Μενού Κλείσιμο

Κίτσου-Κωτσόβολου Ελένη

Η Κίτσου-Κωτσόβολου Ελένη γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1942 στα Γιάννενα. Είναι Ιατρός. Είναι έγγαμη και μητέρα τριών παιδιών. Ασχολείται πολύ με την ποίηση, την οποία λατρεύει.

Το Κουκλέσι Ιωαννίνων, ο τόπος καταγωγής της βιογραφούμενης, βρίσκεται στα  νότια των Ιωαννίνων, 38 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Έχει 650 μέτρα υψόμετρο. Υπάρχει το πάνω και το κάτω Κουκλέσι (ή Ποταμιά). Κατά την παράδοση, το Κουκλέσι κατοικήθηκε την Τουρκοκρατία από φυγάδες κτηνοτρόφους και κλέφτες από το Σούλι, από τη Λάκα Σουλίου, τους Φιλιάτες, την Πέτρα Πρεβέζης και από περιοχές της Ηπείρου και της Θεσπρωτίας. Όντας κυνηγημένοι από τους Τούρκους, μετανάστευσαν. Το Κουκλέσι είχε δάση κυρίως από δρυ με ψηλά δέντρα και πυκνή βλάστηση, που έκρυβε τους διωγμένους από τους Τούρκους. Οι πρώτοι κάτοικοι ασχολήθηκαν με ξυλάνθρακες λόγω της ξυλείας, εκτός από κτηνοτρόφοι. Υπάρχει εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε από την εποχή του Αλή Πασά. Στην εποχή της Βενετοκρατίας, ο δρυμώνας του Ολύτσικα και άλλων βουνών της Ηπείρου κατακόπηκαν κυριολεκτικά, για να γίνουν τα κούτσουρα καράβια της Γαληνότατης Δημοκρατίας του Αγίου Μάρκου. Το Τέμπλο του Αγίου Νικολάου στο Κουκλέσι είναι σκαλιστό.

Η προγιαγιά της βιογραφούμενης ήταν η Αγγέλω. Η προγιαγιά και η Βασιλική, η γιαγιά της, ήταν γιάτρισσες του χωριού. Ασκούσαν τη θεραπεία με πρακτικές και βότανα. Ο Ευάγγελος (Κίτσος), παππούς της βιογραφούμενης από την πλευρά του πατέρα της, γεννήθηκε στο Κουκλέσι Ιωαννίνων. Ήταν μυλωνάς, πρόεδρος επί χρόνια στο χωριό και εργολάβος οικοδομών. Παντρεύτηκε τη Βασιλική Δήμου από Μουσιωτίτσα Ιωαννίνων. Απέκτησαν ένα αγόρι, τον Χρήστο. Η γιαγιά Βασιλική ήταν η πρώτη υφάντρα αργαλειού. Ο παππούς της βιογραφούμενης πολέμησε στην Μ. Ασία. Ο παππούς πέθανε 70 ετών και η γιαγιά πέθανε 105 ετών.              

Ο Σπύρος Τσούλης, παππούς της βιογραφούμενης από την πλευρά της μητέρας της, γεννήθηκε στη Σωτήρα στη Βόρεια Ήπειρο. Ταξίδεψε στην Αμερική, όπου έμεινε για πολλά χρόνια. Παντρεύτηκε την Ευφροσύνη Κολλιού από Σωτήρα Β. Ηπείρου. Απέκτησαν τρία παιδιά, την Πηνελόπη, τον Παναγιώτη και την Όλγα.                    

Ο Χρήστος Κίτσος, πατέρας της βιογραφούμενης, γεννήθηκε το 1921 στο Κουκλέσι Ιωαννίνων. Ήταν Ιατρός Παθολόγος και Σχολίατρος. Ζούσε στα Γιάννενα. Υπήρξε μαζί με τον αείμνηστο Φρόντζο από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών «Ε.Η.Μ.». Δίδασκε επί χρόνια στην Ακαδημία Ιωαννίνων το μάθημα της υγιεινής. Η οικογένεια είχε Ιδιωτική Παθολογική Κλινική με τεχνητό νεφρό. Παντρεύτηκε την Όλγα Τσούλη και απέκτησαν δύο κόρες, την βιογραφούμενη, Ελένη, και τη Βασιλική. Η αδερφή της βιογραφούμενης, Βασιλική-Ευφροσύνη, είναι Πυρηνικός Ιατρός στο Λαϊκό Αθηνών και ζει στην Αθήνα.

Η Κίτσου-Κωτσόβολου Ελένη γεννήθηκε στις 11/2/1942 στα Γιάννενα, από τον Χρήστο Ευαγγέλου Κίτσο από το Κουκλέσι Ιωαννίνων και την Όλγα Σπυρίδωνος Τσούλη από τη Σωτήρα Β. Ηπείρου. Παντρεύτηκε τον Σταύρο Κωτσόβολο, ο οποίος είναι Ουρολόγος Χειρουργός από Φαρακλάδα Μεσσηνίας. Απέκτησαν τρία παιδιά. Ο Ηλίας γεννήθηκε το 1968. Είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός. Ζει στα Γιάννενα. Είναι παντρεμένος με την Αθηνά Πανάτση, από τα Γιάννενα, η οποία είναι Δικηγόρος. Έχουν αποκτήσει δύο αγόρια, τον Σταύρο και τον Παντελή, οι οποίοι είναι μαθητές. Ο δεύτερος γιος της βιογραφούμενης, Χρήστος, γεννήθηκε το 1970. Ζει στην Ιταλία και είναι Επιχειρηματίας. Η κόρη της βιογραφούμενης, Όλγα, γεννήθηκε το 1974. Είναι Φαρμακοποιός και ζει στα Γιάννενα. Η βιογραφούμενη είναι έφορος χορευτικού στο Λύκειο Ελληνίδων Ιωαννίνων.

Η βιογραφούμενη γεννήθηκε στα Γιάννενα. Ο πατέρας της, Χρήστος Κίτσος του Ευαγγέλου και η μητέρα της, Όλγα Τσούλη του Σπύρου, την ανάθρεψαν με πολλή αγάπη και φροντίδα. Ο πατέρας της ήταν άνθρωπος με πολλά ενδιαφέροντα και ευαισθησίες. Ιατροφιλόσοφος με όλη τη σημασία της λέξεως. Φυσικό ήταν,  λοιπόν, μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον που αξιολογούσε τη γνώση, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη μουσική και κάθε τι ωραίο και αληθινό να έχουν προτεραιότητα στις προτιμήσεις της και να την συγκινούν πάντα. Διδάχθηκε τα πρώτα της γράμματα στο Καπλάνειο Δημοτικό Σχολείο. Στο Γυμνάσιο Θηλέων Ιωαννίνων, πέρασε ξένοιαστα μαθητικά χρόνια, αποκτώντας εφόδια για να πραγματοποιήσει το όνειρο της, που ήταν η επιτυχία της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και αξέχαστα φοιτητικά χρόνια, σπουδάζοντας και συγχρόνως ζώντας σε μια Αθήνα με ακούσματα Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Ξαρχάκου, με μοναδικές θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού και του Ελεύθερου Θεάτρου και με πληθώρα άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, που είχαν εξαιρετική επίδραση στην ευαίσθητη και καλλιτεχνική φύση της. Η υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου, μετά την απόκτηση του διπλώματος της Ιατρικής Σχολής, την έφερε κοντά στην αγροτική κοινωνία του μόχθου, κάνοντας τον χαρακτήρα της ταπεινό και ανθρώπινο. Υπηρέτησε τρία χρόνια στα χωριά Δωδώνη και Γραμμένο του Νομού Ιωαννίνων και στην Κεραμίτσα Φιλιατών του Νομού Θεσπρωτίας. Επέστρεψε στην Αθήνα για την απόκτηση της ειδικότητας της Μικροβιολογίας, στο Νοσοκομείο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ». Η επαφή και η προσφορά στον ανθρώπινο πόνο πολύ μεγαλύτερη. Ξενύχτια, εφημερίες, αγωνία, διάβασμα και εκ παραλλήλου φροντίδες για την οικογένεια. Μετά το τέλος της ειδικότητας, διορίσθηκε Σχολίατρος στην περιοχή του Ζωγράφου, στην Αθήνα. Επιστρέφοντας στα Γιάννενα, έχοντας τη θέση της Σχολιάτρου, δίδαξε το μάθημα της Υγιεινής στους σπουδαστές της Ζ.Π.Α (Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας) και στις μαθήτριες του Γυμνασίου Θηλέων. Εμβολιασμοί, εξέταση μαθητών, ομιλίες στα Σχολεία, ήταν όλα στα καθήκοντά της. Ανοίγοντας το εργαστήριό της ως Μικροβιολόγος και έχοντας τη Διεύθυνση της Παθολογικής Κλινικής «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» της οικογένειάς της, παραιτήθηκε από τη θέση του Σχολιάτρου. Ακολουθούν χρόνια δουλειάς και δημιουργίας. Χρόνια αφιερωμένα στην Ιατρική και την οικογένεια. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια κράτησε και τη θέση Μικροβιολόγου επί πενταετία στο ΙΚΑ Ιωαννίνων.

Η κοινωνική της δραστηριότητα την καταξίωσε στον κοινωνικό περίγυρο της πόλης. Υπήρξε επί τετραετία γραμματέας στην ομάδα συνεργασίας παλαιών οδηγών Ιωαννίνων (Σ.Ε.Ο.). Διετέλεσε Αντιπρόεδρος στον Σύλλογο Πολυφωνικής Μουσικής. Ιδρυτής και Πρόεδρος του Διαλεκτικού Ομίλου Ιωαννίνων. Υπήρξε Ταμίας στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Φίλοι της Grecia Salentina», που δραστηριοποιείται στα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.

Στα ενδιαφέροντά της ήταν και είναι η Ελληνική Λαϊκή Παράδοση και μάλιστα η Δημοτική μας μουσική, η ποίηση, η λογοτεχνία, το θέατρο, τα ταξίδια. Σήμερα, χαίρεται και απολαμβάνει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής στους κόλπους της οικογένειάς της, του συντρόφου της, των παιδιών και των εγγονιών της. Συνεχίζει να ονειρεύεται, να κάνει σχέδια, να δημιουργεί. Στην καθημερινότητα χαίρεται με τα ευχάριστα και δεν πτοείται από τα δυσάρεστα. Ο χρόνος στάθηκε καλός μαζί της και ευχαριστώντας τον, του ζητάει, για τη συνέχεια της ζωής της, Υγεία.