Μενού Κλείσιμο

Μεσοχώρα Τρικάλων

Η Μεσοχώρα (Βυτσίστα παλιότερα) είναι ένα παραδοσιακό χωριό των Τρικάλων, χτισμένο ανάμεσα στις κορυφές Μύτικας και Αυγό της Νότιας Πίνδου, στα ανατολικά του ποταμού Αχελώου, σε υψόμετρο 800 μέτρων. Το φυσικό σκηνικό που το περιβάλλει συνδυάζει πλούσια δάση με διάφορα είδη δέντρων, τρεχούμενα νερά, τον Ασπροπόταμο με τα πεντακάθαρα νερά του, γραφικά σοκάκια και πέτρινες βρύσες. Έχει λίγους μόνιμους κατοίκους αλλά πολλοί είναι οι επισκέπτες που απολαμβάνουν το πανέμορφο τοπίο του όλες τις εποχές του χρόνου για ξεκούραση και υπαίθριες δραστηριότητες.

Η ευρύτερη περιοχή του χωριού αποτελούσε στην αρχαιότητα τμήμα της χώρας των Αθαμάνων, ενώ  έχουν εντοπιστεί ίχνη αραιοκατοικημένων παραποτάμιων οικισμών των πρώτων ρωμαϊκών χρόνων. Υπολογίζεται ότι το χωριό βρίσκεται σε αυτή τη θέση από το 6ο-7ο αιώνα και κατοικείται ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Σε όλη αυτή την ιστορική του δέχτηκε επιδρομές από Ρωμαίους, Νορμανδούς, Φράγκους και Τούρκους.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στην (τότε) Βυτσίστα δρούσαν κλέφτες και αρματολοί καθώς η ορεινή της θέση ευνοούσε τις επαναστατικές δράσεις.  Άρχισε να αναπτύσσεται μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και εξελίχθηκε στο μεγαλύτερο χωριό της περιοχής.

Στην περίοδο της Κατοχής ήταν για κάποιο διάστημα έδρα της Εθνικής Αντίστασης και εκεί συγκεντρώνονταν κορυφαίοι ηγέτες της ΕΛΑΣ, όπως ο Βελουχιώτης, ο Σαράφης και άλλοι. Τον Οκτώβριο του 1943 πραγματοποιήθηκε και η λεγόμενη μάχη της Μεσοχώρας όταν οι Γερμανοί έκαναν εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των αντάρτικων ομάδων της Πίνδου, ενώ στη συνέχεια το χωριό δέχτηκε την επίθεση των γερμανικών στρατευμάτων που το πυρπόλησαν.

Σημεία ενδιαφέροντος στο χωριό είναι οι εκκλησίες του, όπως η Κοίμηση της Θεοτόκου με το σκαλιστό της τέμπλο που χτίστηκε το 1886, η Αγία Τριάδα και τα ξωκλήσια του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Ιωάννη και των Αγίων Αποστόλων. Ιδιαίτερα αξιοθέατα είναι η λίθινη τοξωτή γέφυρα «Κόκκου Χατζηπέτρου» και η περίφημη κοιλαδογέφυρα του Αχελώου, η γνωστή «Καμάρα», μια λιθόκτιστη τοξωτή γέφυρα που κατασκευάστηκε το 1893-94 και έχει συνδεθεί με τη μάχη της Μεσοχώρας το 1943.

Φωτό: https://www.greece.com/ (by Στέφανος Μαυρομάτης)