Μενού Κλείσιμο

Αθουσάκης Ζαχαρίας

Ο Ζαχαρίας Αθουσάκης γεννήθηκε το 1947 στη Βαγιονιά του δήμου Γόρτυνας Κρήτης. Σπούδασε Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ. Είναι ιδρυτής και κύριος μέτοχος των εταιρειών ΤΑΛΩΣ ΑΤΕ, ΙΛΙΑΣ Α.Ε. και ΜΑΖΑ ΑΤΕ, οι οποίες διαγράφουν μια λαμπρή σταδιοδρομία στον χώρο των κατασκευών. Αξιόλογη είναι και η συνδικαλιστική δράση και ενασχόλησή του με τα κοινά. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

 Η οικογένεια Αθουσάκη κατάγεται από το χωριό Βαγιονιά του δήμου Γόρτυνας Κρήτης, αλλά οι ρίζες της είναι από την επαρχία Σφακίων. Ο προπάππους του Ζαχαρία Αθουσάκη, ο Εμμανουήλ, είχε γεννηθεί στο διπλανό χωριό (το 1865), στα Βασιλικά Ανώγεια, όπου κρυβόταν ο πατέρας του Μακρής (υψηλός) Ζαχάρης μαζί με την οικογένειά του, προκειμένου να γλιτώσει από την οργή των Τούρκων. Ήταν ένθερμος πατριώτης και μην αντέχοντας την υποδούλωση του τόπου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπήρξε πρωτεργάτης της Επανάστασης του 1866 στο Ασκύφου Σφακίων με το επώνυμο «Παπαδάκης», επιθυμώντας να πετύχει την απελευθέρωση της πατρίδας του και την ένωσή της με το νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Η ηρωική και άκρως πατριωτική αυτή πράξη του, όμως, δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Απέτυχε και τον οδήγησε να γίνει φυγάς στο βουνό μακριά και γύρω από την πεδιάδα της Μεσσαράς, ενώ άλλοι συναγωνιστές του κατέφυγαν στα κυκλαδίτικα νησιά. Πήρε μαζί του κοντά στην κρυψώνα του και την οικογένειά του για να την προστατεύσει (χωριό Βασιλικά Ανώγεια). Οι Τούρκοι, όμως, ανακάλυψαν το κρησφύγετό του και τον σκότωσαν σε ενέδρα. Μετά τον θάνατο του Μακρή Ζαχάρη, η σύζυγός του Αθούσα μεγάλωσε μόνη της τα δύο παιδιά της, τον Εμμανουήλ και τη Χριστίνα. Συνήθιζαν να τα φωνάζουν «αθουσάκια» και από την παράφραση του βαφτιστικού της ονόματος βγήκε το επίθετο που καθιερώθηκε στην οικογένεια αφού μετεγκαταστάθηκε στο διπλανό χωριό των Βασ. Ανωγείων Βαγιονιά.

Ο παππούς του, ο Ζαχαρίας Αθουσάκης, γεννήθηκε στο χωριό Βαγιονιά του δήμου Γόρτυνας. Ήταν κτηματίας και ασχολούνταν με την παραγωγή λαδιού και σταφίδας, προϊόντα για τα οποία η Κρήτη είναι γνωστή παγκοσμίως. Παντρεύτηκε τη Γεωργία Νεονάκη και απέκτησαν έξι παιδιά, τη Μαρία, τον Στυλιανό, τον Αντώνιο, τον Ευστράτιο, τον Κωνσταντίνο και τον Νικόλαο.

Η γιαγιά Γεωργία Νεονάκη είναι απόγονος (6η γενιά) του Γεωργίου Βλάχου, αργότερα Νεονάκη (ωραίος Νέος), πρώτου αδελφού του Ιωάννη Βλάχου ή «Δασκαλογιάννη», του γνωστού επαναστάτη της Κρήτης (1770) που κρεμάστηκε από τους Τούρκους στη σημερινή πλατεία Δασκαλογιάννη του Ηρακλείου που φέρει το όνομά του.

Ο Στυλιανός Αθουσάκης, ο πατέρας του Ζαχαρία, γεννήθηκε το 1916 και εκείνος στο χωριό Βαγιονιά. Τελείωσε το δημοτικό στη γενέτειρά του ενώ το γυμνάσιο στην Πόμπια. Αν και οι καιροί ήταν εξαιρετικά χαλεποί και η ανέχεια αποτελούσε το βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας, καθιστώντας την επιβίωση αρκετά κοπιαστική και επίπονη υπόθεση, εκείνος κατόρθωσε να αποκτήσει μια εξαιρετικά αξιόλογη για την εποχή μόρφωση, προνόμιο λίγων. Λόγω της μόρφωσής του, εργάστηκε ως γραμματέας στην κοινότητα Βαγιονιάς, όπου εκτελούσε τα καθήκοντά του για 30 χρόνια. Παράλληλα, ως κτηματίας ασχολήθηκε και με αγροτικές καλλιέργειες, καθώς παρήγαγε λάδι και σταφίδα, από τα οποία προέρχονταν και τα κυριότερα εισοδήματά του. Σκοτώθηκε το 1981 σε τροχαίο. Παντρεύτηκε τη Σοφία Μακρυγιαννάκη και απέκτησαν δύο παιδιά, την Ειρήνη, που είναι φιλόλογος και τον Ζαχαρία.

Η Σοφία, η μητέρα του Ζαχαρία, καταγόταν από τον οικισμό Λούκια του Δήμου Γόρτυνας, που ήταν ο γενέθλιος τόπος του πατέρα της Γεώργιου Μακρυγιαννάκη. Ο πατέρας της ασχολούνταν με το εμπόριο και διατηρούσε ένα παντοπωλείο άρτια εξοπλισμένο με όλα τα είδη που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από όλη την περιοχή. Είχε παντρευτεί την Ειρήνη Σκανδαλάκη από τα Βασιλικά Ανώγεια του Δήμου Γόρτυνας και είχαν αποκτήσει τρία παιδιά: τη Σοφία, τη Μαρία και τον Εμμανουήλ.

Ο Ζαχαρίας Αθουσάκης γεννήθηκε το 1947 στη Βαγιονιά. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια σε αρκετά δύσκολες εποχές, καθώς η Ελλάδα προσπαθούσε να επουλώσει τα τραύματα που της είχε προξενήσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εμφύλιος που ακολούθησε αμέσως μετά. Ο ελληνικός λαός αγωνιζόταν σθεναρά ενάντια στη φτώχεια και προσπαθούσε να ορθοποδήσει και μαζί με τη χώρα να μπει σε μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο ίδιος κατόρθωσε να ολοκληρώσει τον κύκλο της βασικής εκπαίδευσης με μεγάλη, μάλιστα, επιτυχία, καθώς ήταν πάντα πρώτος μαθητής και λόγω των εξαιρετικών του επιδόσεων ήταν ο σημαιοφόρος του σχολείου του. Τελείωσε το δημοτικό στη γενέτειρά του, τις δυο πρώτες τάξεις του γυμνασίου στην Πόμπια και τις τέσσερις επόμενες στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Ηρακλείου. Η σχολική του μόρφωση ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το ακαδημαϊκό σύστημα του Παπανούτσου που εφαρμοζόταν τότε στα σχολεία. Επιθυμώντας να συνεχίσει και να αποκτήσει ευρύτερες και βαθύτερες γνώσεις, αφού τον χαρακτήριζε εξαιρετική ευφυΐα και δίψα για μόρφωση, έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις και εισήχθη το 1965 στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη Σχολή Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, από όπου αποφοίτησε το 1970. Κατά τα έτη 1970-1973 υπηρέτησε τη θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία ως Σμηνίας Ηλεκτρολόγος Αεροσκαφών Τ33.

Αμέσως μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του δουλεύοντας ως μελετητής διπλωματούχος Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με ειδίκευση στην ψύξη και στον κλιματισμό. Επιθυμώντας να επεκτείνει και να αναβαθμίσει τη δουλειά του, πήρε το 1974 το κατάλληλο εργοληπτικό πτυχίο από το ΥΠΕΧΩΔΕ, που του έδινε τη δυνατότητα ανάληψης και κατασκευής δημοσίων έργων, αντικείμενο με το οποίο ασχολείται μέχρι σήμερα.

Το 1988 ίδρυσε την τεχνική εταιρεία ΤΑΛΩΣ ΑΤΕ κατέχοντας πτυχίο Ζ΄ τάξης για κατασκευή δημοσίων έργων όλων των κατηγοριών. Επικουρούμενος από το έμφυτο επιχειρηματικό πνεύμα με το οποίο είναι προικισμένος, την οξυδέρκεια και την άριστη επιστημονική του κατάρτιση, η επιχείρησή του είχε ανοδική πορεία και σημείωσε πολλές επιτυχίες στον χώρο που κινείται. Λόγω αυτής της προόδου, το 1996 εξαγοράστηκε η εταιρεία ΙΛΙΑΣ Α.Ε., που διέθετε πτυχίο ΣΤ΄ τάξης και το 2002 ίδρυσε την τεχνική εταιρεία με την επωνυμία ΜΑΖΑ ΑΤΕ και πτυχίο 3ης τάξης σε όλες τις κατηγορίες έργων.

Μέσα από αυτές τις τρεις επιχειρήσεις και το άριστα εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό που τις στελεχώνει, έχουν εκτελεστεί και συνεχίζονται να εκτελούνται μεγάλα δημόσια έργα σε όλη την Ελλάδα. Ο δραστήριος και δημιουργικός χαρακτήρας του Ζαχαρία Αθουσάκη οδηγεί και τις τρεις εταιρείες με σταθερά βήματα στον δρόμο της επιτυχίας, ενώ ο ίδιος διαγράφει μια λαμπρή σταδιοδρομία στον χώρο των κατασκευών. Και οι τρεις έχουν μια υγιή και υπολογίσιμη παρουσία στον χώρο τους και εμφανίζουν διαρκώς αναπτυξιακό ρυθμό. Η ΤΑΛΩΣ ΑΤΕ, η ΙΛΙΑΣ Α.Ε. και η ΜΑΖΑ ΑΤΕ στις οποίες είναι ιδρυτής και κύριος μέτοχος, απασχολούν κατά μέσο όρο 20 διπλωματούχους Μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων και 100 άτομα εργατοτεχνικό προσωπικό, ανάλογα με τα εκτελούμενα έργα ανά περίοδο.

Εν έτη 2018, η ΤΑΛΩΣ ΑΤΕ απορρόφησε τις άλλες δύο, με σκοπό την απόκτηση μεγαλύτερου εργοληπτικού πτυχίου.

Παράλληλα με την επιτυχημένη επαγγελματική του πορεία παρουσιάζει και μια εξίσου αξιόλογη συνδικαλιστική δράση, καθώς οι κοινωνικές ανησυχίες και ευαισθησίες που τον διακατέχουν τον ώθησαν στην ενασχόληση με τα κοινά. Έτσι: α) Από το 1980 μέχρι το 2014 έχει καταλάβει τα αξιώματα του Προέδρου, του Γενικού Γραμματέα, του μέλους της Διοίκησης και του μέλους της Αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ένωσης Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΗΕΔΕ). β) Έχει εκλεχθεί για επτά (7) τριετίες μέλος της κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (1984 έως 2013), γ) Από το 2006 είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), για την περίοδο 2009-2014 διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, από τον Μάρτιο του 2014 έως το 2019 διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου και σήμερα (2021) μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΤΕ, εκλεγόμενος πάντα πρώτος σε ψήφους. δ) Κατά καιρούς υπήρξε μέλος διαφόρων επιτροπών του ΥΠΕΧΩΔΕ ως εκπρόσωπος των εργοληπτικών οργανώσεων (Επιτροπή Διαπίστωσης τιμών Δημοσίων Έργων, ΜΕΕΠ κλπ.)

Το 1979 παντρεύτηκε την Αρχιτέκτονα-Μηχανικό Μαρία Χατζάκη, η οποία εργάστηκε για 17 χρόνια στη Διεύθυνση Πολεοδομίας Ηρακλείου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Αργότερα απασχολήθηκε στις εταιρείες του συζύγου της ως Μηχανικός. Από τον γάμο τους απέκτησαν δύο παιδιά, τον Στυλιανό και την Ελεονώρα.

Ο Στυλιανός είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Η Ελεονώρα είναι πτυχιούχος της Σχολής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κατέχει μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάσθηκε στο ΙΤΕ Ηρακλείου ως ερευνήτρια για δύο χρόνια. Έκτοτε, εργάζεται στην εταιρεία ΤΑΛΩΣ ΑΤΕ.