Μενού Κλείσιμο

Κόρθι Άνδρου

 

To γραφικό Κόρθι βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Άνδρου και απέχει 25 περίπου χλμ. από τη Χώρα. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 60 μέτρων  ανάμεσα στους ορεινούς όγκους που σχηματίζουν οι Γερακώνες και η Ράχη. Ο μόνιμος πληθυσμός του χωριού ανερχόταν σε 116 κατοίκους, κατά την απογραφή του 2001.

Στο Κόρθι υπάρχουν πυργόσπιτα του 17ου και 18ου αιώνα, βρύσες με μαρμάρινα ανάγλυφα και όμορφες εκκλησίες. Ξεχωρίζουν δύο μοναδικά βυζαντινά μνημεία, ο Άγιος Νικόλαος, χτισμένος τον 12ο αιώνα, με τον τρούλο, τα μαρμάρινα ανάγλυφα και τις όμορφες τοιχογραφίες του, και ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος με το κυπαρίσσι στη στέγη, ο οποίος χρονολογείται στον 5ο-6ο αιώνα και είναι η παλιότερη εκκλησία της Άνδρου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιστορικό σχολείο της Αγίας Τριάδας (1813), το πρώτο προεπαναστατικό σχολείο στην Άνδρο που διαθέτει πλούσια κειμήλια και χειρόγραφα.

Στο Κόρθι γιορτάζονται με ιδιαίτερες καρναβαλικές εκδηλώσεις οι Απόκριες, ενώ το Καλοκαίρι διοργανώνονται από την Αδελφότητα Ανδρίων «Το Κόρθιον», τα Κορθιανά που περιλαμβάνουν πλούσιες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

 

 

Φωτό: https://www.androsfilm.gr/