Μενού Κλείσιμο

Φηρά Σαντορίνης

Τα Φηρά, η πρωτεύουσα της Σαντορίνης, είναι χτισμένα στη δυτική πλευρά του νησιού, σε υψόμετρο περίπου 250 μέτρων από τη θάλασσα. Απλώνονται στην άκρη του εντυπωσιακού ηφαιστειακού βράχου, ακριβώς απέναντι από το βυθισμένο ηφαίστειο. Είναι ένα τυπικό κυκλαδίτικο χωριό, με κατάλευκα μικρά σπιτάκια, στενά σοκάκια, εκκλησιές με μπλε τρούλους να ξεφυτρώνουν ανάμεσα στα σπιτάκια και υπέροχη θέα στο Ηφαίστειο και το υπόλοιπο νησί.

Τα Φηρά έγιναν πρωτεύουσα του νησιού στα τέλη του 18ου αιώνα, όταν οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την παλιά πρωτεύουσα, τον Σκάρο, εξαιτίας των αλλεπάλληλων σεισμών.

Η κεντρική πλατεία, η πλατεία Θεοτοκόπουλου, όπου φιλοξενούνται οι δημόσιες υπηρεσίες, καφετέριες, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα, πλημμυρίζει από κόσμο κάθε καλοκαίρι. Στα Φηρά υπάρχουν πολλά μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαντορίνης με εκθέματα από την αρχαϊκή έως την ρωμαϊκή περίοδο, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας όπου φυλάσσονται οι «θησαυροί» από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, το Santozeum που φιλοξενεί την έκθεση με τις τοιχογραφίες του προϊστορικού οικισμού και το Μέγαρο Γκύζη που φιλοξενεί μια εκτεταμένη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συλλογή φωτογραφιών που απεικονίζουν τη Σαντορίνη όπως ήταν κάποτε, πριν τον καταστροφικό σεισμό του 1956.

Στην πρωτεύουσα της Σαντορίνης βρίσκονται οι έδρες τόσο της ορθόδοξης όσο και της καθολικής εκκλησίας του νησιού. Η Υπαπαντή του Κυρίου που είναι η Μητρόπολη της Θήρας βρίσκεται στην καλντέρα και χτίστηκε μετά τον σεισμό του 1956, στην θέση της προσεισμικής Παναγιάς του Μπελώνια. Η Μητρόπολη των Καθολικών είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή και, παρά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη το 1956, αναστηλώθηκε.

Μπροστά από τα Φηρά επιπλέει η Νέα Καμένη, το νησάκι του ηφαιστείου που έχει μείνει πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και ήταν κάποτε μέρος των Φηρών.

Κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται στα Φηρά πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ξεχωριστή είναι η παρουσίαση της διαδικασίας της τέλεσης του παραδοσιακού Σαντορινιού γάμου.