Μενού Κλείσιμο

Κοντοχώρι Σαντορίνης

Το Κοντοχώρι βρίσκεται αμέσως μετά την πρωτεύουσα της Σαντορίνης στον δρόμο που οδηγεί προς την Οία. Η γειτνίαση με τα Φηρά που έχει επιτευχθεί σιγά σιγά τον τελευταίο αιώνα κάνει τα δύο χωριά να μοιάζουν σαν ένα, γι’ αυτό και πολλοί θεωρούν το Κοντοχώρι προέκταση των Φηρών.

Στον οικισμό υπάρχουν πολλές εκκλησίες, όπως του Προφήτη Ηλία που χτίστηκε τον 18ο αιώνα από το Καθολικό Τάγμα και εξελίχθηκε σε ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία, ο Άγιος Ελευθέριος, ο Άγιος Ευστάθιος, η Παναγιά του Λαγκαδιού.

Το σημαντικότερο αξιοθέατο του Κοντοχωρίου είναι το Λαογραφικό μουσείο της Σαντορίνης που δημιουργήθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία του Εμμανουήλ Λιγνού, δικηγόρου, δημοσιογράφου και επί πολλά χρόνια διευθυντή της εφημερίδας Θηραϊκά Νέα. Το μουσείο στεγάζεται σε μια σειρά παραδοσιακών υπόσκαφων κτισμάτων της Σαντορίνης και αποτελείται από το παραδοσιακό υπόσκαφο Σαντορινιό Σπίτι του 1861 με αυθεντική επίπλωση και διακόσμηση, τη Σπηλιά – Κάνναβα που είναι  ο χώρος που γινόταν η οινοποίηση του Σαντορινιού σταφυλιού, παραδοσιακά εργαστήρια με τον πλήρη εξοπλισμό τους, καθώς και ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Κωνσταντίνο. Η συλλογή των εκθεμάτων περιλαμβάνει πινακοθήκη με πίνακες σημαντικών καλλιτεχνών και ιστορικό αρχείο με σπάνια έγγραφα, λιθογραφίες, χάρτες, φωτογραφίες και βιβλία με θέμα τη Σαντορίνη.