Μενού Κλείσιμο

Ροεινό Αρκαδίας

Το Ροεινό είναι ένα μικρό γραφικό χωριό σκαρφαλωμένο στις νότιες πλαγιές του Μαινάλου, σε μια περιοχή με πολύ πράσινο, άφθονα νερά και υπέροχη θέα προς το οροπέδιο της Δαβιάς και ελατόφυτα βουνά. Βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη Βυτίνα και 19 χιλιομέτρων από την Τρίπολη.

Η ιστορία του χωριού ‒που το όνομά του προέρχεται από αναγραμματισμό της λέξης ορεινό‒ ξεκινά από τον Μεσαίωνα. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν κώμη και είχε ως κέντρο του την ‒τότε‒ Μονή του Αγίου Γεωργίου. Εκείνη την εποχή είχαν καταφύγει στο χωριό πολλοί κάτοικοι των πεδινών χωριών καθώς η καταπίεση των Τούρκων στα ορεινά ήταν μικρότερη.

Το Ροεινό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός λόγω των σπιτιών του που είναι χτισμένα από ξύλο και πέτρα. Αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία του είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου και ο ναός της Παναγίας. Ο Άγιος Γεώργιος χτίστηκε τον 12ο αιώνα και ήταν ναός εγγεγραμμένος σταυροειδής με τρούλο, αλλά οι διαδοχικές μετασκευές έχουν αλλοιώσει το αρχικό του σχήμα. Στην εκκλησία βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα του Αγίου, ενώ στη βόρεια πλευρά του έχει προσκολλημένο  το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου  που χτίστηκε τον 13ο αιώνα και έχει τμήματα τοιχογραφιών από τον 15ο και 16ο αιώνα. Η εκκλησία της Παναγίας χρονολογείται στον 16ο αιώνα και έχει ωραίες τοιχογραφίες από την ίδια περίοδο. Είναι μονόχωρη, καμαροσκέπαστη με δίρριχτη στέγη.

Όμορφα αξιοθέατα του Ροεινού είναι η μεγάλη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και τα παραδοσιακά καφενεία γύρω της, καθώς και η θολωτή πετρόχτιστη βρύση του 1888 που βρίσκεται δίπλα στον Άγιο Γεώργιο.

Το μεγάλο πανηγύρι του χωριού γίνεται στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου με χορούς, όργανα και πολύ κόσμο που κατακλύζει την πλατεία. Επίσης, κάθε Οκτώβριο διοργανώνεται Γιορτή Καρυδιού και Μελιού όπου οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν διάφορα εδέσματα με βάση αυτά τα δύο υλικά για τους επισκέπτες που έρχονται να διασκεδάσουν.

Φωτό: https://www.facebook.com/RoeinoArcadias