Μενού Κλείσιμο

Μπρεάνος Βασίλειος

Ο Βασίλειος Μπρεάνος, Δικηγόρος, με καταγωγή από τα Πυργιώτικα Αργολίδος, ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του στη δικηγορία, έχοντας αποφοιτήσει από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου. Το δικηγορικό τους γραφείο βρίσκεται στη Λεωφόρο Πατησίων. Του αρέσουν τα ταξίδια, το διάβασμα και ο κινηματογράφος, ενώ δηλώνει λάτρης της τεχνολογίας.

Ο Βασίλειος Μπρεάνος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Ιουνίου 1993. Οι ρίζες του κρατούν από το Ροεινό Αρκαδίας, τόπο καταγωγής του προπάππου του, που πολέμησε στη Μικρά Ασία. Ο παππούς του βιογραφούμενου ήταν αγρότης στο επάγγελμα και γνώρισε και παντρεύτηκε τη Γιαννούλα, με την οποία απέκτησαν έξι παιδιά, ανάμεσά τους και τον πατέρα του βιογραφούμενου, Λάμπρο Μπρεάνο.

Ο μεγαλύτερος αδερφός του τελευταίου ήταν ο Κωνσταντίνος, χειριστής βαρέων οχημάτων, που απέκτησε με τη γυναίκα του Ελένη δύο αγόρια, τον Βασίλη και τον Αποστόλη. Ύστερα ήταν ο Αλέξανδρος, διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, που μαζί με την Αλεξάνδρα απέκτησαν δύο κόρες. Έπειτα η Μαργαρίτα, αγρότισσα που με τον άντρα της Παναγιώτη απέκτησαν δύο παιδιά, τον Σωτήρη και τον Θεόδωρο. Ακολουθεί ο Δημήτριος, εργολάβος δημοσίων έργων, ο οποίος απέκτησε με την Ελένη τέσσερα παιδιά, την Ιωάννα, την Αθανασία, τον Βασίλειο και την Παναγιώτα. Ο τελευταίος αδερφός του πατέρα του βιογραφούμενου είναι ο Γεώργιος, αγρότης και κτηνοτρόφος, που απέκτησε με τη σύζυγό του Παναγούλα τέσσερα παιδιά, την Ιωάννα, τον Βασίλειο, τη Γεωργία και τη Μαρία. Το έκτο και τελευταίο παιδί της οικογένειας ήταν ο πατέρας του βιογραφούμενου, Λάμπρος Μπρεάνος.

Ο Λάμπρος Μπρεάνος γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1955 στα Πυργιώτικα Αργολίδας, ένα χωριό 400 περίπου κατοίκων που ανήκει στον Δήμο Ναυπλιέων και απέχει 6 χιλιόμετρα από την πόλη του Ναυπλίου. Ο γραφικός οικισμός με τα πέτρινα σπίτια, χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 110 μέτρων, προσφέρει αμφιθεατρική άποψη του Ναυπλίου από τα ψηλά σημεία του χωριού. Τα Πυργιώτικα οφείλουν την ονομασία τους στην προηγούμενη καταγωγή των κατοίκων. Οι μισοί κάτοικοι κατάγονται από το Πυργάκι Αρκαδίας (κοντά στη Βυτίνα), εξ ου και το όνομα Πυργιώτικα, ενώ οι άλλοι μισοί από το χωριό Ροεινό της Τρίπολης (τόπο καταγωγής του προπάππου του βιογραφούμενου). Κατά το παρελθόν, οι Αρκάδες κατέβαζαν τα καλοκαίρια τα κοπάδια τους στα Πυργιώτικα, αφού θεωρούνταν ιδανικός βοσκότοπος για τα ζώα λόγω τροφής και νερού. Μετά από μία κατολίσθηση στο Πυργάκι Αρκαδίας το 1870 και την εκτεταμένη καταστροφή σπιτιών, οι βοσκοί άρχισαν να κατεβαίνουν μόνιμα στα Πυργιώτικα και εγκαταστάθηκαν γύρω από τη σημερινή πλατεία του χωριού χτίζοντας στην αρχή πρόχειρες καλύβες.

Ο πατέρας του βιογραφούμενου θυμάται τα δύσκολα παιδικά χρόνια στο χωριό και ιδίως την έλλειψη βασικών αγαθών, όπως φως και τηλέφωνο, ενώ ελλείψει δικτύου υδροδότησης, οι οικογένειες προμηθεύονταν νερό από τα πηγάδια. Κάθε μέρα αναγκαζόταν να πηγαίνει στο σχολείο με τα πόδια, διανύοντας διαδρομή περίπου 6 χιλιομέτρων. Μάλιστα, χαρακτηριστικά θυμάται την πρώτη φορά στη ζωή του που είδε τηλεόραση, όταν ο Νηλ Όλντεν Άρμστρονγκ πάτησε στο φεγγάρι. Από το 1969 άρχισε να φοιτά στο Γυμνάσιο του Ναυπλίου και ήταν άριστος μαθητής, ενώ είχε πάρει και υποτροφία για τις επιδόσεις του στην Έκθεση. Το 1974 έφτασε στην Αθήνα, για να σπουδάσει στη Νομική Σχολή Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε 5 χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1979, έτος κατά το οποίο παρουσιάστηκε στον στρατό και συγκεκριμένα στο πεζικό Κορινθίας, όπου ολοκλήρωσε τη θητεία του ύστερα από 18 μήνες. Έκτοτε διατηρεί μεγάλο δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, δραστηριοποιούμενος στον τομέα του Ποινικού Δικαίου, πρωταγωνιστώντας στις πολύκροτες δίκες της χώρας. Ο Λάμπρος παντρεύτηκε το 1977 τη σύντροφο της ζωής του Ευσταθία, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, την Ιωάννα γεννηθείσα το 1978, την Παναγιώτα το 1982 και ύστερα τον βιογραφούμενο το 1993.

Ο Λάμπρος Μπρεάνος αγαπά τα ταξίδια, τη φύση, το θέατρο, την πεζοπορία, ενώ παράλληλα ασχολείται με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, όπως λάδι, κρασί, πορτοκάλια και μανταρίνια.

Η μητέρα του βιογραφούμενου, Ευσταθία, γεννήθηκε στα Λαγκάδια Γορτυνίας το 1958. Τα Λαγκάδια είναι η πατρίδα των Δεληγιανναίων, αλλά και άλλων αγωνιστών του 1821. Ονομαστοί σε όλη την Ελλάδα υπήρξαν οι Λαγκαδινοί κτίστες, με πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση, η οποία είναι εμφανής και στο ίδιο το χωριό. Κατά την αρχαιότητα, από την περιοχή περνούσε η οδός που οδηγούσε στην Ολυμπία, όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Ευσταθία είναι κόρη του Ευάγγελου Μπράβου -γονείς του οποίου ήταν ο Απόστολος και η Παναγιώτα- και της Παναγούλας Κομνηνού, απογόνου της γνωστής οικογένειας των Κομνηνών. Η Δυναστεία των Κομνηνών ήταν μία ισχυρή οικογένεια ευγενών που κυβέρνησε την Βυζαντινή αυτοκρατορία (1081-1185). Αργότερα δημιούργησαν και κυβέρνησαν την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας (1204-1261) και έμειναν γνωστοί ως «Μεγαλοκομνηνοί».

Η μεγαλύτερη αδελφή του βιογραφούμενου, Ιωάννα, είναι επίσης Δικηγόρος, απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 2009. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Εσπερίδες 359 των θυγατέρων της Πηνελόπης την περίοδο 2014-2016, με σημαντική συμβολή ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής για τη Δημιουργία Ιατρικής Βιβλιοθήκης ΑΧΕΠΑ στο ΓΝΑ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ». Η μικρότερη αδερφή του βιογραφούμενου, Παναγιώτα, εισήχθη το 2000 στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, απ’ όπου και αποφοίτησε το 2004. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Δίκαιο του Ίντερνετ, τον οποίο απέκτησε το 2007 φοιτώντας στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ στην Αγγλία. Άσκησε μαχόμενη δικηγορία για πάνω από δέκα έτη και το 2017 εισήχθη, μεταξύ των πρώτων, στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και συγκεκριμένα στην κατεύθυνση Εισαγγελικών Λειτουργών. Από το 2018 τοποθετήθηκε ως Εισαγγελική Πάρεδρος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και το 2019 προήχθη σε Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών. Το καλοκαίρι του 2011 παντρεύτηκε τον σύντροφο και συνοδοιπόρο της ζωής της, Παναγιώτη, τον οποίο γνώρισε σε ηλικία 13 ετών. Ένα χρόνο μετά, τον Ιούνιο του 2012, γεννήθηκε η πρώτη τους κόρη, η Ελευθερία. Το 2021 απέκτησαν άλλα δυο τέκνα.

Ο βιογραφούμενος, Βασίλειος Μπρεάνος, ως παιδί ήταν ιδιαίτερα δραστήριος. Τελείωσε το 1ο Δημοτικό και στη συνέχεια το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο του Ιλίου, δημιουργώντας πολλές φιλίες, που έχουν διατηρηθεί στο πέρασμα των χρόνων. Στα 18 του χρόνια, το 2011, εισήλθε στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου. Χαρακτηριστικά περιγράφει ότι τα φοιτητικά του χρόνια ήταν τα πιο όμορφα και ξέγνοιαστα της ζωής του καθώς είχε άριστες σχέσεις με τους καθηγητές και τους συμφοιτητές του. Τον Μάιο του 2015 αποφοίτησε με έπαινο από τη σχολή του και επέστρεψε στην Αθήνα. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, κατετάγη στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού. Ολοκλήρωσε τη θητεία του στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού, απ’ όπου και απολύθηκε το καλοκαίρι του 2016. Αργότερα το ίδιο έτος, επέτυχε στις εξετάσεις επάρκειας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενεγράφη ως ασκούμενος και ξεκίνησε να εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο του πατέρα του.

Μετά το πέρας της άσκησής του το 2018, έως και σήμερα, ασκεί μαχόμενη δικηγορία. Το 2021 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με κατεύθυνση το Ποινικό Δίκαιο με έμφαση στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Αποτελεί μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ αποτελεί μέλος του Ιδρύματος Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού ήδη από το 2017.

Στον Βασίλειο Μπρεάνο αρέσει να ταξιδεύει στον ελεύθερό του χρόνο. Ήδη έχει επισκεφθεί πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Αυστρία, την Αγγλία και τη Γαλλία. Επίσης, μετά την επιστροφή του στην Αθήνα συνηθίζει να επισκέπτεται συχνά την Κύπρο. Του αρέσει, ακόμη, το διάβασμα και ο κινηματογράφος, ενώ παράλληλα φροντίζει να ενημερώνεται και να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας.

Από το 2016 είναι μέλος του τμήματος HJ-1των AXEΠΑ, λαμβάνοντας ενεργά μέρος στις εθελοντικές δράσεις του τμήματος, όπως στις αποστολές ιατρών σε απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικής ιατρικής στους κατοίκους των περιοχών αυτών, καθώς και στη συνδρομή των συμπολιτών μας που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2019. Επίσης από το 2020, είναι μέλος και γραμματέας του Ροταριανού Ομίλου Περιστέρι-Ανθούπολη, με συχνή και σημαντική ανθρωπιστική δράση, σε περιοχές της δυτικής Αθήνας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.