Μενού Κλείσιμο

Λούκια Ηρακλείου Κρήτης

Τα Λούκια (ή η Λούκια) είναι χωριό του Ηρακλείου χτισμένο σε υψόμετρο 360 μέτρων στους βόρειους πρόποδες των Αστερουσίων Ορέων. Αποτελείται από δύο οικισμούς, τον νέο και τον παλιό με παραδοσιακά, αλλά ερειπωμένα στην πλειοψηφία τους σπίτια. Απέχει 47 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου και υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Γορτύνης. Σήμερα, έχει περίπου 150 μόνιμους κατοίκους.

Η παλιότερη αναφορά στα Λούκια προέρχεται από έγγραφο του 1368 όπου αναγράφεται ως Luchia. To 1577 o Φραντσέσκο Μπαρότσι αναφέρει το χωριό ως Lucchia υπαγόμενο στην επαρχία Μονοφατσίου. Στην ενετική απογραφή του 1583 καταγράφεται από τον Καστροφύλακα ως Luchia με 57 κατοίκους, ενώ στην οθωμανική απογραφή του 1671 αναφέρεται ως Luka έχοντας 16 χαράτσια. Το 1834 οι Αιγύπτιοι απογραφείς το αναφέρουν ως Lukia με 8 χριστιανικές οικογένειες και λίγα χρόνια αργότερα, το 1881, υπάγονταν στον δήμο Χάρακα έχοντας αμιγώς χριστιανικό πληθυσμό που αποτελούνταν από 84 κατοίκους.

Στο χωριό βρίσκονται οι εκκλησίες του Αγίου Νικήτα και του Αγίου Λουκιανού, καθώς και οι ναοί του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής που είναι χτισμένες στο βουνό.

Στα Λούκια δραστηριοποιείται πολιτιστικός επιμορφωτικός σύλλογος που διοργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ στα σχέδιά του είναι η δημιουργία λαογραφικού μουσείου.

Φωτό: https://www.facebook.com/groups/141144306608 Η φωνή της Λούκιας (Πολιτιστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Λούκιας) (φωτό από Nikitas Arfanakis)