Ο Βασίλης (Βάσος) Μηναΐδης είναι γεννημένος στο χωριό Βωλάδα Καρπάθου το 1935. Σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική και είναι συνιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ερμής στην Πόλη της Ρόδου και των ξενοδοχείων Apollo Beach Hotel & Apollo Blue Hotel στο Φαληράκι της Ρόδου. Έχει ενεργό συμμετοχή στα κοινά και δραστηριοποιήθηκε ενεργά στον τουριστικό κλάδο σε τοπικό αλλά και Πανελλήνιο επίπεδο από εξέχουσες θέσεις τόσο στην Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου όσο και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Παράλληλα χρημάτισε για 10 χρόνια πρόεδρος της «Τράπεζας Δωδεκανήσου». Εξίσου δραστήρια είναι και η σύζυγός του, η Φούλη (Λη) Γιαννάκη, αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία διετέλεσε επίσης Αντιδήμαρχος του Δήμου Ρόδου και Υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου από το 2004 έως το 2013. Ο Βασίλης (Βάσος) Μηναΐδης αγαπά βαθύτατα τον τόπο καταγωγής του την Κάρπαθο και μιλά πάντα με υπερηφάνεια, για την ιστορία και τους ανθρώπους της, αλλά και την Ρόδο, στην οποία δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά και της οποίας είναι ένθερμος υποστηρικτής και πρεσβευτής.
Γεννήθηκε στη Βωλάδα Καρπάθου στις 20 Νοεμβρίου 1935 από τον Ηλία Μηναΐδη και την Ευαγγελία Οικονομίδη. Ο Ηλίας ήταν μετανάστης από το 1918 στην Αμερική, επέστρεψε στην Κάρπαθο το 1935 όπου την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την Ευαγγελία. Στη συνέχεια ξαναγύρισε στην Αμερική, για να επαναπατριστεί για τελευταία φορά το 1950 και να εγκατασταθεί μόνιμα στη Ρόδο με την οικογένειά του.
Ο παππούς του βιογραφούμενου Βασίλης Μηναΐδης, είχε ρίζες στα Ανώγεια της Κρήτης από την πλευρά της μητέρας του, που ήταν κόρη Σταυράκη ή Σταυράκακη, Διατηρούσε το κεντρικό καφενείο του χωριού στη Βωλάδα Καρπάθου και ήταν παντρεμένος με τη Βενετία Βαρδαούλη. Οι δυο τους απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Ηλία, πατέρα του βιογραφούμενου, τον Πέτρο, που δυστυχώς απεβίωσε σε μικρή ηλικία, τον Μιχάλη, τον Κωστή και τη Μαρία.
Το γενεαλογικό δέντρο της μητέρας, Ευαγγελίας Οικονομίδη, ξεκινάει από το 1830. Εκείνο το έτος η Κάρπαθος παραχωρείται πάλι στους Τούρκους σε ανταλλαγή με την Εύβοια. Το 1831-1832 οι Ολυμπίτες έφεραν έναν μεγάλο δάσκαλο της Σύμης, τον Ιωάννη Φωκά, να διδάξει γράμματα στα παιδιά του νησιού. Το 1832 ίδρυσε στο Απέρι τη Σχολή Φωκά η οποία εθεωρείτο η σχολή των «κανακάριδων», δηλαδή των πρωτοτόκων υιών της Καρπάθου. Παντρεύτηκε την Καλλιόπη Χατζηφρατζέσκου, η οποία προερχόταν από την σημαντικότερη οικογένεια στην Κάρπαθο, και απέκτησαν δύο κόρες, την Κυραννιά (Άννα) και τη Φωτεινή. Η Κυραννιά παντρεύτηκε τον δικαστή Ιωάννη Οικονομίδη (Γιανναγάς), ο οποίος διατελούσε δικαστής στο Απέρι και απέκτησαν πέντε παιδιά: την Καλλιόπη, τον Μηνά, τον Φωκά, τη Μαριγώ και τη Φωτεινή.
Ο Μηνάς Οικονομίδης παντρεύτηκε την Απερίτισσα Μαριγώ Καπετανάκη και γεννήθηκε η Ευδοξία, η Κυραννία (Άννα), η Καλλιόπη, ο Ιωάννης, η Πηνελόπη, η Ρήνα και η Ευαγγελία, η μητέρα του βιογραφούμενου. Ο Μηνάς Οικονομίδης, ήταν έμπορος και καπετάνιος και διετέλεσε δήμαρχος Απερίου Καρπάθου, ενώ το 1920 είχε χρηματίσει δήμαρχος Πηγαδιών Καρπάθου.
Η Ευαγγελία Οικονομίδη παντρεύτηκε τον Ηλία Μηναΐδη το 1935 και την ίδια χρονιά γεννήθηκε ο Βασίλης Μηναΐδης. Πριν γεννηθεί ο Βασίλης, ο πατέρας του έφυγε και πάλι για την Αμερική. Στη δύσκολη εκείνη εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την Ευαγγελία, τις αδερφές της και φυσικά τον βιογραφούμενο, εξαιτίας της απουσίας του Ηλία, φρόντιζε ο αδελφός της, ο ιατρός Γιάννης Οικονομίδης.
Με την επιστροφή του Ηλία το 1950 από την Αμερική, η οικογένεια μετακόμισε στη Ρόδο, όπου το 1952 απέκτησαν τον δεύτερο γιο τους, τον Μηνά. Ο αδερφός του βιογραφούμενου, ο Μηνάς, ασχολήθηκε με τις τουριστικές επιχειρήσεις στο νησί. Παντρεύτηκε την Ευαγγελία Λάμπρου από τα Πηγάδια Καρπάθου και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Ηλία, την Ευδοξία και τη Βάσω.
Ο Βασίλης Μηναΐδης φοίτησε αρχικά στο δημοτικό σχολείο της Βωλάδας και μετά, στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, στο Απέρι. Το 1950 ήταν η χρονιά που μετακόμισε στη Ρόδο με την οικογένειά του. Έτσι, στη Γ΄ Γυμνασίου φοίτησε στο Βενετόκλειο, όπου ολοκλήρωσε το πρακτικό τμήμα του γυμνασίου. Το 1954 εισήχθη στην Ανωτάτη Εμπορική Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), από την οποία αποφοίτησε το 1958.
Υπηρέτησε στο στρατό ως έφεδρος αξιωματικός για δύο χρόνια και απολύθηκε το 1960. Δύο χρόνια αργότερα, άνοιξε το ξενοδοχείο Ερμής στη Ρόδο και το 1975 μαζί με συνεταίρους δημιούργησε το Apollo Beach Hotel, ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, 600 κλινών στην περιοχή Φαληράκι της Ρόδου. Το 2009 ίδρυσαν με την ίδια εταιρεία, το πέντε αστέρων ξενοδοχείο Apollo Blue με 350 κλίνες. Τα ξενοδοχεία Apollo έχουν βραβευθεί επανειλημμένα από τουριστικά πρακτορεία και οργανισμούς για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στους πελάτες τους.
Στην προσωπική του ζωή ο βιογραφούμενος, παντρεύτηκε τη Φούλη Γιαννάκη, με καταγωγή επίσης από τη Βωλάδα Καρπάθου, δεύτερης γενιάς Αμερικανίδα από τη Βιρτζίνια. Η οικογένεια Γιαννάκη δραστηριοποιήθηκε και στην Αθήνα. Η Φούλη (Λη) Γιαννάκη, η οποία σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Κολλέγιο Sweet Briar της Virginia, είναι ιδιαίτερα δραστήρια, με έκδηλο ενδιαφέρον για τα κοινά και τον τόπο της, καθώς και για τον πολιτισμό. Διετέλεσε αντιδήμαρχος Ρόδου κατά τα έτη 1999-2003 και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ρόδου έως το 2013. Παράλληλα, είναι αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO με έδρα το Κεμπέκ του Καναδά.
Ο Βασίλης Μηναΐδης είναι επίσης άνθρωπος με πλούσια δράση στα κοινά και ένας από τους πρωτεργάτες του τουρισμού, με πολύχρονη θητεία σε θεσμικά όργανα του κλάδου σε τοπικό αλλά και Πανελλήνιο επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα:
- Από το 1965 και επί 12 χρόνια διετέλεσε γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου (Ε.Ξ.Ρ.), από το 1988 υπήρξε Αντιπρόεδρός της, από το 1993 έως το 2011 εξελέγη Πρόεδρος και σήμερα πλέον είναι ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης. Ήταν επίσης ο εμπνευστής του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ) του οποίου υπήρξε Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής από το 1996 έως το 2010.
- Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος από 1993 έως το 2011 και Αντιπρόεδρος από 1993 έως το 1999.
- Υπήρξε Πρόεδρος στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (Ι.Τ.Ε.Π.) από το 1998 έως το 2001.
- Παράλληλα από το 1993 έως το 2000 ήταν Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), από 2000 έως το 2006 χρημάτισε Πρόεδρός της και από το 2008 είναι Επίτιμος Πρόεδρος.
Εκτός του τουριστικού κλάδου, συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος στην Τράπεζα Δωδεκανήσου, όπου από το 1997 και για 10 χρόνια κατείχε τη θέση του Προέδρου. Η Τράπεζα Δωδεκανήσου είχε σημαντική προσφορά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, ιδρύοντας υποκαταστήματα σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, ακόμα και στα πιο μικρά όπως η Νίσυρος, η Τήλος, η Κάσος και οι Λειψοί, στα οποία ήταν και η μοναδική τράπεζα που υπήρχε. Τα καταστήματα σε αυτά τα νησιά ανήκουν σήμερα στο δίκτυο της τράπεζας Alpha Bank.
Η συμβολή και η προσφορά του Βασίλη (Βάσου) Μηναΐδη στην Τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Ρόδου εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς με την πολύτιμη εμπειρία, το έργο και τις γνώσεις του και από την θέση του Επίτιμου Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, διαδραματίζει έναν κρίσιμο συμβουλευτικό ρόλο στα καίρια ζητήματα του Τουρισμού.