Μενού Κλείσιμο

Μουζακαίικα Πρέβεζας

Τα Μουζακαίικα βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, κοντά στην περιοχή του Αχέροντα ποταμού. Απέχουν 48 χιλιόμετρα από την πόλη της Πρέβεζας και κατά την απογραφή του 2011 είχαν πληθυσμό 162 κατοίκων.

Στην περιοχή μεταξύ Μουζακαίικων και Αηδονιού έχουν εντοπιστεί λείψανα αρχαίας ακρόπολης, πιθανότατα των Ελληνιστικών χρόνων. Ο ηπειρώτης αρχαιολόγος Σωτήρης Δάκαρης είχε υποστηρίξει σε μελέτη του ότι πρόκειται για τειχισμένο οικισμό στον οποίο διακρίνονται θεμέλια κτιρίων, τάφοι και αποθηκευτικοί πίθοι. Κοντά στα Μουζακαίικα έχει αποκαλυφθεί, επίσης, συστάδα κάθετων λαξευτών ορυγμάτων, κυκλικής διατομής, που συνδέονται μεταξύ τους με οριζόντιους αρωγούς.

Σημαντικό φυσικό αξιοθέατο της ευρύτερης περιοχής του Φαναρίου, όπου βρίσκονται τα Μουζακαίικα, είναι ο Αχέροντας με το εκπληκτικό του φαράγγι, τα κρυστάλλινα νερά, τα κατάλευκα ασβεστολιθικά πετρώματα της κοίτης του και τα πανύψηλα βράχια που τον περιβάλλουν. Λέγεται, μάλιστα, ότι παλιότερα τα βράχια ενώνονταν στην κορυφή και σχημάτιζαν την τρομερή πύλη του Άδη που οδηγούσε στον κάτω κόσμο.

Φωτό: http://romiazirou.blogspot.com/