Μενού Κλείσιμο

Kάτω Πλάτανος Αιτωλοακαρνανίας

Ο Κάτω Πλάτανος είναι ένας μικρός ορεινός οικισμός που βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του όρους Αλωνάκι σε υψόμετρο 720 μέτρων. Απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από τον Πλάτανο και 47 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο. Οι λιγοστοί του κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το χωριό είναι χτισμένο σε κατωφερές έδαφος και αποτελείται από έξι συνεχή τμήματα, από τα οποία μόνο το τελευταίο βρίσκεται σε επίπεδο έδαφος.

Η προηγούμενη ονομασία του οικισμού ήταν Βονώρτα αλλά ακόμη παλιότερα ονομαζόταν Μηλιά γιατί ήταν χτισμένος στη θέση Μηλιά, όπου σήμερα βρίσκονται κτήματα των κατοίκων του Πλατάνου και του Κάτω Πλάτανου. Κατά τη βυζαντινή εποχή είχε περισσότερο πληθυσμό από τον γειτονικό Πλάτανο. Ανήκε στον Δήμο Προσχίου και κατοικούνταν από πενήντα τρεις οικογένειες. Πήρε την τελική ονομασία Κάτω Πλάτανος κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας γύρω στα 1650.

Ενοριακός ναός του Κάτω Πλάτανου είναι η Αγία Παρασκευή, χτισμένη το 1880, ενώ έχει αρκετά ξωκλήσια και κάποιους ερειπωμένους ναούς. Στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής γίνεται μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική που συγκεντρώνει εκτός από τους ντόπιους και κόσμο από τη γύρω περιοχή.