Μενού Κλείσιμο

Μεγαλοχώρι Σαντορίνης

Το Μεγαλοχώρι βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαντορίνης, στην καρδιά του «δρόμου του κρασιού». Φημίζεται για τους αμπελώνες και τα οινοποιεία του που παράγουν διάφορες ποικιλίες σαντορινιού κρασιού, μεταξύ των οποίων και το περίφημο γλυκό κρασί Βισάντο.

Η ύπαρξη του οικισμού χρονολογείται από τις αρχές του 17ου αιώνα. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί ίχνη προϊστορικών οικισμών της Πρωτοκυκλαδικής και Υστεροκυκλαδικής περιόδου.

Είναι ένα γραφικό χωριό με λιθόστρωτα δρομάκια, αρχοντικά με ψηλούς τοίχους, εσωτερικές αυλές και μεγάλες ξύλινες πόρτες, εκκλησίες με μπλε τρούλους, βενετσιάνικα καμπαναριά και μια όμορφη παραδοσιακή πλατεία γεμάτη δέντρα τα οποία προσφέρουν τη σκιά τους στα καφενεία και στα εστιατόρια που την περιβάλλουν. Ανάμεσα στις εκκλησίες του Μεγαλοχωρίου ξεχωρίζει η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου ή Παναγία η Τρανή που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού με το λευκό σκαλιστό καμπαναριό της. Έχει υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, παλιές ρωσικές εικόνες από την Οδησσό και περίτεχνο μεταβυζαντινό «καλενδάριον» με τις 365 μινιατούρες αγίων, μία για κάθε ημέρα του χρόνου.

Ο οικισμός εκτείνεται δυτικά μέχρι την καλντέρα, εκεί όπου ένα μονοπάτι φτάνει μέχρι την Παναγία στην Πλάκα και στην παραλία Θέρμη με τα ιαματικά νερά και το υπόσκαφο εκκλησάκι του Χριστού.

Ξεχωριστό έθιμο είναι ο περίφημος «Λάζαρος», ένα άρμπουρο σε σχήμα ρόμβου, στολισμένο με αλισμαριά και λουλούδια που συμβολίζει την Ανάσταση του Λαζάρου και στήνεται κάθε χρόνο στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο Λάζαρος ξεστολίζεται το Μεγάλο Σάββατο και παραμένει στη θέση του μέχρι της Αναλήψεως.

 

 

 

Φωτό: http://www.santorini-hotels.gr/villages/megalochorivillage.htm (Φωτό: Κλέαρχος Καπουτσής)