Μενού Κλείσιμο

Ζαγγανάς Χρήστος

O Χρήστος Ζαγγανάς γεννήθηκε στην Πάτρα, το 1956. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Άσκησε για 40 χρόνια μάχιμη δικηγορία στην Πάτρα μεχρι το 2017, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Α.Η.Ε.Ρ.Α.» του Τμήματος 25 Αγίου Ανδρέα Πατρών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.

Οι ρίζες του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, βρίσκονται στη Ορεινή Ναυπακτία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του βιογραφούμενου, το επώνυμο Ζαγγανάς υποδηλώνει τον ανοιχτόκαρδο άνθρωπο που έχει αγάπη προς τη διασκέδαση. Ο βιογραφούμενος είναι τρισέγγονο του οπλαρχηγού και αγωνιστή του 1821 Ανδρέα Ζαγγανά, με καταγωγή από το Λιδωρίκι Φωκίδας. Πριν την επανάσταση ήταν κλεφταρματολός στο σώμα του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Στη συνέχεια πολέμησε υπό τον Αθανάσιο Διάκο στη Λιβαδιά και στην Αλαμάνα, όπου και τραυματίστηκε βαριά. Πήρε επίσης μέρος στην μάχη της Άμπλιανης, ενώ το 1826 πολεμώντας στην Ακρόπολη τραυματίστηκε ξανά ο ίδιος και σκοτώθηκε ο αδελφός του. Επί Όθωνος υπηρέτησε σε οικονομική υπηρεσία του κράτους. Πέθανε το 1856.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά του πατέρα του, ονομαζόταν Κωνσταντίνος Ζαγγανάς και γεννήθηκε το 1894 στην Ελευθεριανή της Ορεινής Ναυπακτίας. Ο Κωνσταντίνος Ζαγγανάς ήταν σιδεράς στο επάγγελμα και έλαβε μέρος στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας (1920-22). Παντρεύτηκε την Τασούλα Σκουφή, με καταγωγή από τον Κάτω Πλάτανο Ναυπακτίας. Το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του τρία παιδιά. Τον Ιωάννη, πατέρα του βιογραφούμενου, την Μαργαρίτα και την Βασιλική. Ο Κωνσταντίνος Ζαγγανάς ήταν λεβεντάνθρωπος και συνήθιζε να λέει στους συγχωριανούς του με καμάρι πως είχε σκοτώσει πολλούς Τούρκους, όπως αναφέρει ο βιογραφούμενος. Πέθανε το 1966.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου, Ιωάννης Ζαγγανάς, γεννήθηκε το 1920 στον Κάτω Πλάτανο Ναυπακτίας. Την περίοδο Νοέμβριος 1944 έως 1945 άσκησε καθήκοντα Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Βονόρτας-Κάτω Πλατάνου Ναυπακτίας. Μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς μετοίκησε στην Πάτρα, όπου διορίστηκε στον ΟΤΕ και υπηρέτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1977. Έλαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο (1944-46) και τραυματίστηκε στο όρος Γράμμος από βλήμα όλμου, πολεμώντας ως λοκατζής, γεγονός που τον κατέστησε ανάπηρο πολέμου (με ποσοστό αναπηρίας 10% συνταξιοδοτήθηκε από Γ.Λ.Κ., διότι έφερε τυφλό τραύμα κνήμης, κάταγμα οστού περόνης). Την ίδια περίοδο προήχθη επ’ ανδραγαθία στο βαθμό του επιλοχία, διότι στις 22 Ιανουαρίου του 1949, σε σημαντική μάχη στον Άγιο Βασίλειο Κυνουρίας επέδειξε θάρρος, ψυχραιμία και αυταπάρνηση, ως ομαδάρχης στη σχετική μάχη. Για την πράξη του τιμήθηκε με τον Πολεμικό Σταυρό Γ’ τάξης από το Ελληνικό Κράτος.

Ο Ιωάννης Ζαγγανάς παντρεύτηκε την Ελένη Λιακοπούλου και από τον γάμο τους απέκτησαν δύο παιδιά. Την Μαρία και τον βιογραφούμενο Χρήστο.

Ο Ιωάννης Ζαγγανάς έφυγε από τη ζωή το 1986.

Η Μαρία Ζαγγανά γεννήθηκε το 1955, υπηρέτησε ως υπάλληλος στον ΟΤΕ, αλλά δυστυχώς έφυγε από τη ζωή σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1991.

Ο παππούς του βιογραφούμενου, από την πλευρά της μητέρας του, ονομαζόταν Τρύφωνας Λιακόπουλος και καταγόταν από την Παναγιά Αρκαδίας (Ζέρζοβα). Παντρεύτηκε την Αθανασία Σιέμπου, με καταγωγή από τη Σύρνα (Γορτυνία) του νομού Αρκαδίας. Το ζευγάρι απέκτησε από τον γάμο του τέσσερα παιδιά. Την Ελένη, μητέρα του βιογραφούμενου, τον Μιχάλη, την Ευσταθία και την Μαρία.

Ο βιογραφούμενος, Χρήστος Ζαγγανάς, γεννήθηκε το 1956 στην Πάτρα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια, έκανε την πρακτική δικηγορική  του άσκηση στην Πάτρα. Από το 1981 μέχρι και τη συνταξιοδότησή του το 2017 άσκησε μάχιμη δικηγορία στην Πάτρα, ασχολούμενος, κυρίως,  με το Αστικό και Εμπορικό Δίκαιο και σε μικρότερο ποσοστό με ποινικές υποθέσεις.

Ο Χρήστος Ζαγγανάς παντρεύτηκε με την Βασιλική Κονόρτα, γεννηθείσα στην Πάτρα αλλά  με καταγωγή από την πλευρά του πατέρα της από την Σινώπη του Εύξεινου Πόντου. Το ζευγάρι απέκτησε δύο κόρες, την Ελένη και την Κωνσταντίνα. Η Βασιλική Κονόρτα είναι σήμερα συνταξιούχος υπάλληλος του Πρωτοδικείου Πατρών.

Η Ελένη Ζαγγανά γεννήθηκε το 1985. Είναι πτυχιούχος Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πολυτεχνείου Πατρών. Παντρεύτηκε με τον Κωνσταντίνο Κανελλόπουλο και το ζευγάρι απέκτησε 2 κόρες, τη Νεφέλη και τη Μυρτώ Κανελλοπούλου (εγγόνια του βιογραφούμενου). Σήμερα ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως στέλεχος εταιρειών πληροφορικής με ειδικότητα μηχανικός λογισμικού.

Η Κωνσταντίνα Ζαγγανά γεννήθηκε το 1987. Είναι πτυχιούχος Νηπιαγωγός του Πανεπιστημίου Πατρών. Σήμερα ζει και εργάζεται ως νηπιαγωγός στο Μόναχο της Γερμανίας.