Μενού Κλείσιμο

Νεοχώρι Μυρτουντίων Ηλείας

Το Νεοχώρι Μυρτουντίων ή απλώς Νεοχώρι βρίσκεται ανάμεσα στην Ανδραβίδα και την Κυλλήνη, απέχοντας 7,5 χιλιόμετρα από την πρώτη και 6,5 χιλιόμετρα από τη δεύτερη. Χτισμένο σε κομβικό σημείο της περιοχής, αποτελεί πέρασμα για πολλούς επισκέπτες που οδεύουν προς το Κάστρο Χλεμούτσι. Ο πληθυσμός του, κατά την απογραφή του 2011, ανερχόταν σε 742 κατοίκους

Τον 16ο αιώνα το χωριό βρισκόταν στη θέση που σήμερα είναι το κοιμητήριο και ονομαζόταν Παλιοχώρι. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι οι κάτοικοί του εγκατέλειψαν το χωριό όταν έπεσε ευλογιά και έχτισαν τα νέα τους σπίτια σε ποτάμι που βρισκόταν στον σημερινό κεντρικό δρόμο του Νεοχωρίου.

Πολιούχος του Νεοχωρίου είναι ο Άγιος Γεώργιος. Κοντά στο χωριό σώζονται οχυρά των Γερμανών από τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από το Νεοχώρι καταγόταν ο λαογράφος και ιστορικός Ντίνος Ψυχογιός, ο οποίος για πολλά χρόνια εξέδιδε το περιοδικό «Τα Ηλειακά» και έχει γράψει βιβλία με πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία, την πανίδα και τη χλωρίδα του Νεοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής. Προς τιμήν του  έχει δοθεί το όνομά του στο Γυμνάσιο του χωριού.

Ιδιαίτερα δραστήριος είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Μυρτούντιο», ενώ ο αθλητικός σύλλογος του χωριού, ο Αχιλλέας Νεοχωρίου, κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων σωματείων που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα, με έτος ίδρυσης μεταξύ των ετών 1912 και 1916.

Φωτό: https://mapio.net/ (by George Kemkas)