Μενού Κλείσιμο

Εξάνθεια Λευκάδας

H Εξάνθεια, το πανέμορφο αμφιθεατρικό χωριό της Λευκάδας, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 628 μέτρων στην πλαγιά του όρους της Ελάτης. Αυτό που κάνει το χωριό να ξεχωρίζει είναι το φυσικό τοπίο που το περιβάλλει, τα πλακόστρωτα δρομάκια και η αρχιτεκτονική των πέτρινων διώροφων σπιτιών του. Απέχει 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και αριθμεί 170 κατοίκους (απογραφή 2011) που ασχολούνται με την αμπελουργία, την ελαιουργία και την κτηνοτροφία.

Η ιστορία του οικισμού ξεκινά κατά τους βυζαντινούς χρόνους και είναι ένα από τα παλιότερα χωριά του νησιού.

Στην Εξάνθεια αλλά και στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλές παλιές εκκλησίες. Ο ενοριακός ναός είναι ο Άγιος Στέφανος που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού. Έχει δύο καμπαναριά, ένα πέτρινο και ένα σιδερένιο, και όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπο στο εσωτερικό του.

Στην τοποθεσία Γαβριάς βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγιάς όπου οι κάτοικοι ανεβαίνουν για να γιορτάσουν τον Δεκαπενταύγουστο, όπως έκαναν από τα παιδικά τους χρόνια. Παλιότερα υπήρχε ζωή γύρω από το εκκλησάκι, καθώς κάτοικοι του χωριού το επισκέπτονταν συχνά λόγω των γεωργικών και κτηνοτροφικών εργασιών τους, ενώ για χρόνια το κελί που βρίσκεται δίπλα στο εκκλησάκι φιλοξενούσε έναν καλόγερο. Στην Κατοχή αποτελούσε καταφύγιο των καταδιωκόμενων από τους Ιταλούς και κέντρο συζητήσεων για την αντιστασιακή δράση των κατοίκων. Η διαδρομή από το χωριό μέχρι το ξωκλήσι περνά μέσα από αμπελώνες και στο τέρμα της ο επισκέπτης αποζημιώνεται από τη μοναδική θέα προς το Ιόνιο.