Μενού Κλείσιμο

Καραβίας Χρύσανθος

Ο Χρύσανθος Καραβίας γεννήθηκε το 1959 στη Σαντορίνη, όπου ζει μέχρι σήμερα και η οικογένειά του. Αποτελεί την τρίτη γενιά μιας οικογένειας που ασχολείται με τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο αεικίνητος και δραστήριος ιδιοκτήτης της «X-Ray Kilo» και του ξενοδοχείου «Homeric Poems» είναι ένας από τους ανθρώπους που διαχειρίζονται τις κρουαζιέρες στο νησί.

 

Ο παππούς του βιογραφούμενου από την πλευρά του πατέρα του ονομαζόταν Χρύσανθος Καραβίας. Το όνομά του το πήρε από τον πρόγονο Διδάσκαλο του Γένους Χρύσανθο Καραβία (1731-1812) που διετέλεσε Διευθυντής στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης. Γεννήθηκε στην Ιθάκη το 1877. Ήταν γιος του Ιθακίσιου καραβοκύρη Αναστασίου Γεωργίου Καραβία και της Άννας Αντύπα από την Κεφαλονιά. Μετοίκησαν οικογενειακώς στη Σαντορίνη την τελευταία δεκαετία του 1800. Είχε άλλα πέντε αδέρφια, τον Γεώργιο, τον Μιχαήλ, τον Εμμανουήλ, τη Μαριάνθη και την Ελένη. Παντρεύτηκε τη Θηραία Μαργαρίτα Παπαδοπούλου και απέκτησε εννιά παιδιά. Στη Σαντορίνη μετά τον θάνατό του έμεινε μόνο ο γιος του Εμμανουήλ-Μάνος, ο οποίος συνέχισε και την επαγγελματική του δραστηριότητα. Τα υπόλοιπα τέκνα του μετοίκησαν στην Αθήνα. Υπήρξε Πλοίαρχος και Καραβοκύρης δύο μεγάλων ιστιοφόρων, των «Χρύσανθος» και «Μαργαρίτα», που έκαναν ταξίδια στη Μαύρη Θάλασσα. Το «Μαργαρίτα» βυθίστηκε έμφορτο στη νήσο Ίο. Εργάστηκε ως πλοηγός στο λιμάνι των Φηρών, δημιούργησε Ναυτικό Πρακτορείο, ενώ υπήρξε και εμπορικός αντιπρόσωπος. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Κοινότητας των Φηρών και Επίτροπος Εκκλησιών. Παράλληλα, ανέπτυξε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Φιλοξενούσε στα ιδιόκτητα σπίτια του στα Κάτω Φηρά ηλικιωμένες άπορες Θηραίες χήρες ναυτικών. Κάποτε περιέθαλψε έναν Τούρκο φυγά από την περιοχή Χαμιδιέ της Μικράς Ασίας. Τον βάφτισε Χριστιανό Ορθόδοξο, του έδωσε το όνομα Μιχαήλ που ήταν του αδερφού του και το επώνυμο της Κεφαλλονίτισσας μητέρας του Αντύπα. Τον πάντρεψε με Θηραία από το Μεγαλοχώρι Θήρας και τα παιδιά του Χρύσανθου βάφτισαν τα παιδιά του Μιχαήλ. Επιπλέον, βοήθησε πολλές οικογένειες τη δύσκολη εποχή της Γερμανικής Κατοχής. Το Πρακτορείο συνεχίζει τη λειτουργία του για τρίτη γενεά από τον εγγονό του και βιογραφούμενο Χρύσανθο Εμμανουήλ Καραβία στην ίδια κτιριακή εγκατάσταση.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου ονομαζόταν Εμμανουήλ (Μάνος). Γεννήθηκε το 1918 στη Σαντορίνη. Ήταν εκτελωνιστής, ανταποκριτής Εμπορικής Τραπέζης για 40 χρόνια, εκπρόσωπος του Παπαστράτου, ναυτικός και τουριστικός πράκτορας, έφορος προσκόπων. Είχε επίσης την Ολυμπιακή επί Ωνάση. Διετέλεσε Δήμαρχος και Κοινοτάρχης στα Φηρά επί 26,5 συναπτά έτη μέχρι τη μεταπολίτευση. Παντρεύτηκε την Ευαγγελία Κορωνιού από το Κοντοχώρι και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Χρύσανθο και τη Μαργαρίτα.

Ο Χρύσανθος Καραβίας γεννήθηκε το 1959 στη Σαντορίνη. Είναι ανθυποπλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού και ασχολήθηκε με το ναυτικό πρακτορείο του πατέρα του. Δημιούργησε ένα τουριστικό γραφείο και ένα ξενοδοχείο στο Φηροστεφάνι, τα «Ομηρικά Ποιήματα». Το 2000 ξεκίνησε σταδιακά την επιστροφή στις ρίζες του στην Ιθάκη. Αναπαλαιώνει ένα παλιό ελαιοτριβείο, του οποίου η τελευταία ανακαίνιση ήταν το 1936 και το μετατρέπει σε Μουσείο. Παράλληλα έφτιαξε ένα τυροκομείο. Υπάρχει εκεί ένα μοναδικό πρόβατο που λέγεται ότι είναι από την εποχή του Οδυσσέα και ονομάζεται «κάτσενο» και επειδή έχει σπάνια βότανα φτιάχνει τυριά με βότανα. Τα τυριά ονομάζονται Ithaca’s Poem. Επιπλέον, έχει ελαιοτριβείο και θα παράγει λάδι με φρούτα στη ζύμωση, ενώ ετοιμάζεται να παράγει και μπύρα από κεχρί χωρίς άμυλο, όπως αναφέρει η Οδύσσεια.

Απέκτησε τρία παιδιά, την Αμαλία, τον Εμμανουήλ και την Ανδρομάχη. Η Αμαλία γεννήθηκε το 1989. Σπούδασε κτηνίατρος, ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα και έχει κτηνιατρική κλινική στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα. Ο Εμμανουήλ και η Ανδρομάχη είναι δίδυμα. Γεννήθηκαν το 1990. Ο Εμμανουήλ σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση, το ναυτικό πρακτορείο. Η Ανδρομάχη σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή και έχει αναλάβει το ξενοδοχείο Homeric Poems.