Μενού Κλείσιμο

Πυργιώτικα Αργολίδας

Τα Πυργιώτικα είναι ένα γραφικό χωριό με πέτρινα σπίτια που προσφέρει αμφιθεατρική θέα προς το Ναύπλιο, από το οποίο απέχει 6 χιλιόμετρα. Ο οικισμός των 400 περίπου κατοίκων πήρε το όνομά του από τον τόπο καταγωγής των πρώτων κατοίκων του, το Πυργάκι Αρκαδίας κοντά στη Βυτίνα.

Από παλιά οι Αρκάδες κατέβαζαν τα καλοκαίρια στην ευρύτερη περιοχή τα κοπάδια τους γιατί εκεί έβρισκαν τροφή και νερό, οπότε μετά από μια κατολίσθηση που έγινε το 1870 και κατέστρεψε πολλά σπίτια στο Πυργάκι κάποιοι βοσκοί άρχισαν να κατεβαίνουν μόνιμα στα Πυργιώτικα και σταδιακά εγκαταστάθηκαν γύρω από τη σημερινή πλατεία του χωριού χτίζοντας πρόχειρες καλύβες. Εκτός από το Πυργάκι ήρθαν οικογένειες και από το Ροεινό της Αρκαδίας.

Ανάμεσα στις 5 εκκλησίες του χωριού ξεχωρίζουν το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου έξω από τα Πυργιώτικα με ίχνη παλαιών τοιχογραφιών από τεχνίτες επηρεασμένους από την Κρητική Σχολή και ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο του χωριού, στον οποίο μέχρι πριν από λίγα χρόνια τηρούνταν το έθιμο του ζυγίσματος των παιδιών με τα κιλά τους να αντιστοιχούν σε προσφορά σε χρήμα της οικογένειας προς την εκκλησία.

Οι κάτοικοι δεν ξεχνούν τις ρίζες τους και κάθε χρόνο στην εορτή των Αγίων Πάντων πηγαίνουν στο Πυργάκι της Αρκαδίας και πραγματοποιούν δέηση, ενώ κάθε χρόνο επισκέπτονται και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Ροεινό.

Στο χωριό δραστηριοποιείται ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργιώτικων «ο Άγιος Γεώργιος» που φροντίζει για τη διατήρηση των εθίμων και έχει πλούσιο πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο. Από τα πιο σημαντικά δρώμενα είναι το γλέντι με μουσική και φαγητό που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο εκκλησάκι του Άι Γιάννη κατά την Αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Φωτό: https://www.nafplio.gr/