Μενού Κλείσιμο

Πορταριά Χαλκιδικής

H Πορταριά είναι πεδινό χωριό της Χαλκιδικής, χτισμένος σε υψόμετρο 50 μέτρων. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Νέας Προποντίδας και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 1.202 κατοίκους. Η κύρια ενασχόληση των κατοίκων της είναι η καλλιέργεια της βερικοκιάς, καθώς φημίζεται για τα υπερπρώιμα «βερίκοκα Πορταριάς», τα οποία εξάγονται και στο εξωτερικό. Επίσης σε μεγάλη κλίμακα καλλιεργείται η ελιά και κυρίως η ποικιλία Χαλκιδικής που είναι πράσινη βρώσιμη.

Στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα το χωριό ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη Σπάρτωλος. Κοντά στο χωριό έχουν επισημανθεί ίχνη δυο ρωμαϊκών οικισμών, οι οποίοι ταυτίζονται ίσως με τα αρχαία πολίσματα Αιόλειο και Πλεύμη. Η ονομασία της Πορταριάς οφείλεται πιθανότατα στη μεγάλη πόρτα που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του χωριού και αρχικά ονομαζόταν Πορτάρα. Ο οικισμός κατοικούνταν αδιάκοπα σε όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, ενώ διοικητικά υπαγόταν στο ναχιγιέ της Καλαμαριάς. Κατά την επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι της Πορταριάς είχαν σημαντική προσφορά στον αγώνα.

Το 1922, που άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτοι οικισμοί προσφύγων (Καργί Λιμάνι, Νέα Ποτίδαια, Καρκάρα), ανήκαν διοικητικά στην Πορταριά μέχρι το 1925 που διαχωρίστηκαν.

Προστάτης του χωριού είναι ο Άγιος Αθανάσιος Αθωνίτης, εκκλησία που χτίστηκε στην είσοδο του χωριού σε ένα πευκόφυτο αλσύλλιο. Προς τιμήν του τελούνται κάθε χρόνο στις αρχές Μαΐου οι αθλητικές εκδηλώσεις «Αγιοθανάσια», στις οποίες μετέχουν αθλητές και αθλήτριες από όλη τη Χαλκιδική. Η Πορταριά πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, οπότε εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, ο ιερός ναός που φιλοξενεί την εικόνα της Παναγίας και χρονολογείται από το 1840. Η εικόνα περιφέρεται σε λιτανεία, γύρω από το χωριό στις 14 Αυγούστου.

Μια ιδιαίτερη γιορτή είναι η αναβίωση του πατροπαράδοτου εθίμου της τσιγαρίδας που γίνεται κάθε χρόνο μετά τα Χριστούγεννα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πορταριάς. Η γιορτή της τσιγαρίδας αφορά το τσιγάρισμα του χοιρινού κρέατος μαζί με το λίπος του, την παραδοσιακή μέθοδο που χρησιμοποιούσαν οι οικογένειες για τη διατήρηση του κρέατος κατά τη χειμερινή περίοδο. Σε κάθε γειτονιά οι οικογένειες άναβαν μεγάλες φωτιές, τοποθετούσαν το καζάνι με το χοιρινό και το μαγείρεμα ολοκληρωνόταν μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα. Σήμερα, το έθιμο αναβιώνει και η γιορτή της τσιγαρίδας συνοδεύεται από εκλεκτά χοιρινά εδέσματα και άφθονο κρασί, μουσική και χορό.

 

 

 

Φωτό: http://travelguide.halkidikibooking.gr/listing/πορταριά/