Μενού Κλείσιμο

Ροπωτό Τρικάλων

Το Ροπωτό, το χωριό που έγινε γνωστό το 2012 όταν το έδαφός του άρχισε να καταρρέει μετά από κατολίσθηση, ήταν χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων στις πλαγιές της Καραβούλας στη Νότια Πίνδο. Οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν αφού τα σπίτια έχουν καταστραφεί ή γέρνουν επικίνδυνα και βουλιάζουν όλο και περισσότερο μέσα στο έδαφος.

Το χωριό ήταν κάποτε παράδεισος με καταπράσινους λόφους και ανθισμένες πλαγιές, κρυστάλλινα νερά που έτρεχαν από τις δεκαπέντε πηγές που βρίσκονταν στην περιοχή και φιλόξενους κατοίκους που ασχολούνταν με τη δενδροκαλλιέργεια, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Σήμερα, τα περισσότερα κτίρια έχουν καταρρεύσει και οι ελάχιστοι άνθρωποι που περπατούν εκεί αισθάνονται τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους.

Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2011 με τα πολλά βρόχινα νερά που δεν μπόρεσαν να προωθηθούν προς το κοντινό ρέμα με αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2012 τα περισσευούμενα νερά μαζί με τα υπόγεια ύδατα να οδηγήσουν σε μεγάλη καθίζηση του εδάφους, μετακινώντας κτίρια και καταστώντας τα μη κατοικήσιμα.

Ένα μεγάλο μέρος των σπιτιών και η εκκλησία του χωριού, ο ναός της Παναγίας της Θεοτόκου, έχουν κυλήσει και γέρνουν στην πλαγιά του βουνού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκκλησία έχει μετακινηθεί πάνω από 200 μέτρα και έχει κλίση 17 μοιρών, ενώ η κλίση του Πύργου της Πίζας είναι μόλις 3,97 μοίρες!

Φωτό: Η εκκλησία στο Ροπωτό Τρικάλων που πια έχει εγκαταλειφθεί λόγω κατολισθήσεων (https://www.trikalaonline.gr/)