Μενού Κλείσιμο

Σπανοχώρι Λευκάδας

Το Σπανοχώρι, χτισμένο σε υψόμετρο 440 μέτρων στο βόρειο τμήμα της Λευκάδας στην περιοχή Σφακιωτών, είναι ένας από τους παλιότερους οικισμούς του νησιού. Περιβάλλεται από καταπράσινο τοπίο και έχει πέτρινα σπίτια και πλακόστρωτα δρομάκια. Βρίσκεται 10 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη και κατοικείται από περίπου 150 άτομα.

Το χωριό έχει συνδεθεί με τις δύο κορυφαίες εξεγέρσεις της Λευκάδας. Την «Επανάσταση της Βουκέντρας» το 1357 όταν οι Λευκαδίτες ξεσηκώθηκαν εναντίον των Φράγκων κατακτητών του Γρατιανού Τζώρτζη, έναν ξεσηκωμό που υμνεί ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης στο «Φωτεινό», και την εξέγερση του 1819 κατά των Άγγλων.

Σημαντικό αξιοθέατο του Σπανοχωρίου είναι η Μονή της Παναγιάς Επισκοπής που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό. Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα και μέχρι το 1697 αποτελούσε την έδρα του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Λευκάδας. Μετά την κατάρρευση του ναού και των κελιών από σεισμούς χτίστηκε νέος ναός που σήμερα λειτουργεί ως παρεκκλήσι και κοιμητηριακός ναός του Σπανοχωρίου.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται το σπίτι όπου γεννήθηκε το 1902 ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Ξενοφώντας Γρηγόρης, ο Γιατρός όπως τον έλεγαν οι ντόπιοι. Στον τοίχο της οικίας έχει τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα προς τιμήν του γιατρού «που πόνεσε, έσκυψε και αγκάλιασε τον άνθρωπο».

Φωτό: https://aromalefkadas.gr/