Μενού Κλείσιμο

Μεσότοπος Λέσβου

Ο Μεσότοπος είναι ένα παραδοσιακό χωριό της Λέσβου με στενά πλακόστρωτα δρομάκια και σπίτια με κεραμοσκεπές. Είναι χτισμένο στην ανατολική πλαγιά ενός βουνού που αντικρίζει το πέλαγος. Υπάγεται στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, απέχει 78 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη και κατά την απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 773 κατοίκων.

Η ονομασία του οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι χτίστηκε σε ίση απόσταση από τα γειτονικά του χωριά, Ερεσό και Άγρα.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τα οικοδομικά επαγγέλματα.

Στο χωριό υπάρχει μια όμορφη πλατεία με πλατάνια και καφενεδάκια γύρω της. Αξιοθέατα είναι το κτίριο του σχολείου, χτισμένο το 1933, με μεγάλο προαύλιο, κολόνες με καλλιτεχνήματα ολόγυρα και το μνημείο που είναι αφιερωμένο στους πεσόντες πολέμου, οι εκκλησίες που διακοσμούνται με όμορφες αγιογραφίες και το λαογραφικό μουσείο με διάφορα εκθέματα από την καθημερινή ζωή παλιότερων εποχών.

Επίνειο του χωριού είναι το Τάβαρι που βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων και έχει όμορφη παραλία με καφενεία και ταβέρνες.

Στον Μεσότοπο δραστηριοποιούνται ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αναγέννηση» που διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις που έχουν ως βάση την παράδοση της Λέσβου και ο «Αγροτοτουρτιστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου» που παρασκευάζει παραδοσιακά γλυκά και προϊόντα.

Κάθε χρόνο πραγματοποιείται το Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι, όπου συμμετέχει όλο το χωριό, μικροί και μεγάλοι, παρουσιάζοντας τις δύο τελευταίες Κυριακές της Αποκριάς παραστάσεις με θεματικές ενότητες που σατιρίζουν την επικαιρότητα, ενώ συνεχίζεται αναλλοίωτο το έθιμο των Κουδουνάτων.