Μενού Κλείσιμο

Δαφνοχώρι Φωκίδας

To Δαφνοχώρι βρίσκεται σε υψόμετρο 905 μέτρων στους πρόποδες του όρους Ξηροβούνι στην περιοχή Δωρίδος της Φωκίδας και έχει όμορφη θέα στον Κορινθιακό κόπο και στην Πελοπόννησο. Έχει ελάχιστους εναπομείναντες κατοίκους και είναι σχεδόν ερημωμένο, καθώς οι κάτοικοι από το 1950 και μέχρι το 1990 μετοίκισαν στην παραλία Γλυφάδας Φωκίδας.

Μέχρι το 1928 το χωριό ονομαζόταν Μαραζιά ή Μαραζά, μετονομάστηκε σε Ροδοδάφνη και το 1933 έλαβε τη σημερινή του ονομασία.

Στην ευρύτερη περιοχή του Δαφνοχωρίου πάνω σε ένα λόφο έχει βρεθεί ακρόπολη σε καλή κατάσταση που πιθανολογείται ότι ανήκει στην αρχαία Αντίκυρα, καθώς και ερείπια αρχαίων τειχών, τάφοι και ένα φρούριο.

Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Νικόλαος, ενώ υπάρχουν και εκκλησάκια αφιερωμένα στην Αγία Κυριακή, στον Προφήτη Ελισαίο και στον Προφήτη Ηλία όπου τελούνται λειτουργίες και μικρά πανηγύρια την ημέρα της γιορτής τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα δύο μεγάλα πλατάνια που δεσπόζουν στη μεγάλη πλατεία. Ένας ψηλός πλάτανος ρίχνει τη σκιά του και στην πέτρινη πηγή «Κεραμίδι» που βρίσκεται στην άκρη του Δαφνοχωρίου.

Φωτό: https://www.facebook.com/XoriaFokidas