Μενού Κλείσιμο

Παρπανέλας Γεώργιος

• Έτος Γεννήσεως: 1954
• Επάγγελμα: Επιχειρηματίας
• Τόπος Καταγωγής: Νικόκλεια Σερρών
• Τόπος Διαμονής: Θεσσαλονίκη, Βόρεια Ελλάδα, Ελλάδα

 

Ο Γεώργιος Παρπανέλας γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1954 στη Νικόκλεια Σερρών. Είναι ο ιδρυτής της επιχείρησης «Γ. Παρπανέλας ΑΕ», που δραστηριοποιείται στις εισαγωγές ειδικών καλωδίων και λοιπού ηλεκτρολογικού εξοπλισμού από τους μεγαλύτερους οίκους του εξωτερικού.

 

Ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του, Αντώνης, γεννήθηκε στη Νικόκλεια Σερρών, όπως επίσης και η γιαγιά του. Το επώνυμό του, έως το 1960, ήταν Μανωλούδης, ωστόσο λόγω του ότι εκείνα τα χρόνια επικρατούσαν συχνά τα παρατσούκλια, επικράτησε και στον ίδιο το «Παρπανέλας» που σημαίνει πολυλογάς. Έτσι, από το 1960 κι έπειτα το όνομα Παρπανέλας νομιμοποιείται και όλη του η οικογένεια υπόκειται σε αλλαγή επωνύμου.

Ο παππούς του βιογραφούμενου ήταν στο επάγγελμα κτηνοτρόφος και γεωργός. Με αυτές τις ασχολίες πέρασε ολόκληρο τον βίο του. Παντρεμένος με συντοπίτισσά του, Χρυσάνθη Τριανταφύλλου, απέκτησαν τρεις γιους, εκ των οποίων ο τρίτος κατά σειρά ήταν ο πατέρας του βιογραφούμενου. Ο παππούς του Γεωργίου Παρπανέλα καταδικάστηκε δύο φορές επί Τουρκοκρατίας και φυλακίστηκε. Δυστυχώς, απεβίωσε σε νεαρή ηλικία από καρκίνο. Η γυναίκα του έζησε και ανέθρεψε τα παιδιά της ολομόναχη δουλεύοντας ως κτηνοτρόφος.

Ο Βασίλειος Παρπανέλας, πατέρας του βιογραφούμενου, μένοντας ορφανός σε πολύ μικρή ηλικία, αναγκάστηκε να εργασθεί και αυτός ως κτηνοτρόφος, καταφέρνοντας ωστόσο ταυτόχρονα να τελειώσει τη βασική πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Πέρασε όλο τον βίο του έως και τα συντάξιμα χρόνια του στο χωριό καλλιεργώντας τη γη. Το 1952 παντρεύτηκε με την Αθανασία Χατζηχαριστού και απέκτησαν μαζί δύο παιδιά, με πρώτο τον βιογραφούμενο και δεύτερη με τέσσερα χρόνια διαφορά τη Χρυσάνθη Παρπανέλα. Απεβίωσε τον Φεβρουάριο του 2017, λίγους μόνο μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του τον Νοέμβριο του 2015, πλήρεις ημερών αμφότεροι.

Ο Γεώργιος Παρπανέλας μεγαλώνει στο χωριό των γονιών του, πηγαίνει στο σχολείο και συγχρόνως βοηθάει τους γονείς του στις γεωργικές εργασίες τους. Λόγω του γεγονότος ότι ο πατέρας του βιογραφούμενου αγαπούσε πολύ τα γράμματα, αλλά δεν του δόθηκε η πολυπόθητη ευκαιρία να σπουδάσει, επιθυμούσε αφάνταστα την μόρφωση των παιδιών του, φτάνοντας στο σημείο να μεταφέρει ο ίδιος τα δυο του παιδιά στο διπλανό χωριό με το κάρο, προκειμένου να μάθουν την αγγλική γλώσσα.

Μόλις τελείωσε το Δημοτικό, ο Γεώργιος Παρπανέλας εγκαταστάθηκε στη Νιγρίτα για να συνεχίσει τις σπουδές του. Έμεινε μόνος του έως το 1969 προκειμένου να τελειώσει το γυμνάσιο, οπότε μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας την τάση της εποχής εκείνης, τη μετακίνηση προς τις μεγαλουπόλεις. Στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώνει τη λυκειακή του εκπαίδευση και έπειτα μια ιδιωτική σχολή στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία.

Επιστρέφοντας από τον στρατό, ανοίγει το δικό του λογιστικό γραφείο, ενώ παράλληλα εργάζεται ως πλασιέ σε μαγαζί ηλεκτρολογικού υλικού περίπου έως το 1978, οπότε και αναπάντεχα εκείνη τη χρονιά ο μεγάλος σεισμός καταστρέφει το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.

Έχοντας πια αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία στον τομέα του ηλεκτρολογικού υλικού, αποφασίζει να ασχοληθεί μόνιμα με τον κλάδο, ανοίγοντας τη δική του επιχείρηση, η οποία γρήγορα αρχίζει να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Σύντομα, συνεταιρίζεται με φίλους και συμμαθητές του και τον Νοέμβριο του 1978 καταλήγει με τον Πέτρο Ορκόπουλο και τον Χρήστο Βλάχο. Αρχικά, δουλεύουν με προϊόντα της εγχώριας αγοράς και περίπου το 1980 ξεκινούν τις εισαγωγές κυρίως ειδικών καλωδίων αλλά και λοιπού ηλεκτρολογικού εξοπλισμού από τους μεγαλύτερους οίκους του εξωτερικού. Το 1990 ανοίγουν υποκατάστημα στην Αθήνα το οποίο διατηρούν μέχρι και σήμερα. Το 2000, η επιχείρηση μεταφέρεται σε ιδιόκτητο χώρο, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Σήμερα, το 2021, η επιχείρηση «Γ. Παρπανέλας ΑΕ» απασχολεί περίπου 40 άτομα προσωπικό. Πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του βιογραφούμενου και ιδρυτή της επιχείρησης υπάρχει η προοπτική μιας δικής του παραγωγικής μονάδας στο μέλλον.

Το 1989 παντρεύτηκε τη Σοφία Ζαγούδη, καταγόμενη από την Ξυλοκερατιά του Κιλκίς. Μαζί απέκτησαν δύο τέκνα, την Αθανασία τον Αύγουστο του 1989 και τον Βασίλη τον Δεκέμβριο του 1996. Η σύζυγός του είναι παιδίατρος και σήμερα διατηρεί το δικό της ιδιωτικό ιατρείο. Η κόρη του εισήχθη στην οικογενειακή επιχείρηση το 2012, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στη διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ ο γιος του τελειώνει φέτος, το έτος 2021, τις σπουδές του ως Πολιτικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο Πάτρας. Χαρακτηριστικό της οικογένειας Παρπανέλα είναι η καθημερινή δημιουργικότητα και η μεγάλη αγάπη μεταξύ των μελών της, που είναι και αυτή που τους κρατά τόσο ενωμένους σήμερα και για πάντα.