Μενού Κλείσιμο

Δερβενάκια Κορινθίας

Τα Δερβενάκια είναι ένα μικρό χωριό της Κορινθίας αλλά γνωστό σε όλους από την περίφημη Μάχη των Δερβενακίων όπου το 1822 οι Έλληνες αγωνιστές με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη κατατρόπωσαν τον στρατό του Δράμαλη. Σήμερα το χωριό υπάγεται στον Δήμο Νεμέας και στην απογραφή του 2011 είχε μόλις 67 κατοίκους.

Το όνομα του χωριού προέρχεται από τον πρώτο κάτοικο που διέμεινε εκεί, ενός Έλληνα δερβέναγα που ήταν επικεφαλής στρατιωτικού τμήματος που φρουρούσε τα στενά περάσματα, τα δερβένια. Η ιστορία του οικισμού ξεκινά το 1750 όταν κάποιοι Αρκάδες κυνηγημένοι από τους Αρβανίτες κατέφυγαν σε εκείνο το στενό πέρασμα για να προστατευτούν.

Η Μάχη των Δερβενακίων, γνωστή και ως Σφαγή του Δράμαλη, δόθηκε στις 26 Ιουλίου 1822 και αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης. Η νικηφόρα μάχη των Ελλήνων είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του οθωμανικού στρατού που κατευθυνόταν να καταπνίξει την επανάσταση στην Πελοπόννησο και την ενίσχυση της φήμης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Μετά από την εξουθένωση που προκάλεσε στο τουρκικό στράτευμα η τακτική καμμένης γης που εφάρμοσε ο Αρχιστράτηγος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οι κατά πολύ λιγότεροι Έλληνες άτακτοι επιτέθηκαν από τις πλαγιές του περάσματος στους Τούρκους στο πέρασμα στα Δερβενάκια και τους κατέσφαξαν, σημειώνοντας μια σπουδαία νίκη.

Σημαντικό αξιοθέατο στα Δερβενάκια είναι το ξωκλήσι του Αγίου Σώστη που χτίστηκε το 1860 με δαπάνες του Γενναίου Κολοκοτρώνη, του δευτερότοκου γιου του Θεόδωρου. Στην ίδια θέση βρισκόταν βυζαντινός ναός που καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1715 κατά τη διάρκεια βενετοτουρκικού πολέμου. Μέχρι τον θάνατό του, ο Γενναίος φρόντιζε το εκκλησάκι έχοντας προσλάβει έναν επιστάτη που το συντηρούσε και ο ίδιος το επισκεπτόταν συχνά. Ο ναός εορτάζει στις 7 Σεπτεμβρίου του Αγίου Σώζοντα, στις 21 Μαΐου που είναι η επέτειος των εγκαινίων του ναού και στις 26 Ιουλίου, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, που είναι η επέτειος της νικηφόρας Μάχης των Δερβενακίων και του Αγίου Παντελεήμονα προς τιμήν της εικόνας του Αγίου που αφιέρωσαν στο εκκλησάκι γυναίκες από το Άργος. Πίσω από το εκκλησάκι υπάρχει ο τάφος του Αρχιμανδρίτη Αρσενίου Κρέστα ή Παπαρσένη, σπουδαίου αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης που συμμετείχε σε όλες τις μάχες κατά του Δράμαλη και διακρίθηκε στη Μάχη των Δερβενακίων και του Αγιονορίου. Ο Παπαρσένης που έχαιρε του σεβασμού του Κολοκοτρώνη και του Νικηταρά σκοτώθηκε ηρωικά μαχόμενος στην περιοχή του Αγίου Σώστη στις 28 Νοεμβρίου 1822. Οι Τούρκοι του έκοψαν το κεφάλι και το είχαν δέσει από τα μαλλιά ενός άλλου αποκεφαλισμένου. Ο Τούρκος που μετέφερε τα κεφάλια μέσα σε έναν σάκο καταδιωκόμενος από τον Φωτάκο, πέταξε τα όπλα του και τα δύο κεφάλια και το έσκασε. Αυτά μεταφέρθηκαν στον Άγιο Σώστη όπου τάφηκαν με τιμές.