Μενού Κλείσιμο

Νικόκλεια Σερρών

Η Νικόκλεια βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα των Σερρών και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 80 μέτρων. Απέχει 25 χιλιόμετρα από τις Σέρρες και 9 χιλιόμετρα από τη Νιγρίτα, ενώ διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Βισαλτίας. Οι κάτοικοί της, κατά την απογραφή του 2011, ανέρχονταν στους 737, με τους περισσότερους να ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Νικοσλάβη και οφειλόταν σε κάποια νίκη των Ελλήνων εναντίον των Σλάβων.

Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη Νικόκλεια, στον λόφο Ισάρ, σώζονται ερείπια αρχαίου κάστρου. Εικάζεται ότι εκεί βρισκόταν ρωμαϊκός σταθμός που βρισκόταν σε χρήση κατά την ύστερη αρχαιότητα μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους, δηλαδή πριν από τον 6ο αιώνα μ.Χ. Ταυτίζεται, μάλιστα, με τον σταθμό Arason, με την αρχαία Άρωλο που αναφέρεται από τον γεωγράφο Πτολεμαίο.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι κάτοικοι εργάζονταν στα κτήματα που ανήκαν σε Τούρκους, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί εκεί λόγω της ευφορίας του εδάφους. Μεγάλη ήταν η ενεργός συμμετοχή των κατοίκων στον Μακεδονικό Αγώνα και στους Βαλκανικούς. Κατά τον ελληνοβουλγαρικό πόλεμο κατέφυγαν στα χωριά της επαρχίας Λαγκαδά για να γλιτώσουν από τις θηριωδίες των Βουλγάρων.

Τον Δεκαπενταύγουστο διοργανώνονται στο χωριό τριήμερες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ιππευτικούς αγώνες, χορευτικές επιδείξεις, λαϊκές βραδιές και παραδοσιακή πάλη.