Μενού Κλείσιμο

Ζέλλιου-Μαστοροκώστα Ερατώ

Η Ζέλλιου-Μαστοροκώστα Ερατώ κατάγεται από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.. Έχει ασχοληθεί με την συγγραφή βιβλίων. Είναι έγγαμη, μητέρα και γιαγιά.         

Η Ερατώ Ζέλλιου – Μαστοροκώστα είναι κόρη του Δημητρίου Ζέλλιου και της Δωροθέας. Οι ρίζες της οικογένειας είναι από την Χαλκιδική. Το επώνυμο Ζέλλιος πρέπει να προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη ζέλλω (βάλλω) ή, όπως έλεγαν οι πρόγονοί της, από το λουλούδι ζέλιον, το οποίο η οικογένεια είχε φυτεμένο στον κήπο της κατά την τουρκοκρατία, για να θυμούνται τον Μ. Αλέξανδρο, διότι το ποτό, το οποίο έκαναν από αυτό το λουλούδι, το έπιναν οι άνδρες του από την Θράκη, για να αυξάνονται οι δυνάμεις τους και να είναι καλύτεροι πολεμιστές. Και έχει γραφεί το επώνυμο με 2λ από άγνοια του μετά την απελευθέρωση κοινοτικού υπαλλήλου ή από τη συνήθεια, που υπήρχε, τα επώνυμα να είναι μακρόσυρτα.

Ο παππούς της βιογραφουμένης Ζέλλιος Γεώργιος (1876-1964) γεννήθηκε στον Ταξιάρχη και ήταν γεωργός και ξυλοκόπος. Στον Μακεδονικό αγώνα είχε ορκισθεί να αγωνισθεί για την πατρίδα και μετέφερε όπλα, τα οποία έστελναν από την ελεύθερη Ελλάδα στην Ολυμπιάδα και σε άλλα παράλια της Χαλκιδικής, στην Θεσσαλονίκη, για να δοθούν στα κέντρα αντιστάσεως των Ελλήνων. Παντρεύθηκε την Άννα, η οποία ήταν από το ίδιο χωριό και ο παππούς της, Γεροχρήστος, το 1821, μετά την αποτυχία της επαναστάσεως του Εμμανουήλ Παπά, επελέγη από τους κατοίκους της Χαλκιδικής ως ο καταλληλότερος για να κάνει τις συμφωνίες με τους Τούρκους, για να μην καταστρέψουν τελείως τη Χαλκιδική. Με την Άννα απέκτησαν 4 παιδιά, την Λεμονιά, την Γερακίνα, τον Παραδείση και τον Δημήτριο.                               

Ο πατέρας της βιογραφουμένης Δημήτριος (1913-2007) γεννήθηκε στον Ταξιάρχη. Αφού τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού και το γυμνάσιο Πολυγύρου, εισήχθη στο Διδασκαλείο Θεσσαλονίκης και όταν τελείωσε, αφού υπηρέτησε τη θητεία του στον στρατό ως έφεδρος αξιωματικός, διορίσθηκε δάσκαλος. Ως αξιωματικός πολέμησε και στον πόλεμο του 1940 και έως το τέλος του εμφυλίου πολέμου τον καλούσαν συνεχώς στο στρατό και συνολικώς υπηρέτησε 8 χρόνια. Για όλη την προσφορά του στην πατρίδα του έδωσαν γύρω στο 1970 το βαθμό του συνταγματάρχη. Ως δάσκαλος και σχεδόν όλα τα χρόνια διευθυντής υπηρέτησε στα Φλογητά, Γερακινή, Ν. Μουδανιά, Πορταριά και στην Θεσσαλονίκη. Παντρεύτηκε τη Δωροθέα Παπαϊωάννου, η οποία γεννήθηκε το 1914 στον Ταξιάρχη από τον Δημήτριο και την Ευθυμία.                                 

Ο παππούς της βιογραφουμένης Δημήτριος (1867-1951) γεννήθηκε στον Ταξιάρχη. Σπούδασε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης και ως δάσκαλος- διευθυντής υπηρέτησε σε  σχολεία της Χαλκιδικής και μετά την απελευθέρωση της Χαλκιδικής από τον τουρκικό ζυγό το 1912 ήταν ο πρώτος επιθεωρητής Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως. Βοήθησε και αυτός στον Μακεδονικό αγώνα ως πράκτορας. Παντρεύτηκε την Ευθυμία από το ίδιο χωριό και απέκτησαν 10 παιδιά. Τα 2 πέθαναν λίγους μήνες μετά τη γέννησή τους και ο Ιωάννης όταν ήταν φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα άλλα παιδιά ήταν ο Μιλτιάδης, η Μαρία, η Δωροθέα, μητέρα της βιογραφουμένης, η Φαίδρα, η Ανέτα, η Αναστασία, η Σαλώμη. Έδιναν συνήθως αρχαία ονόματα. Η  Ανέτα και η Σαλώμη ήταν δασκάλες.    Ο Δημήτριος με τη Δωροθέα, οι γονείς της βιογραφουμένης, απέκτησαν 2 παιδιά, την Ερατώ και τον Γεώργιο. Ο Γεώργιος γεννήθηκε το 1946 και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι ιατρός, μαιευτήρας-γυναικολόγος και είναι παντρεμένος με την Ανθούλα Παλαιολόγου, η οποία είναι φαρμακοποιός.. Έχουν αποκτήσει 2 παιδιά, την Δωροθέα και τον Δημήτριο.

Η Ερατώ Ζέλλιου-Μαστοροκώστα τελείωσε το 5ο γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.. Είναι αριστούχος διδάκτωρ της ίδιας Σχολής, έκανε και άλλες μετεκπαιδεύσεις και έρευνες σε αρχεία και βιβλιοθήκες της Ελλάδος και του εξωτερικού. Διετέλεσε διευθύντρια λυκείων και προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως και συμμετείχε σε επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας. Ως αντιπρόεδρος από το 1989 της Ι.Λ.Ε.Χ. και μέλος άλλων επιστημονικών εταιρειών, έχει διοργανώσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, την Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και άλλους επιστημονικούς (Ακαδημία Αθηνών, Διεθνές Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής CIAV/ICOMOS κλπ), πολιτικούς και πολιτιστικούς φορείς πολλά πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, στα περισσότερα από τα όποια συμμετείχε με ανακοινώσεις. Έχει γράψει 17 βιβλία, έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά περισσότερες από 50 μελέτες και πολλές βιβλιοκρισίες, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της Ελλάδος και της Κύπρου περισσότερα από 300 άρθρα και από το 1985 είναι υπεύθυνη του περιοδικού Χρονικά της Χαλκιδικής, το οποίο τιμήθηκε δύο φορές από την Ακαδημία Αθηνών. Από το 2001 παρουσιάζει την εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή της τηλεοράσεως 4Ε Θεσσαλονίκης «Αναδιφήσεις στην ιστορία και τον πολιτισμό», αλλά έχει κάνει πολλές εκπομπές και σε άλλους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Για όλη αυτή τη δράση της έλαβε διάφορες τιμητικές διακρίσεις και την έχει βιογραφήσει και βιβλιογραφήσει η Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της νεοελληνικής λογοτεχνίας (Χάρη Πάτση. τόμ. 12ος, σ. 256-262 και τόμ. 26ος, σ. 87-89), το Λεξικό της ελληνικής διανόησης (τόμ. 2ος, σ. 88-89),  το βιβλίο Επιφανείς προσωπικότητες (σ. 37-38. 192), Ελλάδα 21ος αιώνας. Μακεδονία: Προσωπικότητες Ελληνισμού (Κέντρο Οικουμενικού Ελληνισμού, τομ. 2ος, σελ. 153-154) και το Λεξικό του Κέντρου Οικουμενικού Ελληνισμού.

Τα βιβλία:

  1. Η Χερσόνησος της Χαλκιδικής κατά τους προϊστορικούς χρόνους, Θεσσαλονίκη, Μ. Τριανταφύλλου, 1982.
  2. Προϊστορικοί θησαυροί της Χαλκιδικής χερσονήσου, Θεσσαλονίκη, Μ. Τριανταφύλλου, 1984.
  3. Ο ποιητής Σαράντος Παυλέας και το έργο του (1939-1988), Θεσσαλονίκη 1991, Α.Π.Θ., Διδακτορική διατριβή.
  4. Γ.Θ. Βαφόπουλος, Θεσσαλονίκη, Μαίανδρος, 1992.
  5. Η Κασσάνδρα στην επανάσταση του 1821, Θεσσαλονίκη, Μ. Τριανταφύλλου, 1992.
  6. Η ποιήτρια Ρωξάνη Παυλέα, Θεσσαλονίκη, Μαίανδρος, έκδ. 1η 1992, 2η 1995.
  7. Μια προσέγγιση στην κατοικία της Β. Χαλκιδικής κατά τον 19ο αι.. Αρχοντικό Κότσιανου στον Πολύγυρο. Θεσσαλονίκη, Μαίανδρος, 1992.
  8. Γ.Θ. Βαφόπουλος, ο ποιητής της Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη, Παρατηρητής, 1993.
  9. Η Χαλκιδική και ο Γ.Θ. Βαφόπουλος, Θεσσαλονίκη, Μαίανδρος, 1994.
  10. Ταξιάρχης Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκη, Μαίανδρος, 1994.
  11. Χαλκιδική: Επαναστάσεις κατά την τουρκοκρατία-Μακεδονικός Αγώνας, Θεσσαλονίκη, Μαίανδρος, 1996.
  12. Η ιστορία της Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκη, Σχήμα και Χρώμα, 1998. (Συνεργάσθηκαν Παππά Μ., Σισμανίδης Κ., Παπάγγελος Ί.). Έκδοση της Νομαρχίας Χαλκιδικής.
  13.  Η Παιδεία κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Θεσσαλονίκη, Μαίανδρος, 1998.
  14. Σαράντος Παυλέας: Ό υπαρξιακός ποιητής με τον ωκεάνιο στίχο, Θεσσαλονίκη, Μαίανδρος, 2000.
  15.  Ή ιστορική αλήθεια για τα Σκόπια, Θεσσαλονίκη, Μέλισσα, εκδ. 1η 2007, 2η 2008.
  16. 16. Ή λογοτεχνία της Μακεδονίας από την άλωση της Θεσσαλονίκης (1430) έως το 1980, Θεσσαλονίκη, Μέλισσα, 2011.
  17. Η Παιδεία από αρχαιοτάτων χρόνων έως το 2000, Θεσσαλονίκη, Μέλισσα, 2016.

Σε προσωπικό επίπεδο, η βιογραφουμένη παντρεύτηκε τον Αστέριο Μαστοροκώστα. Ο σύζυγος της βιογραφουμένης γεννήθηκε στην Πορταριά Χαλκιδικής από τον Κωνσταντίνο και την Καλλιόπη Μαστοροκώστα. Τελείωσε το Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. και εργάσθηκε ως καθηγητής και λυκειάρχης στην περιοχή Σερρών και Θεσσαλονίκης και μετά έγινε σχολικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Απέκτησαν 2 παιδιά, τον Κωνσταντίνο και τον Πάρι, οι οποίοι είναι διπλωματούχοι και αριστούχοι διδάκτορες μηχανικοί του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. Ο Κωνσταντίνος είναι υπεύθυνος έρευνας της εταιρείας βαρέων οχημάτων VOLVO στη Σουηδία. Είναι παντρεμένος με την Αικατερίνη Βαρσαμίδου, η οποία είναι απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ. και ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδος στην κολύμβηση. Απέκτησαν 4 παιδιά, τον Αστέριο, τον Αθανάσιο, την Ερατώ και τον Αντίγονο. Ο Πάρις εισήχθη πρώτος στην Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. και σπούδασε με υποτροφία. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αλλά έχει διδάξει και σε άλλα πανεπιστήμια. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 80 επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά παγκοσμίου κύρους και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Είναι παντρεμένος με την Γεωργία Μόσχου, η οποία είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και εργάζεται ως καθηγήτρια στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχουν αποκτήσει 2 παιδιά, τον Αστέριο και την Ιωάννα-Ραφαέλα.