Μενού Κλείσιμο

Μανταδέλης Αριστείδης

Ο Αριστείδης Μανταδέλης είναι πολιτικός μηχανικός δημοσίων έργων. Παράλληλα, είναι συλλέκτης και φιλοτελιστής.

Η καταγωγή του Αριστείδη Μανταδέλη, από την πλευρά του πατέρα του, είναι από τον Μεσότοπο της Λέσβου. Ο παππούς του, Αριστείδης, έφτιαχνε τέμπλα εκκλησιών από γύψο. Από τον έγγαμο βίο του με τη Χριστίνα, το γένος Ζουμπουνέλη, απέκτησαν τον πατέρα του βιογραφούμενου, Θεόφραστο. Η οικογένεια έφυγε από τον Μεσότοπο όταν ο Θεόφραστος ήταν περίπου 10 ετών και εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Καβάλας, όπου υπήρχε πατρικό σπίτι εκεί. Ο Θεόφραστος Μανταδέλης δραστηριοποιείτο ως εργολάβος δημοσίων έργων.

Η καταγωγή της μητέρας του, Ειρήνης Ρόμπου, είναι από το Κόρθι της Άνδρου. Η αγάπη του βιογραφούμενου για την Άνδρο είναι έκδηλη και διατηρεί σπίτι στο νησί που λειτουργεί ως εξοχική κατοικία.

Ο Αριστείδης Μανταδέλης, γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1942 στη Θεσσαλονίκη. Η καλοσύνη και η τιμιότητα του πατέρα του τον στιγμάτισαν στη ζωή του. Ανασύρει μνήμες από την παιδική του ηλικία στη Θεσσαλονίκη, όταν ο πατέρας του, που βοηθούσε την Αντίσταση δίνοντας υλικά, μπόρεσε να ξεφύγει από ένα μπλόκο Γερμανών κρατώντας τον μικρό Αριστείδη στην αγκαλιά του. Μετά τον πόλεμο, το 1945, η οικογένεια βρέθηκε στην Αθήνα.

Ο Αριστείδης επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια των σπουδών του, αφού για 6 έτη ήταν φοιτητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών. Αποφοιτώντας, εξέτισε τη στρατιωτική του θητεία για δύο χρόνια σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα και Αθήνα. Με το πέρας των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, ξεκινά την επαγγελματική του δραστηριότητα ως πολιτικός μηχανικός ανοίγοντας Τεχνικό Γραφείο μελετών και εκτέλεσης δημοσίων έργων στην περιοχή της Ηλιούπολης.

Ο Αριστείδης απέκτησε από τον γάμο του δύο παιδιά. Η Ειρήνη γεννήθηκε το 1973. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως γραφίστρια και δραστηριοποιείται στον τομέα της διαφήμισης. Ο Θεόφραστος γεννήθηκε το 1981. Σπούδασε μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και συστημάτων και σήμερα ζει στο Βέλγιο, όπου ασχολείται με την έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η σύζυγός του γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κεντρική Αφρική, η καταγωγή του πατέρα της όμως ήταν από τη Λήμνο και της μητέρας της από την Κεφαλονιά. Η ίδια όταν ήρθε στην Ελλάδα εργάστηκε ως ιδιωτική υπάλληλος σε ναυτιλιακή εταιρεία και αργότερα αφοσιώθηκε στην οικογένειά της.

Πέρα από την επαγγελματική του ιδιότητα, ο Αριστείδης Μανταδέλης είναι συλλέκτης και φιλοτελιστής. Διαθέτει μία αξιόλογη συλλογή γραμματοσήμων μέσα από την οποία μελετά την ταχυδρομική ιστορία κάθε τόπου. Τα πρώτα του γραμματόσημα χρονολογούνται από το 1861.

Στη συλλογή του όμως υπάρχει και ένα σημαντικότατο κεφάλαιο που αναφέρεται στην Άνδρο, τον τόπο καταγωγής της μητέρας του, και περιλαμβάνει τεκμήρια (χαρακτικά, χάρτες, εκδόσεις κ.ά., που αναφέρονται στο νησί από το 1428 έως σήμερα. Κομμάτι της συλλογής του, με χάρτες και χαρακτικά περιηγητών που έχουν επισκεφθεί ή αναφέρονται στο νησί της Άνδρου, παρουσιάστηκε στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη της Άνδρου το καλοκαίρι του 2020 (20 Ιουλίου 2020-4 Σεπτεμβρίου 2020) με τίτλο «500 χρόνια Άνδρος-Συλλογή Αριστείδη Μανταδέλη».

Η συλλεκτική δραστηριότητα είναι για τον ίδιο μία ενασχόληση που, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τον γεμίζει ζωή. Για να συγκεντρώσει όλο αυτό το υλικό ο ίδιος έχει ταξιδέψει πολύ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι το μεράκι του, το «μικρόβιο» του συλλέκτη. Όπως δηλώνει ο ίδιος, «είναι σαν να κάνεις ένα ταξίδι στο παρελθόν και το ταξίδι αυτό δεν έχει τέλος, συνεχίζεται και θα συνεχίζεται».