Μενού Κλείσιμο

Κόκκινα Λουριά Λακωνίας

Τα Κόκκινα Λουριά είναι ένα χωριό που ανήκει στα αποκαλούμενα Μπαρδουνοχώρια στα βόρεια σύνορα της Μάνης σε μια ορεινή περιοχή κοντά στον ποταμό Σμήνος. Τα Μπαρδουνοχώρια που κατοικούνταν από Έλληνες και Τουρκαλβανούς πήραν το όνομά τους από το ισχυρότατο κάστρο της Μπαρδούνιας που έκτισαν οι Βενετοί και μετά το 1715 διαμόρφωσαν οι Τούρκοι.

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων και απέχει 16 χιλιόμετρα από το Γύθειο. Βρίσκεται σε ορεινή θέση σαν μια αετοφωλιά πάνω σε ένα κορφοβούνι. H οικοδόμησή του στη σημερινή θέση φαίνεται να έγινε μετά το 1400 όταν εγκαταστάθηκαν εκεί, στα στέρεα κοκκινοχώματα, οι κάτοικοι από το παλιό χωριό, τα Γουλιάνικα. Από την εγκατάσταση στα κόκκινα λουριά (πεζούλες) φαίνεται ότι πήρε το όνομά του το χωριό. Υπάρχει, ωστόσο, και η εκδοχή που αναφέρει ότι το τοπωνύμιο προέρχεται από τα βαμμένα κόκκινα από το αίμα λουριά (τις λωρίδες) που έσκισαν οι κάτοικοι από τα ιμάτιά τους  και με τα οποία έδεσαν τα τραύματα των συγχωριανών τους μετά από μάχη που έδωσαν με ξενόφερτους εχθρούς. Αναφορά στο χωριό υπάρχει στον κώδικα Muazzo το 1695 ως Cochina Luvria και στην απογραφή του Grimani το 1700 ως Cochina Curia.

Κεντρική ενοριακή εκκλησία του χωριού είναι η Ευαγγελίστρια, ενώ έχει ενδιαφέρον ο μονοκάμαρος ναός του Αγίου Δημητρίου με καταπληκτικές τοιχογραφίες και χτιστό ζωγραφισμένο τέμπλο.