Μενού Κλείσιμο

Χουμνικό Σερρών

To Χουμνικό είναι χτισμένο τους βόρειους πρόποδες των Κερδύλλιων όρεων σε υψόμετρο 150 μέτρων. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Βισαλτίας και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 190 κατοίκους, ηλικιωμένους στην πλειονότητά τους.

Η γη στην περιοχή ήταν πολύ εύφορη και είχε παραχωρηθεί στον στρατηγό Νικηφόρο Χούμνο από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ανδρόνικο. Η ίδρυση του χωριού τοποθετείται μεταξύ 1235-1245 από κολίγους της περιοχής που είχαν καλλιέργειες καπνού, σιτηρών, βαμβακιού και ελιών. Η παράδοση αναφέρει ότι η παραχώρηση γης στους κολίγους έγινε από τη σύζυγο του Χούμνου όταν εκείνος σκοτώθηκε, με την προϋπόθεση να δώσουν στο χωριό το όνομά του.

Το χωριό είχε συχνή αναφορά σε έγγραφα μονών του Αγίου Όρους, σε οθωμανικά κατάστιχα και σε εκκλησιαστικά έγγραφα της Μητρόπολης Σερρών.

Στην πλατεία του Χουμνικού δεσπόζει η τρίκλιτη βασιλική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται γύρω στα 1800. Στην πλατεία ρίχνει τη σκιά του ένας αιωνόβιος πλάτανος κάτω από  τον οποίο μαζεύονται οι λιγοστοί κάτοικοι, συζητούν και απολαμβάνουν τον καφέ τους στο μικρό καφενεδάκι.