Μενού Κλείσιμο

Τζοβάνης Παναγιώτης

 

Ο Παναγιώτης Τζοβάνης, του Αργύρη και της Χρυσούλας, γεννήθηκε στο χωριό Βρονταμά Λακωνίας το 1945. Εργάστηκε ως τεχνικός δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος της Δ.Ε.Η. έως τη συνταξιοδότησή του. Είναι έγγαμος και πατέρας μίας κόρης.

 

Τα ονόματα των οικογενειών Τζοβάνη και Δρεπανιά παρουσιάζονται στον χώρο της Κυνουρίας πριν το 1760. Κυνηγημένοι από τους Τούρκους, βρίσκουν καταφύγιο στο βουνό του Πάρνωνα και κατοικούν στο χωριό Κοσμά Κυνουρίας, όπου ασχολούνται με το εμπόριο και τη γεωργία και αποκτούν οικονομική δύναμη. Δίνουν το παρόν σε όλους τους αγώνες της Ελλάδος και το 1821, κατά την Ελληνική Επανάσταση, ο Παναγιώτης Δρεπανιάς (προπάππους της μητέρας του βιογραφούμενου) σκοτώνεται στη μάχη στα Δερβενάκια.

Η κοινή πορεία των δύο οικογενειών Τζοβάνη-Δρεπανιά στο χωριό Κοσμά Κυνουρίας τις φέρει σε γάμο. Ο παππούς του βιογραφούμενου, Παναγιώτης Δρεπανιάς, παντρεύεται -δεύτερος γάμος του- τη Σταμάτα Τζοβάνη και αποκτούν οκτώ παιδιά, μεταξύ των οποίων και τη Χρυσούλα Δρεπανιά, μητέρα του βιογραφούμενου.

Ο Δημήτριος Τζοβάνης, παππούς του βιογραφούμενου και η Ελένη Σκουφάκη παντρεύονται και αποκτούν τέσσερα παιδιά, τον Παναγιώτη, τον Μανώλη, την Αντωνία, και τον Αργύρη. Ο Αργύρης Τζοβάνης, πατέρας του βιογραφούμενου, παντρεύεται τη Χρυσούλα Δρεπανιά και αποκτούν δύο παιδιά, τον Δημήτρη και τον Παναγιώτη. Ο Δημήτρης Τζοβάνης πέθανε το 1955 από τροφική δηλητηρίαση.

Ο βιογραφούμενος Παναγιώτης Τζοβάνης γεννήθηκε το 1945 και το 1973 αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών Σιβιτανιδείου Ιδρύματος ως Ραδιοηλεκτρολόγος Β. Τελειώνοντας τις σπουδές του, εργάστηκε στη Δ.Ε.Η στην περιοχή της Ελευσίνας ως Τεχνικός υπάλληλος και το 1980 πήρε μετάθεση στη Δ.Ε.Η στην περιοχή της Σπάρτης. Ασχολούνταν με μελέτες δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος και το 1991 έγινε υπεύθυνος κατασκευών του Νομού Λακωνίας, έως το έτος 1998 που βγήκε στη σύνταξη, με την τελική συνταξιοδότηση να ολοκληρώνεται το 2001. Το 1972 ο βιογραφούμενος παντρεύτηκε την Κυριακούλα Παρασκευοπούλου και απέκτησαν μία κόρη, τη Χρυσούλα.

Η οικογένεια του βιογραφούμενου ασχολούνταν ανέκαθεν με τα κοινά, την πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη. Από πολύ παλιά απαριθμούνε δρόμους, όπως του Παναγιωτάκη Δρεπανιά, του Γεώργιου Δρεπανιά (Πρόεδρου της Κοινότητας Βρονταμά), του Κωσταντίνου Κατσικόπουλου (βουλευτή, ο οποίος κατεδάφισε την Αγία Τράπεζα του Ναΐσκου της Παναγίας που ευρίσκετο εντός του ναού των Αγίων Αναργύρων και δεν μπορούσε να λειτουργήσει, τιμωρήθηκε από τον Ιεράρχη και έκπτωτος μεταδημότευσε στον Άγιο Ιωάννη Σπάρτης), του Κωσταντίνου Δρεπανιά (Φιλόλογου-Ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού που πολέμησε στο Σαραντάπορο-Τέτοβο και τιμήθηκε με τα μετάλλια Κιλκίς-Λαχανά-Μπέλες), του Μανώλη Τζοβάνη (αντιπρόεδρου της κοινότητας Κοσμά), του Δημήτριου Τζοβάνη (Συνταγματάρχη της Αεροπορίας-Οικονομολόγου, Προέδρου της Κοινότητας Κοσμά τα έτη 2003-2007) και του Παναγιώτη Τζοβάνη, του βιογραφούμενου.

Ο Παναγιώτης Τζοβάνης διετέλεσε Γραμματέας του Συλλόγου των Κοσμιτών της Αθήνας τα έτη 1971-1978, Κοινοτικός Σύμβουλος τα έτη 1982-1986, 1987-1990 και Πρόεδρος της Κοινότητας Κοσμά τα έτη 1995-1998, 1999-2002.

Ασχολείται με τη ζωγραφική, την ξυλουργική, τη μελισσοκομία, με αγροτικές εργασίες και με μεταφυσικές διερευνήσεις.