Μενού Κλείσιμο

Άνω Ράχη Πρέβεζας

H Άνω Ράχη είναι χτισμένη στην πλαγιά του βουνού Κορτέσι που αποτελεί διακλάδωση των βουνών του Σουλίου. Περιβάλλεται από όμορφο φυσικό τοπίο με λιβάδια, δάση και καλλιέργειες ζωοτροφών, ενώ ένα τμήμα της κοινότητας είναι ενταγμένο στην περιοχή προστασίας καταφυγίου άγριας ζωής «Ζαλόγγου-Αβάσσου». Βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Πρέβεζα και στην απογραφή του 2011 αριθμούσε 127 κατοίκους που έχουν ως κύρια απασχόληση την κτηνοτροφία.

Το χωριό, το οποίο παλιότερα ονομαζόταν Κράβαρι, θεωρείται ότι χτίστηκε λίγα χρόνια μετά την καταστροφή του Σουλίου το 1803, από τους κατοίκους των χωριών Συρμάτι και Νικολίτσαρι, και ανήκε στην περιοχή που βρισκόταν υπό τη σουλιώτικη προστασία.

Η πρώτη ιστορική αναφορά του οικισμού ως Κράββαρι χρονολογείται το 1832 σε οθωμανική διαταγή επιστράτευσης, ενώ αργότερα, το 1854, συμπεριλαμβάνεται στη Χρονογραφία της Ηπείρου του Παναγιώτη Αραβαντινού. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπαγόταν στον καζά Πρέβεζας του σαντζακίου Πρέβεζας του βιλαετίου Ιωαννίνων. Εκείνη την εποχή υπήρξε κατά διαστήματα άλλοτε τσιφλίκι και άλλοτε ιδιοκτησία του οθωμανικού δημοσίου. Έτσι, το 1922 καταγράφεται ως τσιφλίκι και το 1925 ως ιδιοκτησία των κληρονόμων του Χουσεΐν αγά Χατζή Οσμάν από το Μαργαρίτι και της μονής Αβάσσου.

Στην ευρύτερη περιοχή της Άνω Ράχης έχουν αποκαλυφθεί παλιοί τάφοι σφραγισμένο με μαρμάρινες πλάκες ενωμένες με μολύβι. Η τοποθεσία αυτή ονομάζεται Μπρινιάσα ή Μαγιοπούλα γιατί η τοπική παράδοση λέει πως εκεί σκοτώθηκαν κάποιο Μάη νέοι που τραγουδούσαν μαγιάτικα τραγούδια.

Φωτό: http://romiazirou.blogspot.com/