Μενού Κλείσιμο

Φλογητά Χαλκιδικής

Τα Φλογητά Νέα Φλογητά) είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της δυτικής ακτής της Χαλκιδικής, χτισμένο αμφιθεατρικά και με θέα τον Θερμαϊκό. Απέχει 52 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 6 χιλιόμετρα από τα Νέα Μουδανιά και χάρη στη μοναδική του παραλία υποδέχεται πολλούς παραθεριστές κάθε καλοκαίρι.

Η ιστορία των Φλογητών ξεκινάει το 1923 όταν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή πρόσφυγες από τα Φλογητά ή Φλοϊτά (σημερινή ονομασία Suvermez) από την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας συγκεντρώθηκαν και ίδρυσαν τα Νέα Φλογητά.

Η οργανωμένη αμμώδης παραλία του οικισμού είναι στολισμένη με εκατοντάδες φοινικόδεντρα και η θάλασσα έχει καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά. Στην παραλία υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες, μπαράκια και ταβερνάκια.

Οι κυριότερες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία και ο τουρισμός.

Αξιοθέατο των Φλογητών είναι το το «Ρωσικό» Μετόχι που αποτελείται από βυζαντινά κτίσματα  της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονα που χρονολογούνται από το 1884. Το κτιριακό συγκρότημα  στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο λειτούργησε ως νοσοκομείο και σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο με την ονομασία Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού Χαλκιδικής «Ιουστινιανός».

 

 

 

Φωτό: http://travelguide.halkidikibooking.gr/listing/νέα-φλογητά/