Μενού Κλείσιμο

Κούρτη Ελευθερία

Οι ρίζες της Ελευθερίας Κούρτη προέρχονται από τον Κάβαλο Σφακιωτών της Λευκάδας. Είναι το μέρος στο οποίο γεννήθηκε και η ίδια και που επισκέπτεται πολύ συχνά πλέον με την οικογένειά της. Σήμερα ζει στην Πάτρα όπου διατηρεί το δικό της ιατρείο ασκώντας γενική ιατρική.

 Ο παππούς της βιογραφούμενης από την πλευρά του πατέρα της ονομαζόταν Γεράσιμος Κούρτης, καταγόταν από τον Κάβαλο Λευκάδας και ασχολείτο με αγροτικές εργασίες. Η σύζυγός του λεγόταν Ακριβή Λιβιτσάνου και καταγόταν από το ίδιο χωριό. Ήταν μια ευκατάστατη οικογένεια με έξι παιδιά από τα οποία τα τέσσερα ήταν αγόρια και τα δύο κορίτσια. Η Ελευθερία δεν πρόλαβε να γνωρίσει τη γιαγιά της και τον παππού της καθώς έφυγαν σχετικά νέοι από τη ζωή.

Ο παππούς της μητέρας της ονομαζόταν Γεώργιος Ζαβιτσάνος με καταγωγή, επίσης, από τον Κάβαλο. Ήταν ένας ευκατάστατος άνθρωπος που ασχολείτο με αγροτικές εργασίες. Η βιογραφούμενη θυμάται συγκινημένη τα μελίσσια που είχε και δεν υπήρχαν πουθενά αλλού στο χωριό όπως επίσης και τα άσπρα μαλλιά του, τα γαλάζια του μάτια. Με τη σύζυγό του Αμαλία απέκτησαν επτά παιδιά. Ο Γεώργιος έφυγε από τη ζωή στα 70 του έτη. Η βιογραφούμενη δεν πρόλαβε να γνωρίσει ούτε αυτή τη γιαγιά της καθώς απεβίωσε νέα.

Ο πατέρας της Ελευθερίας ονομαζόταν Ιωάννης Κούρτης και ήταν μαραγκός στο χωριό και συγχρόνως αγρότης. Ήταν ιδεαλιστής και πατριώτης, γι’ αυτό και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση που πρόβαλλαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια της Κατοχής εναντίον των κατακτητών και μάλιστα εξορίστηκε. Συμμετείχε στην ανατίναξη των αποθηκών στην Αθήνα. Θυμάται επίσης με στοργή και συγκίνηση πως ο πατέρας της ήταν άνθρωπος της αγάπης, ευλογημένος, πολύ εργατικός και πως σε εκείνον και τη μητέρα της οφείλει τα πάντα. Ο Ιωάννης είχε παντρευτεί την Διαμαντίνα Ζαβιτσάνου, η οποία ασχολείτο με τις δουλειές του σπιτιού και βοηθούσε και στις αγροτικές εργασίες. Η μητέρας της ήταν δοτική και αφιερώθηκε στα παιδιά της στο μέγιστο. Όταν η Ελευθερία σπούδαζε, οι γονείς της έφυγαν από τον Κάβαλο και πήγαν στην Αθήνα, όπου βρήκαν δουλειά για να τη βοηθήσουν στις σπουδές της. Ο Ιωάννης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.

Η βιογραφούμενη γεννήθηκε το 1946 στον Κάβαλο Λευκάδας όπου ολοκλήρωσε και τις τάξεις του δημοτικού. Εκεί είχε έναν δάσκαλο, τον Νικόλαο Ράπτη από την Εξάνθεια Λευκάδας στον οποίο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οφείλει πολλά καθώς την προέτρεψε να πάει στο Γυμνάσιο παίρνοντάς την από το χέρι για να πάει να δώσει εξετάσεις. Έτσι, γυμνάσιο φοίτησε στη Λευκάδα, στο οποίο στην αρχή πήγαινε με τα πόδια από το χωριό και στο 2ο έτος έμεινε σε μια θεία της μητέρας της, την Ευαγγελούλα Λιβιτσάνου. Ούσα άριστη μαθήτρια έδωσε εξετάσεις με επιτυχία και πέρασε στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Εκεί γνωρίστηκε με τον σύζυγό της, Σωτήρη Τριανταφυλλόπουλο, ο οποίος σπούδαζε επίσης Ιατρική, και πριν διοριστούν παντρεύτηκαν. Όταν ο Σωτήρης έφυγε για φαντάρος, η Ελευθερία ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί, την Πηνελόπη, ενώ συγχρόνως είχε διοριστεί σε ένα αγροτικό ιατρείο στον Κάλανο του νομού Αχαΐας όπου εργάστηκε για 2,5 χρόνια. Έπειτα, πήγε στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα για ειδικότητα, όπου δούλευε ως εξωτερικός ιατρός χωρίς να αμείβεται και παράλληλα διορίστηκε στο ΙΚΑ στους θεράποντες ιατρούς. Δεν έδωσε, όμως, ποτέ εξετάσεις για ειδικότητα καθώς ο τότε Διευθυντής της Παθολογικής κλινικής δεν αναγνώρισε ποτέ την εργασία της ως εξωτερική άμισθη βοηθός (δεν έκανε εφημερίες) και έτσι δεν κατάφερε ποτέ να λάβει τον τίτλο, ο οποίος της δόθηκε από τον κόσμο. Καταξιώθηκε ως γιατρός μέσα από την υποστήριξη, την αγάπη και την αναγνώριση του κόσμου. Έως και σήμερα διατηρεί το δικό της ιατρείο παρ’ όλο που έχει συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ από το 2008. Λόγω του γεγονότος ότι εργαζόταν έλαβε τον τίτλο Γενικής Ιατρικής με βάση κάποιον νόμο που είχε βγει.

Εκτός από την κόρη της Πηνελόπη, η βιογραφούμενη απέκτησε ένα ακόμα παιδί την Ιωάννα-Διονυσία. Η Πηνελόπη γεννήθηκε το 1973 στην Πάτρα και είναι πτυχιούχος Ιατρικής με ειδικότητα στην Ειδική Παθολογία. Έχει παντρευτεί τον Πολύδωρο Τόφα, με καταγωγή από τη Λευκωσία, Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο παιδιά. Το δεύτερο παιδί της Ελευθερίας είναι η Ιωάννα-Διονυσία, η οποία γεννήθηκε το 1976 και είναι επίσης απόφοιτη Ιατρικής με ειδικότητα αιματολογίας. Σύζυγός της είναι ο Ιωάννης Γκίκας, επίσης ιατρός, γαστρεντερολόγος.

 

Κάβαλος Λευκάδας

Το ορεινό χωριό Κάβαλος βρίσκεται στη βόρεια Λευκάδα περιτριγυρισμένο από πράσινο, σε απόσταση περίπου 12 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας και πολύ κοντά στα Λαζαράτα (περίπου 2 χλμ). Κατοικείται από περίπου 40 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες. Στο χωριό είναι κτισμένες τρεις εκκλησίες· η πρώτη είναι του Αγίου Νικολάου, η δεύτερη της Αγίας Αικατερίνης και η τρίτη το ερημοκλήσι της Πεντηκοστής, το οποίο είχε κτιστεί από τον προπάππου της βιογραφούμενης και λειτουργούσε μία φορά τον χρόνο. Το όνομα του χωριού προήλθε από τη θέση του, καθώς είναι κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου και έχει στα πόδια του τα υπόλοιπα χωριά του δήμου Σφακιωτών (Λαζαράτα, Πρεμεντινός, Ασπρογερακάτα, Σπανοχώρι). Εκεί υπάρχει και το Λαογραφικό Μουσείο του δήμου Σφακιωτών, το οποίο είναι κτισμένο σε όμορφη θέση. Το μουσείο περιέχει μια μεγάλη συλλογή από εργαλεία που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι Λευκαδίτες, αναπαράσταση χώρων του παραδοσιακού Λευκαδίτικου σπιτιού, παραδοσιακές φορεσιές της Λευκάδας καθώς και παλιές φωτογραφίες.