Μενού Κλείσιμο

Αχερουσία Πρέβεζας

Η Αχερουσία είναι ένα μικρό πεδινό χωριό της Πρέβεζας, χτισμένο σ υψόμετρο 20 μέτρων. Εκεί βρισκόταν και η αποξηραμένη σήμερα Αχερουσία λίμνη. Ο οικισμός υπάγεται στον Δήμο Πάργας και κατά την απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 233 κατοίκους.

Στην Αχερουσία λίμνη, η οποία αποστραγγίστηκε τη δεκαετία του 1960, πίστευαν ότι υπήρχε μία από τις Πύλες του Άδη. Ο Άδης ήταν ο θεός και αρχηγός του κάτω κόσμου που εξουσίαζε τους νεκρούς και ανέβηκε μόνο μια φορά στον πάνω κόσμο για να αρπάξει την Περσεφόνη. Οι νεκροί οδηγούνταν στον Άδη από τον Χάροντα, τον βαρκάρη που κουβαλούσε τις ψυχές τους και έπαιρνε τον οβολό που έβαζαν στα χείλη του νεκρού οι συγγενείς.

Στη θέση της λίμνης έχει αποκαλυφθεί σήμερα η εύφορη πεδιάδα του Φαναρίου που φτάνει από το χωριό Χόικα μέχρι τη θάλασσα και από τη Χόικα μέχρι την Παραμυθιά. Διασχίζεται από τον Αχέροντα ποταμό και τους παραποτάμους του Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό. Ο Αχέροντας είναι περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000, καθώς σε όλη την έκτασή της έχουν εντοπιστεί 699 είδη χλωρίδας, 19 τύποι οικοτόπων  και σημαντικός αριθμός σπάνιων ειδών πανίδας.

Φωτό: http://romiazirou.blogspot.com/