λατρεύει την επαφή με τη φύση και τις εξορμήσεις, της αρέσει πολύ το χιόνι αλλά και το νερό. Ηρεμεί πολύ με το να αγναντεύει τη θάλασσα και να θαυμάζει την ομορφιά του τοπίου. Της αρέσει πολύ η μουσική και η οδήγηση. Ακούει πολύ προσεκτικά τους ανθρώπους γύρω της και πάντα προσπαθεί να βοηθήσει τον καθένα που χρειάζεται μια λύση στο πρόβλημά του, βοηθά όπως μπορεί, όταν χρειάζεται. Έχει φίλους από τα παιδικά της χρόνια, σταθερά πρόσωπα στη ζωή της, που τα αγαπά πολύ και την αγαπούν. Από την ημέρα που έγινε μητέρα άλλαξε η κοσμοθεωρία της και είναι διατεθειμένη να τα αφήσει όλα, για να αφοσιωθεί στην ανατροφή του γιου της.