Μενού Κλείσιμο

Μεταμόρφωση Αργιθέας Καρδίτσας

Η Μεταμόρφωση Αργιθέας (ή Ανθηρού) είναι ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό, χτισμένο σε 930 μέτρα υψόμετρο, στα βορειοδυτικά όρια του νομού Καρδίτσας με τον νομό Τρικάλων. Βρίσκεται σε περιοχή γεμάτη με έλατα και περιστοιχίζεται από τρεις βουνοκορφές. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Αργιθέας και έχει 100 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Το χωριό που παλιότερα ονομαζόταν Κατούσι έχει καινούργια σχετικά πετρόχτιστα σπίτια με πλάκα Πηλίου και σκεπή. Το σημαντικότερο αξιοθέατο της Μεταμόρφωσης είναι η Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε γύρω στα 1600 και έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Σήμερα σώζονται το καθολικό, δύο ερειπωμένες πτέρυγες κελιών και τμήμα του περιβόλου με το θυρωρείο, ενώ το υπέροχο τέμπλο της φυλάσσεται στο Ιστορικό – Λαογραφικό και Εκκλησιαστικό Μουσείο της περιοχής της Αργιθέας. Το κάτω μέρος του καθολικού είναι ένας ναός αθωνίτικου τύπου με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, ενώ το επάνω τμήμα του είναι δίδυμος ναός με το βόρειο μέρος αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή και το νότιο στους Αγίους Αναργύρους, τα οποία χρονολογούνται στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα.

Ενδιαφέρον έχει η Μεταμόρφωση του Σωτήρος που χτίστηκε γύρω στο 1500 και ανακαινίστηκε το 1892 και το νεόκτιστο εκκλησάκι του Αγίου Μάρκου που βρίσκεται πάνω στα ερείπια παλιού ναού.

Φωτό: https://www.facebook.com/ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ-ΑΝΘΗΡΟΥ-ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-246519572037158