Μενού Κλείσιμο

Ελατόφυτο (Μάζι) Αχαΐας

Το Ελατόφυτο, γνωστότερο με το παλιό του όνομα Μάζι, είναι χωριό των Καλαβρύτων, χτισμένο στις πλαγιές του Χελμού στα 1300 μέτρα υψόμετρο. Συνορεύει με τα χωριά Πλανητέρο όπου και οι πηγές του Αροάνιου, με τα Καστριά, τον Βάλτο, τον Άρμπουνα και τον Νομό Κορινθίας. Είναι το ψηλότερο χωριό της πρώην επαρχίας Καλαβρύτων. Σήμερα υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Καλαβρύτων και είναι ερημωμένο, αφού διαμένουν μόνιμα ελάχιστοι κάτοικοι.

Η προφορική παράδοση λέει ότι οι πρώτοι κάτοικοι του οικισμού ήταν Ζακυνθινοί. Ο ιστορικός Διονύσιος Ζακυθηνός αναφέρει ότι το 1320 παραχωρήθηκαν από τους Βυζαντινούς γαίες στον Χελμό για την εγκατάσταση των στρατιωτών της Αυτοκρατορίας και είναι πιθανό κάποιοι από αυτούς να εγκαταστάθηκαν στο σημερινό Ελατόφυτο. Το χωριό αναφέρεται σε Ενετικό έγγραφο του 1700 με 19 οικογένειες, ενώ γνώρισε μεγάλη ακμή τον 18ο αιώνα.

Επί Τουρκοκρατίας φαίνεται ότι είχε καθαρά χριστιανικό πληθυσμό και οι Οθωμανοί παρουσιάζονταν μόνο για την είσπραξη των φόρων. Διοικητικά ανήκε στον Καζά των Καλαβρύτων. Οι κάτοικοι του Μάζι μετά την απελευθέρωση κατέβηκαν πεδινότερα και έφτιαξαν τα Μαζέικα Καλύβια, δηλαδή την σημερινή Κλειτορία.

Το 1943 το Μάζι, όπως και πολλά άλλα χωριά των Καλαβρύτων, κάηκε από τον Γερμανικό στρατό κατοχής, ενώ 12 κάτοικοι εκτελέστηκαν ως αντίποινα για τα εκτελεσθέντα μέλη του γερμανικού λόχου Σόμπερ.

 

Φωτό: https://www.greece.com/photos/destinations/Peloponnese/Achaia/Settlement/Elatofyto/MAZI/4338894