Μενού Κλείσιμο

Απέρι Καρπάθου

Το Απέρι είναι ένα παραδοσιακό χωριό της Καρπάθου, χτισμένο σε υψόμετρο 320 μέτρων, που διατρέχεται από μία καταπράσινη ρεματιά, ενώ μια γέφυρα ενώνει τα δύο τμήματά του. Από τις αρχές του 18ου αιώνα ως το 1892 ήταν η πρωτεύουσα του νησιού.

Το χωριό ήταν αρχικά κτισμένο στην κορυφή του βουνού Κoράκι, όπου υπάρχουν και λείψανα του κάστρου που προστάτευε το χωριό από τους πειρατές. Μετά από σημάδια που φανέρωσε, σύμφωνα με την παράδοση, η Παναγία, το χωριό κατέβηκε από την κορυφή στους πρόποδες του βουνού κι έπειτα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την κοιλάδα. Ο σημερινός οικισμός χρονολογείται από τον Μεσαίωνα και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα ήταν σχεδόν ενωμένο με το διπλανό χωριό Βωλάδα. ενώ ο πληθυσμός του ήταν αισθητά μεγαλύτερος.

Σήμερα έχει λίγα μαγαζάκια, καφενεία και ταβέρνες. κάποια παλιά αρχοντόσπιτα που μαρτυρούν την παλιά δόξα, πολλές πηγές, όπως η Μέσα Βρύση και η Βρύση του Κυρκαλού. Αξιοθέατα είναι το μεγάλο ιταλικό πετρόκτιστο γεφύρι, το κάστρο στην κορυφή του βουνού καθώς και η εκκλησία της Θεοτόκου, της Χρυσουπολίτισσας που κτίστηκε το 1855 και η εικόνα της, η οποία ανάγεται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, βρέθηκε πριν την έγερση του ναού στη θάλασσα. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, ο ψαράς που την εντόπισε, νομίζοντας ότι πρόκειται για ένα απλό κομμάτι ξύλου, την κάρφωσε με ένα τσεκούρι για να την φέρει κοντά του. Αμέσως από το πρόσωπο της Θεοτόκου άρχισε να ρέει αίμα, το οποίο χρωμάτισε κόκκινο το νερό. Η χαρακιά στην εικόνα είναι ορατή ακόμη και σήμερα.

Μονοπάτια από το χωριό οδηγούν στις υπέροχες παραλίες της Αχάτας και της φημισμένης Κυρά Παναγιάς που αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα τοπία της Καρπάθου.

Οι κάτοικοι διατηρούν κάποια έθιμα όπως είναι οι Γίλλες (γλέντι αφιερωμένο στα νεογέννητα και στα ζευγάρια που παντρεύτηκαν στο χωριό τον περασμένο χρόνο), ο Κλήδωνας (όπου οι κοπέλες  αναζητούν τον άνδρα που θα παντρευτούν), η παραδοσιακή Καθαροδευτέρα και Πρωτομαγιά στην εξοχή του Μερτώνα.

 

Φωτό: https://karpathos.gr/xoria/aperi/