Μενού Κλείσιμο

Γεωργίου Χρήστος

Οι ρίζες της οικογένειας του Χρήστου Γεωργίου χάνονται στο χωριό Σούλι Θεσπρωτίας, από την πλευρά του πατέρα του και στο χωριό Αχερουσία Πρεβέζης, από την πλευρά της μητέρας του. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1974 στην Αχερουσία Πρεβέζης, ενώ σήμερα ζει στην Κέρκυρα, όπου εργάζεται ως φυσικοθεραπευτής.

Το αρχικό επώνυμο της οικογένειας Γεωργίου, η οποία καταγόταν από το Σούλι, ήταν Παπαγεωργίου. Ο προπάππος του βιογραφούμενου, Αντώνης Γεωργίου, γεννήθηκε το 1883 στο χωριό Αχερουσία της Πρέβεζας. Με τη σύζυγό του, Ελένη,  απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Χρήστο, παππού του βιογραφούμενου, τον Βαγγέλη, 77 ετών σήμερα, τον Κοσμά, την Άννα και τον Νίκο. Ο τελευταίος δίδυμος αδελφός του παππού Χρήστου έχασε τη ζωή του στον πόλεμο του ’40. Όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί και οι Τσάμηδες στο χωριό Αχερουσία, η οικογένεια κατέφυγε στο βουνό και συγκεκριμένα στο χωριό Άνω Ράχη. Οι άντρες του χωριού πέρασαν στην Αντίσταση, ανάμεσά τους και ο Νίκος Γεωργίου, ο οποίος όμως δεν στάθηκε τυχερός. Ο αδελφός του, Βαγγέλης Γεωργίου, υπήρξε οδηγός ταξί και κοινοτάρχης στην Κοινότητα Αχερουσίας για πολλά χρόνια. Ο έτερος αδελφός Κοσμάς, 90 ετών σήμερα, ήταν αγροτοκτηνοτρόφος καθώς και κουρέας του χωριού. Στο χωριό έζησε και ζει μέχρι και σήμερα η αδελφή τους, Άννα Γεωργίου. Ο πατέρας τους, Αντώνης, απεβίωσε το 1971.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, Χρήστος Γεωργίου, μετά το τέλος του πολέμου αγόρασε δικό του μύλο στο Αηδόνι Αχερουσίας. Ένωσε τη ζωή του με τη Δέσπω Μπέλλου, η οποία καταγόταν από τη Σέλλιανη (Αγία Μαύρα) Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Το επώνυμο “Μπέλλος” προέρχεται είτε από τη Σλαβική λέξη “beli” που σημαίνει λευκοί, είτε από τη λατινική λέξη “bellum” που σημαίνει πόλεμος. Δεν έχει πάντως αρβανίτικη προέλευση. Ο παππούς της γιαγιάς του βιογραφούμενου, Θεόδωρος Μπέλλος, ήρθε ως δάσκαλος στο χωριό Μουζακαίικα, όπου και παντρεύτηκε. Ο γιος του, Νίκος, επίσης δάσκαλος, διορίστηκε στην Αχερουσία. Εκεί παντρεύτηκε και απέκτησε τέσσερα παιδιά: τη Δέσπω, γιαγιά του βιογραφούμενου, τον Κοσμά, τον Νικηφόρο και τον Χαρίση. Η γιαγιά Δέσπω έφυγε από τη ζωή το 1996. Ο Κοσμάς ζούσε στην Πρέβεζα και εργάστηκε ως δάσκαλος. Απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών περίπου. Ο αδελφός τους, Νικηφόρος, πέθανε σε νεαρή ηλικία, ενώ ο Χαρίσης Μπέλλος έφυγε από τη ζωή το 1990 και ήταν αγρότης. Η Δέσπω Μπέλλου απέκτησε με τον Χρήστο Γεωργίου δύο παιδιά, τον Γιώργο και τον Δημήτρη.

Ο παππούς του βιογραφούμενου από την πλευρά της μητέρας του, Βασίλειος Νάνος, ήταν έμπορος από την Αχερουσία. Το επώνυμό του προήλθε από το “Γιάννος” που εξελίχθηκε σε “Γιανούσης”, το οποίο έγινε “Νούσης” και κατέληξε “Νάνος”. Ο Βασίλειος Νάνος νυμφεύθηκε τη Μαρία Παππά, με καταγωγή επίσης από την Αχερουσία. Απέκτησαν μαζί συνολικά επτά παιδιά, δύο από τα οποία πέθαναν σε βρεφική ηλικία. Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ο Γιώργος, ο Λάζαρος, η Παναγιώτα, η Αναστασία και η Μαρία, μητέρα του βιογραφούμενου.

Ο Γιώργος Γεωργίου, πατέρας του βιογραφούμενου, γεννήθηκε το 1950. Αρχικά, σπούδασε ηλεκτρολογία. Στη συνέχεια, έδωσε εξετάσεις για τη θέση του οδηγού στην Ολυμπιακή, όπου και προσελήφθη το 1977 στη Ρόδο. Το 1983, πήρε μετάθεση για την πόλη της Κέρκυρας, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Προηγουμένως, κατά τη διάρκεια των γεγονότων στην Κύπρο, ο Γιώργος Γεωργίου είχε επιστρατευτεί μαζί με τον αδελφό του Δημήτρη. Τελικά, όμως, τα αδέλφια Γεωργίου δεν πολέμησαν εκεί,  γιατί το τάγμα τους δεν έφυγε ποτέ για την Κύπρο. Ο Γιώργος Γεωργίου με τη σύζυγό του, Μαρία Νάνου, απέκτησαν δύο παιδιά, τον βιογραφούμενο Χρήστο και τον Θεόδωρο, γεννημένο το 1973. Ο Γιώργος Γεωργίου έφυγε από τη ζωή το 2012, σε ηλικία 62 ετών.

Ο βιογραφούμενος Χρήστος Γεωργίου, γιος του Γιώργου Γεωργίου και της Μαρίας Νάνου, γεννήθηκε το 1974 στην Αχερουσία της Πρέβεζας. Αφού τελείωσε εκεί το δημοτικό σχολείο, το 1981, ακολούθησε την υπόλοιπη οικογένεια στη Ρόδο, όπου εργαζόταν ο πατέρας του. Εκεί έμεινε έως το 1983, οπότε και γύρισε στην Κέρκυρα, όπου τελείωσε το Λύκειο. Το 1991, έφυγε για σπουδές φυσικοθεραπείας στη Σόφια μαζί με τον αδελφό του. Εκεί έμειναν έως το 1996. Ακολούθησε η στρατιωτική του θητεία κατά τη διετία 1996-1998. Τα επόμενα χρόνια, άνοιξε από κοινού με τον αδελφό του Θεόδωρο κέντρο φυσικοθεραπείας, όπου εργάζεται έως σήμερα. Κατά τα έτη, 2003-2004, μετεκπαιδεύτηκε σε κέντρο αποκατάστασης στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Επίσης, από το 2008 έως το 2011 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νέα Υόρκη. Σήμερα, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη θεραπευτική άσκηση από το πανεπιστήμιο Πατρών και ξεκινάει διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο Χρήστος Γεωργίου το 2007 ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με την βρεφονηπιαγωγό Έβελυν Παϊπέτη. Απέκτησαν μαζί τρία παιδιά, τον Γιώργο, επτά ετών σήμερα, τον Σπύρο, έξι ετών και την Ασπασία, τριών ετών.

Ο βιογραφούμενος είναι, επίσης, μέλος της Ομάδας Διάσωσης Κέρκυρας.