Μενού Κλείσιμο

Μαλέσης Χαράλαμπος και Δημήτριος

   

Ο Χαράλαμπος και ο Δημήτριος Μαλέσης γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη το 1956 και το 1959 αντίστοιχα. Κατάγονται από το Μαυρομάτι Θηβών από την πλευρά του πατέρα τους, Στέργιου Μαλέση και από την Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης από τη μητέρα τους, Ελισάβετ Βογιατζοπούλου. Το 2009 ίδρυσαν την «Pegasοs Safety», μία από τις πλέον καταξιωμένες εταιρείες στην Ελλάδα στον τομέα των μέσων ατομικής προστασίας, με την οποία ασχολούνται μέχρι σήμερα.

 

Ο προπάππος των βιογραφούμενων, Δημήτριος Μαλέσης, γεννήθηκε και έζησε στο Μαυρομάτι Θηβών, όπου ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία. Με τη σύζυγό του Αφροδίτη απέκτησαν έξι παιδιά, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Χαράλαμπος, παππούς των βιογραφούμενων.

Ο Χαράλαμπος Μαλέσης γεννήθηκε το 1886 στο Μαυρομάτι Θηβών και απεβίωσε το 1973. Ήταν κτηματίας αλλά υπηρέτησε και ως αστυνομικός στη Χωροφυλακή στη στρατιωτική του θητεία. Πολέμησε στους Βαλκανικούς και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου έλαβε μέρος, στην πρώτη γραμμή, στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Ως άνθρωπος ήταν διπλωμάτης και γλεντζές, έγραφε ποιήματα και τραγουδούσε. Γύρω στο 1956 μετακόμισε με την οικογένειά του στη Θήβα και εκεί έζησε σχεδόν ως το τέλος της ζωής του. Ήταν παντρεμένος με τη συντοπίτισσά του Αικατερίνη Κουτσούρη που γεννήθηκε το 1895 και έφυγε από τη ζωή το 1959. Η γιαγιά Αικατερίνη καταγόταν από καλή οικογένεια κτηματιών, ήταν εργατική, καλοσυνάτη και αγαπητή σε όλους. Το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του εννέα παιδιά, από τα οποία τα δύο απεβίωσαν σε μικρή ηλικία. Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ο Αριστείδης, η Πολυξένη, ο Κώστας, η Σπυριδούλα, η Σωτηρία, ο Στέργιος (πατέρας των βιογραφούμενων) και η Γεωργία, η μόνη που βρίσκεται σήμερα εν ζωή.

Ο πατέρας των βιογραφούμενων, Στέργιος Μαλέσης, γεννήθηκε το 1924 στο Μαυρομάτι Θηβών. Σε ηλικία 12 ετών μετακόμισε στη Θήβα, κοντά στον μεγάλο του αδελφό τον Αριστείδη, για να φοιτήσει στο Γυμνάσιο. Στα 19 του χρόνια αποφάσισε να καταταγεί ως εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό όπου έλαβε μέρος για 2 χρόνια σε μάχες στη Μακεδονία. Για τον ηρωισμό του του απενεμήθησαν μετάλλια και δύο πολεμικοί σταυροί για ανδραγαθία.

Στη συνέχεια, ο Στέργιος Μαλέσης εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από όπου αποφοίτησε το 1950 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού έφτασε ως τον βαθμό του Ταξιάρχου. Υπηρέτησε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως στην Κοζάνη, στο Πολύκαστρο Κιλκίς, στην Έδεσσα, στην Καλαμπάκα ως φρούραρχος του Νομού Τρικάλων, στην Κύπρο το 1968, στη Χελιδόνα Έβρου, στη Θεσσαλονίκη και στη Μυτιλήνη. Απεβίωσε το 1996.

Ο προπάππος του Χαράλαμπου και του Δημήτρη Μαλέση από την πλευρά της μητέρας τους, ο Ζαχαρίας Βογιατζόπουλος, είχε γεννηθεί στο Ρένκιοϊ της Τρωάδος της Μικράς Ασίας. Ήταν κτηματίας και είχε δικό του φούρνο. Είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε αποκτήσει πολλά παιδιά. Από την πρώτη του σύζυγο, τη Μαριγίτσα, επέζησαν δύο παιδιά, ο Χαράλαμπος Βογιατζόπουλος, παππούς των βιογραφούμενων και η Έλλη.

Ο παππούς Χαράλαμπος γεννήθηκε το 1900 στο Ρένκιοϊ Τρωάδος. Σπούδασε γεωπόνος στη Σμύρνη, απ’ όπου κατάφερε να γλιτώσει κατά την καταστροφή της πόλης το 1922. Περιπλανήθηκε για μέρες και τελικά πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς για την Ελλάδα, κατορθώνοντας να βρει τον πατέρα του και τη μικρότερη αδελφή του την Έλλη στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης. Εκεί, όσοι πρόσφυγες κατάφεραν να επιζήσουν από την ελονοσία που σκότωσε πολλούς κατά τον πρώτο χρόνο της παραμονής τους, προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια κοινότητα, αλλά λόγω έλλειψης κονδυλίων ήταν δύσκολο. Έτσι, ο Χαράλαμπος ανέλαβε αμισθί πρόεδρος, γραμματέας και ληξιάρχης για 30 χρόνια. Ο τόπος του τον τίμησε για την προσφορά του δίνοντας το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της Ασπροβάλτας. Ο Χαράλαμπος Βογιατζόπουλος ένωσε τη ζωή του με την Αθανασία Κοραή, κόρη του Παναγή Κοραή που είχε γεννηθεί στα Βρασνά Θεσσαλονίκης το 1875 και της Άννας που ήταν γεννημένη το 1895 στο Χουμνικό Νιγρίτας. Ο Παναγής Κοραής ήταν Μακεδονομάχος με δικό του ένοπλο σώμα και υπήρξε σωματοφύλακας του Ίωνος Δραγούμη όταν ήταν πρόξενος στη Θεσσαλονίκη πριν από την απελευθέρωση. Σκοτώθηκε από τους Βούλγαρους στο τέλος της Κατοχής, το 1944. Η γυναίκα του απεβίωσε το 1950. Είχαν αποκτήσει από τον γάμο τους δύο παιδιά, τη γιαγιά των βιογραφούμενων Αθανασία και τον Νικόλαο.

Η γιαγιά Αθανασία είχε γεννηθεί το 1910 στα Βρασνά. Το τοπωνύμιο Βρασνά είναι παραφθορά της ονομασίας Βρασιδιανά προς τιμήν του ιδρυτή τους, του αρχιστράτηγου Βρασίδα των Σπαρτιατών, ο οποίος νίκησε αλλά πέθανε ο ίδιος στη μάχη της Αμφίπολης κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Η γιαγιά Αθανασία παντρεύτηκε το 1928 με τον Χαράλαμπο Βογιατζόπουλο και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον Ζαχαρία, την Ελισάβετ (μητέρα των βιογραφούμενων), τον Παναγή και την Άννα.

Η μητέρα των βιογραφούμενων, Ελισάβετ, γεννήθηκε το 1932. Γνωρίστηκε με τον Στέργιο Μαλέση όταν εκείνος βρισκόταν στη Μακεδονία κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων και παντρεύτηκαν το 1955 στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης. Καρποί του γάμου τους ήταν ο Χαράλαμπος και ο Δημήτριος Μαλέσης. Η Ελισάβετ απεβίωσε το 2020.

Ο Χαράλαμπος Μαλέσης ήρθε στη ζωή στις 15 Μαρτίου 1956 στη Θεσσαλονίκη. Έζησε από μικρός σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπου μεταφερόταν όλη η οικογένεια λόγω των μεταθέσεων του πατέρα. Εισήχθηκε στη Σχολή Ευελπίδων το 1974 αλλά αποχώρησε στο τρίτο έτος λόγω ασθένειας και μπήκε στη Σχολή Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη. Από το 1983 ξεκίνησε να ασχολείται με τον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης, ανοίγοντας την ντισκοτέκ «Μέικαπ» στην Ασπροβάλτα. Το μαγαζί γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και στα 12 χρόνια λειτουργίας του πέρασε από εκεί πλήθος κόσμου για να διασκεδάσει. Στην πορεία, ο Χαράλαμπος δημιούργησε και άλλα πρωτοποριακά μαγαζιά, ενώ το 1997 αποφάσισε να συνεργαστεί με τον αδελφό του στην εταιρεία «Promato», η οποία διέθετε είδη ατομικής προστασίας. Στη συνέχεια δημιούργησαν την εταιρεία «Pegasοs Safety» που δραστηριοποιείται στον τομέα των μέσων ατομικής προστασίας στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο. Είναι από τις πιο καταξιωμένες εταιρείες του είδους στην Ελλάδα και αντιπροσωπεύει μεγάλους οίκους του εξωτερικού. Συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα, όπως η Kleeman, η ΑΚΤΟΡ ΑΤΕ, η Ελληνικό Μετρό, ΟΛΘ και πολλές άλλες.

Ο έτερος αδελφός, ο Δημήτριος Μαλέσης, γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1959 στη Θεσσαλονίκη. Το 1967 βρισκόταν στην Κύπρο, στον Πύργο Τηλλυρίας, για 6 μήνες. Τα πρώτα γυμνασιακά του χρόνια τα έζησε στη Θεσσαλονίκη, τα δύο επόμενα στη Μυτιλήνη και το τελευταίο πάλι στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Σχολή Τεχνολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας περιστασιακά. Εργάστηκε για 6 καλοκαίρια και στις διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα ως σεφ στο Ναύπλιο, ενώ έκανε διάφορα ταξίδια, κυρίως στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας στο Σώμα Μηχανικών ήταν σεφ και τους τελευταίους έξι μήνες έκανε μηχανολογικές μελέτες. Μετά την απόλυσή του από τον στρατό, εργάστηκε για 6 χρόνια ως μπάρμαν και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον χώρο του ενδύματος, αρχικά ως υπάλληλος και μετά ως βιοτέχνης. Από το 1997 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με τον αδελφό του αρχικά στην εταιρεία «Promato» και στη συνέχεια στην «Pegasοs Safety» και ως τεχνικός ασφαλείας.