Ο Θεόδωρος Μαραζιώτης, συνταξιούχος νευροχειρουργός, γεννήθηκε στο Τραγανό του νομού Ηλείας το 1942. Το επώνυμο Μαραζιώτης προήλθε από τον τόπο καταγωγής του, το ορεινό χωριό Μαραζά (σήμερα Δαφνοχώρι) του νομού Φωκίδας. Σήμερα, είναι κάτοικος Πατρών.
Ο βιογραφούμενος θεωρείται απόγονος της οικογένειας των Χονδρογιανναίων από το Μάζι (σήμερα Ελατόφυτο) των Καλαβρύτων που υπήρξαν γενιά κλεφτών και αγωνιστών της επανάστασης του 1821, οι οποίοι μετοίκησαν περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα στην ορεινή Αρκαδία και στην πεδινή Ηλεία. Θεωρούνταν δε προασπιστές του υπόδουλου γένους και η δράση τους είχε εθνικοαπελευθερωτικά χαρακτηριστικά. Ως ανυπότακτοι ένοπλοι κλέφτες και αγωνιστές στην περίοδο της μακρόχρονης και στυγνής τουρκικής κατάκτησης, αγωνίστηκαν για τη σωτηρία της πατρίδας. Σύμφωνα με τους ιστορικούς Δ. Κόκκινο και Κ. Δεληγιάννη, ήταν εκείνοι που στις 16 Μαρτίου 1821 έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα στη στρατηγική θέση Χελωνοσπηλιά (τοποθεσία της περιοχής Καλαβρύτων) και ύστερα από ενέδρα χτύπησαν τη συνοδεία του Τούρκου φοροεισπράκτορα Σεϊντή Χαμουτσά-Λαλιώτη και του Έλληνα τοκογλύφου Νικολάου Ταμπακόπουλου.
Τα μέλη της οικογένειας των Χονδρογιανναίων έπεσαν θύματα δολοπλοκίας και τρομερής απάτης από τον Ζαΐμη (προύχοντα των Καλαβρύτων) που θεωρείται ο μέγας ηθικός αυτουργός όλης αυτής της τραγωδίας και του ξεκληρίσματος της ιστορικής οικογενείας των Χονδρογιανναίων που, όχι μόνο έριξαν το πρώτο όπλο, αλλά και πολέμησαν σε αρκετές μάχες κατά την περίοδο της επανάστασης. Συγκεκριμένα, μετά την απελευθέρωση και την έλευση του Καποδίστρια, οι απόγονοι του τοκογλύφου Νικολάου Ταμπακόπουλου, έκαναν αγωγή κατά των Χονδρογιανναίων και το δικαστήριο τη δέχτηκε εκποιώντας όλη την περιουσία τους. Οι Ελληνικές Αρχές καταδίωξαν την οικογένεια, με αποτέλεσμα να μετοικήσουν στην ορεινή Φωκίδα, στην περιοχή των Μαραζών, όπου ζούσαν ως «ληστές».
Στα χρόνια του Όθωνα, η οικογένεια έκανε επανειλημμένες αιτήσεις χάριτος αλλά απορρίφθηκαν, με αποτέλεσμα τα πέντε από τα έξι αδέρφια-παλληκάρια των Χονδρογιανναίων να πεθάνουν στις φυλακές, όπως είχε πεθάνει ο αρχικλέφτης και αγωνιστής Γιάννης Χονδρογιάννης.
Οι απόγονοί τους, στην πλειοψηφία τους κτηνοτρόφοι, μετοίκησαν στην ορεινή Αρκαδία και πεδινή Ηλεία, όπου σήμερα αριθμούν περί τις 20 οικογένειες κατοίκων των κωμοπόλεων Τραγανού, Χαβάρεως και Νεοχωρίου.
Γόνος μιας από τις οικογένειες αυτές του Τραγανού είναι και ο βιογραφούμενος Θεόδωρος Μαραζιώτης Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη γενέτειρά του στο Τραγανό της Ηλείας, σε μια εποχή που ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος καταδυνάστευε την Ελλάδα.
Είναι γιος του Γεωργίου Μαραζιώτη, εκπαιδευτικού και συγγραφέως, και της Αθανασίας Καούκη, δασκάλας. Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Παρασκευή Σφαέλου και έχουν δύο γιους, τον Γιώργο και τον Νίκο.
Στο Τραγανό μαθήτευσε στο εκεί Δημοτικό Σχολείο όπως και στα Γυμνάσια Γαστούνης και Πατρών, στο Δ΄ Γυμνάσιο Αρρένων.
To 1959 εισάγεται στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και το επόμενο έτος μεταγράφηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου και αποφοίτησε το 1966 με απόλυτη επιτυχία.
Από τον Απρίλιο του 1966 έως τον Ιούνιο του 1970 ‒στη σκοτεινή εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας‒ εκπληρώνει την υποχρεωτική θητεία «Ιατρικής Υπηρεσίας Υπαίθρου» στο Αγροτικό Ιατρείο Χουμερίου Ρεθύμνης.
Τον Αύγουστο του 1970 αναχωρεί στο εξωτερικό, όπου ειδικεύτηκε στη Νευροχειρουργική.
Έως το 1978 υπηρετεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο της Λωζάνης στην Ελβετία, όπου και έλαβε τον Τίτλο Ειδικότητας Νευροχειρουργικής καθώς και τον Τίτλο του «Διδάκτορος» της Ιατρικής Σχολής της Λωζάνης. Η διδακτορική διατριβή του αφορούσε στη μετατραυματική επιληψία των παίδων: “Étude sur l’ épilepsie post-traumatique de l’ enfant”.
Έως το 1980 περίπου υπηρετεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Κέντρο Henri Mondor στο Παρίσι. Τον Μάιο του 1980 διορίζεται στη θέση «Ειδικευόμενου βοηθού» στη Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» όπου υπηρετεί έως τον Νοέμβριο του 1984. Από τον Απρίλιο του 1981 έως τον Νοέμβριο του 1984 υπηρετεί στη θέση του «Επιμελητού» της ίδιας Κλινικής. Εκλέγεται «Λέκτορας» στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου και υπηρετεί από τον Μάρτιο του 1985 έως τον Ιούνιο του 1989. Από τον Ιούνιο του 1989 έως τον Νοέμβριο του 1999 υπηρετεί ως «Επίκουρος Καθηγητής». Από τον Οκτώβρη του 1999 έως τον Δεκέμβριο του 2004 υπηρετεί ως «Αναπληρωτής Καθηγητής και από τον Ιούνιο του 2005 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009 όπου και συνταξιοδοτήθηκε υπηρετεί ως «Καθηγητής».
Το 2010 του απονέμεται ο τίτλος του «Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών». Αξίζει να σημειωθεί σ’ αυτό το σημείο ότι το 1998 ο βιογραφούμενος επιτελεί κλινικό έργο αναλαμβάνοντας τη θέση του Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, διατηρώντας την μέχρι την αποχώρησή του τον Σεπτέμβρη του 2009, λόγω συνταξιοδότησης.
Στη διάρκεια της Πανεπιστημιακής του θητείας επιτελεί Διδακτικό και Εκπαιδευτικό έργο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Το ερευνητικό του έργο εστιάζεται κυρίως στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και στη νευρολογία. Από αυτό προήλθαν:
- Άρθρα ανασκοπήσεως σε Ελληνικά Επιστημονικά περιοδικά, ημερίδες και συνέδρια εσωτερικού.
- 22 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια.
- 36 ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια.
- 33 πλήρεις δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά.
- 16 πλήρεις δημοσιεύσεις σε ελληνικά ιατρικά περιοδικά.
- 603 βιβλιογραφικές αναφορές (citations).
Διετέλεσε μέλος διαφόρων επιστημονικών επιτροπών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών της Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Είναι μέλος διαφόρων συντακτικών επιτροπών ιατρικών περιοδικών, όπως αυτά της «Ελληνικής Νευροχειρουργικής Εταιρείας» και «Πρόοδοι Ιατρικής Επιστήμης».
Διετέλεσε «επιβλέπων» και μέλος «τριμελών συμβουλευτικών επιτροπών» στην εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών.
Είναι τακτικός ομιλητής της «Διακιδείου Σχολής Λαού Πατρών» με θέματα επιστημο-κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Τέλος, έχει τιμηθεί με «Έπαινο» από το Πανεπιστήμιο Πατρών και με «Βραβείο» από την Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδος.