Μενού Κλείσιμο

Κατσαρού Λαμπρινή

• Έτος Γεννήσεως: 1959
• Επάγγελμα: Φαρμακοποιός
• Τόπος Καταγωγής: Παλαιομονάστηρο, Τρικάλων, Θεσσαλία, Ελλάδα
• Τόπος Διαμονής: Τρίκαλα, Τρικάλων, Θεσσαλία, Ελλάδα

Η Λαμπρινή Κατσαρού κατάγεται από το Παλαιομονάστηρο Τρικάλων και σπούδασε Φαρμακευτική στην Αθήνα. Σήμερα διαθέτει δικό τη φαρμακείο στα Τρίκαλα και είναι παντρεμένη με δύο παιδιά. Τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για το χωριό που κάποτε ονομάζονταν Μπελέτσι, που στα τούρκικα σημαίνει οχυρό, δηλαδή ένας τόπος που δεν κατακτιέται εύκολα. Ο θρύλος λέει ότι υπήρχε παλαιό μοναστήρι στην περιοχή, εξ ου και το όνομα, το οποίο βυθίστηκε στο έδαφος για να μην καταπατηθεί από τους Τούρκους˙ μάλιστα κάποιες φορές στον λόφο ακούγονται καμπάνες.

Ο παππούς της Λαμπρινής, ο Θανάσης Κατσαρός γεννήθηκε το 1889. Ήταν αγρότης και καταγόταν από ορεινή περιοχή, ίσως από τη Μεσοχώρα. Πολέμησε στον Μικρασιατικό Πόλεμο επί 11 χρόνια και ήταν ήδη παντρεμένος με την Ελισάβετ (Σάββα) Παπαδημητρίου από το ίδιο χωριό. Η γιαγιά ήταν πολύ αγαπητή στο χωριό και όλους τους βοηθούσε με όποιον τρόπο μπορούσε· περιθάλποντας, φιλοξενώντας περαστικούς και ταξιδιώτες, καθώς και στρατιώτες στην Κατοχή (1940), ενέργειες τις οποίες δεν έχουν ξεχάσει οι συγχωριανοί της. Όταν γύρισε ο παππούς από τον πόλεμο απέκτησαν πέντε παιδιά, εκ των οποίων το τελευταίο ήταν ο πατέρας της Λαμπρινής, Ευάγγελος, που γεννήθηκε το 1932. Από τα υπόλοιπα έζησαν μόνο τα τρία, καθώς τα δύο απεβίωσαν.

Ο πατέρας της Λαμπρινής, Ευάγγελος Κατσαρός, τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο στο Μουζάκι και μετά την Παιδαγωγική Ακαδημία στη Λάρισα. Όταν αποφοίτησε παντρεύτηκε τη Μαρία Πάλλα με καταγωγή επίσης από το Παλαιομονάστηρο  και απέκτησαν τρία παιδιά. Η μητέρα της Λαμπρινής, Μαρία Πάλλα, λόγω της Κατοχής σταμάτησε το σχολείο στην Γ΄ Γυμνασίου. Για να μορφωθεί πήγαινε στα Τρίκαλα με τα πόδια, όπως και τα αδέλφια της.

Οι γονείς της μητέρας, Αθανάσιος Πάλλας και Χρυσούλα έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά, ενώ από προηγούμενους γάμους (ήταν χήροι και οι δύο) είχαν μαζί στο σύνολο δεκατέσσερα παιδιά, τα οποία φρόντιζε η γιαγιά Χρυσούλα με αγάπη και στοργή. Ο παππούς Αθανάσιος ήταν δάσκαλος. Υπηρετούσε στα γύρω χωριά και προσπαθούσε να μεταδώσει στους μαθητές του τις γνώσεις του, την πίστη  στην πατρίδα και τη θρησκεία με πολύ ζήλο. Βοήθησε πάρα πολύ κόσμο  κατά τη διάρκεια της Κατοχής, με φιλοξενία και τροφή. Έκρυβε στο υπόγειο του σπιτιού του κορίτσια και αγόρια καθώς και στρατιώτες, για να τους προστατέψει από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς που είχαν φθάσει στο χωριό. Σπούδασε όλα του τα παιδιά και αποκατέστησε τα κορίτσια με τον καλύτερο τρόπο, μαζί με τη γυναίκα του, Χρυσούλα. Μόνο καλά λόγια έχει να λέει ο κόσμος στα γύρω χωριά για τον Πάλλα, τον δάσκαλο.

Η οικογένεια του Ευάγγελου Κατσαρού και της Μαρίας Πάλλα ‒Λαμπρινή, Διονύσης και Θανάσης‒ για αρκετά χρόνια ακολουθούσε τον πατέρα Ευάγγελο, που σαν δάσκαλος τοποθετημένος στα ορεινά χωριά της Πίνδου, προσέφερε τις υπηρεσίες του στα παιδιά της υπαίθρου, μετακινούμενος πότε με τα πόδια και πότε με τα ζώα (άλογα και μουλάρια) στον ορεινό όγκο άλλοτε με χιόνι και άλλοτε με βροχές και κρύο για να δώσει τα φώτα του στα παιδιά εκείνα. Τα περισσότερα χρόνια υπηρέτησε στο Ανθηρό αρχικά, σε Μεταμόρφωση και Ροπωτό στη συνέχεια. Ακόμα οι μαθητές του τον θυμούνται με συγκίνηση. Τα τελευταία χρόνια της καριέρας του υπηρέτησε στην Αθήνα, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Η Λαμπρινή έχει άλλα δύο αδέρφια: τον Διονύση γεννημένο το 1956, ο οποίος σπούδασε οικονομικά στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε εργάζεται ως εφοριακός και σήμερα είναι ο έφορος Τρικάλων και τον Θανάση γεννημένο το 1957, ο οποίος σπούδασε στη Νομική Αθηνών και το επάγγελμά του είναι λογιστής στο Μουζάκι.

Η Λαμπρινή Κατσαρού γεννήθηκε το 1959 στο Παλαιομονάστηρο και τελείωσε το Λύκειο στην Πύλη Τρικάλων. Πέτυχε στις εξετάσεις και πέρασε στη Φαρμακευτική Αθηνών όταν ήδη οι γονείς της βρίσκονταν εκεί και αποφοίτησε το 1982. Τη χρονιά εκείνη γνωρίζει τον άντρα της και μετοικίζουν μαζί στην Ιταλία, για να τον βοηθήσει να πάρει το πτυχίο του στην Ιατρική στη Νάπολη της Ιταλίας. Το 1984 παντρεύτηκε τον Δημήτρη Παπαδάκο από τους Γόμφους Τρικάλων. Το 1985 πήρε το πτυχίο του ως ιατρός και παράλληλα ανοίγουν το φαρμακείο στα Τρίκαλα. Η Λαμπρινή άρχισε να δουλεύει στο φαρμακείο, ο σύζυγος Δημήτρης υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία και μετά από έναν χρόνο που απολύεται ανοίγει το ιατρείο στα Τρίκαλα. Έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά, τον Βασίλη το 1985 που τελείωσε Φαρμακευτική στη Σλοβακία και τον Ευάγγελο, ο οποίος τελείωσε την Ιατρική επίσης στη Σλοβακία και τώρα κάνει την ειδικότητά του στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Η Λαμπρινή Κατσαρού έζησε τα παιδικά της χρόνια ανέμελα μέσα στη φύση, στα ζώα και στα χωράφια παίρνοντας μέρος σε όλες τις αγροτικές εργασίες. Θυμάται με μεγάλη νοσταλγία τους κήπους, τα δάση του χωριού, όλα τα είδη ζώων στην αυλή του σπιτιού του παππού της, την όμορφη και ξέγνοιαστη ζωή στο χωριό με τους γάμους, τα πανηγύρια, τα ξεφαντώματα με τους συγγενείς και τους φίλους.

Η Λαμπρινή Κατσαρού συμμετέχει ακόμη μαζί με τις άλλες γυναίκες στο Παλαιομονάστηρο στη γιορτή του κρεμμυδιού. Κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτεμβρίου λαμβάνει χώρα αυτό το έθιμο, καθώς το χωριό είναι ονομαστό για την παραγωγή κρεμμυδιού. Η γιορτή περιλαμβάνει χορούς με παραδοσιακές στολές και παραδοσιακά φαγητά από τις γυναίκες του χωριού. Επίσης, στη γιορτή του Προφήτη Ηλία, το ομώνυμο εκκλησάκι στον λόφο του Προφήτη Ηλία πανηγυρίζει με λιτανεία, Θεία λειτουργία καθώς και προσφορά εδεσμάτων από τον Σύλλογο Γυναικών Παλαιομονάστηρου, μέλος του οποίου είναι και η Λαμπρινή Κατσαρού.