Μενού Κλείσιμο

Κάβαλος Λευκάδας

Ο Κάβαλος είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό, χτισμένο μέσα στο πράσινο στην κορυφή ενός λόφου, προσφέροντας υπέροχη θέα προς την πόλη της Λευκάδας, το Ιόνιο και την Πρέβεζα. Απέχει 12 χιλιόμετρα από την πόλη και 2 χιλιόμετρα από τα Λαζαράτα.

Τα πετρόχτιστα σπίτια που προβάλλουν ανάμεσα στα λιθόστρωτα δρομάκια διατηρούν την παραδοσιακή λευκαδίτικη αρχιτεκτονική της ενδοχώρας με εξωτερικές πέτρινες σκάλες, θολωτές καμάρες στο κάτω μέρος τους, περίτεχνα ανώφλια και πελεκητά κατώφλια. Χαρακτηριστικά του Κάβαλου είναι οι δύο παλιοί ανεμόμυλοι και τα πηγάδια από τα οποία γινόταν παλιότερα η υδροδότηση του χωριού.

Αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το επιβλητικό μεταλλικό καμπαναριό και τις αγιογραφίες του Σπύρου Γαζή της περιόδου 1876-1883 η οποία χτίστηκε αρχικά τον 17ο αιώνα και θεωρείται μία από τις παλαιότερες της περιοχής. Ενδιαφέρον έχει και η πέτρινη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης με το τριώροφο καμπαναριό και το μαρμάρινο μνημείο πεσόντων στην αυλή της. Στο χωριό λειτουργεί το Κοντομίχειο Λαογραφικό Μουσείο όπου παρουσιάζονται συλλογές εργαλείων από διάφορα επαγγέλματα, αναπαραστάσεις χώρων του λευκαδίτικου σπιτιού, συλλογή παλαιών φωτογραφιών, παραδοσιακές στολές και υφαντά.

Σε απόσταση 1 χλμ. βορειοανατολικά του χωριού βρίσκεται το ξωκκλήσι του Παντοκράτορα Κάβαλος. Στην πόρτα του υπάρχουν ανώθυρα από αρχαίους ελληνικούς ναούς και για καμπαναριό έχει μια τεράστια βελανιδιά μπροστά στην αυλή του.

Φωτό: https://aromalefkadas.gr/